Kino Mladosť má postarané o silné príbehy. Prídu z Izraela

Aj v Izraeli vznikajú filmy, ktoré natoľko oslovia amerických producentov, že z nich urobia nové verzie. A tak sa zo snímky Ha-Hov stal titul The Debt, ktorý režíroval svetoznámy John Madden (Zamilovaný Shakespeare, Báječný hotel Marigold) a zahrali si v ňom napríklad Helen Mirrenová, Tom Wilkinson či Sam Worthington. The Debt - Dlh vlani premietali aj slovenské kiná, ale teraz budú môcť diváci vidieť originál. Pod názvom Nesplatený dlh ho uvedie bratislavské kino Mladosť počas Izraelského filmového festivalu, ktorý sa začne už v stredu 16. mája a potrvá do piatka.

15.05.2012 14:00
Záber zo snímky To boli časy!, ktorá bude... Foto:
Záber zo snímky To boli časy!, ktorá bude otvárať Izraelský filmový festival v Bratislave.
debata

Hrdinovia spomínanej drámy sú traja bývalí agenti Mossadu, ktorí sa musia vyrovnať s jedným starým prípadom. Kedysi dávno totiž dolapili dôležitého vojnového zločinca a získali si tým prestíž. Lenže táto misia má svoje tajomstvo, o ktorom vedia len oni. A teraz sa začína ukazovať, že nacista, ktorý má byť už desaťročia mŕtvy, stále žije. Bývalí agenti to musia rýchlo a radikálne vyriešiť, aby pravda nevyplávala na povrch a nezruinovala ich životy. Misiu má dokončiť Rachel, ktorú hrá v americkej verzii filmu Mirrenová a v tej izraelskej ju stvárnila Gila Almagorová.

Nesplatený dlh uvedie kino Mladosť už zajtra večer, ale prehliadku otvorí iná snímka – To boli časy! Príbeh dievčiny, ktorá sa narodila do úspešnej rodiny, ale vyrastala v zložitých podmienkach. Bola ešte malá, keď jej zomrela mama a otec po tom, čo sa ocitol vo väzení, zatrpkol, takže sa s ním ťažko vychádzalo. Dospelá Goni by sa už rada osamostatnila, musí sa však rozhodnúť, ako naloží so svojím vzťahom k otcovi. Titul To boli časy! získal osem nominácií na ceny Izraelskej filmovej akadémie.

Ešte dramatickejšie udalosti ako Goni zažíval v mladosti David Bergman, protagonista dokumentu Vraciam sa k tebe, Paríž. David žil počas vojny v okupovanom Francúzsku a ako židovský chlapec, ktorý prišiel o matku, bol odkázaný sám na seba a na pomoc iných. V snímke sa už ako starý muž vracia na miesta svojho detstva a divákov sprevádza cestou svojho života.

Davidov príbeh bude 2. ročník Izraelského filmového festivalu v Bratislave uzatvárať. Nie je to však jediný dokument v programe. Spoločnosť mu robí projekt Zbohom láska a okrem toho prehliadka uvedie aj pásmo krátkych animovaných filmov. Vstup na všetky premietania je zadarmo.

Program Izraelského filmového festivalu v kine Mladosť

Streda 16. mája: To boli časy! (17.30 h), Nesplatený dlh (20. h)
Štvrtok 17. mája: pásmo krátkych animovaných filmov (17.30 h), Zbohom láska (20. h)
Piatok 18. mája: Nesplatený dlh (17.30 h), Vraciam sa k tebe, Paríž (20. h)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba