V Cannes zaujal trpký film o láske

V stredu sa začal jubilejný 65. filmový festival v Cannes a k jeho slávnostnej atmosfére prispeli hviezdy ako Tilda Swintonová, Jessica Chastainová, Jane Fondová, Eva Herzigová či Alec Baldwin. Nechýbal ani Bruce Willis, Edward Norton alebo Bill Murray. Červený koberec je stále žiarivo čistý, huriavk strašný, veď fanúšikov neubudlo, ale skôr pribudlo, a fotoreportéri sú ešte agresívnejší. Nuž, nezostáva nič iné, len sa prispôsobiť. Aj toto je Cannes.

19.05.2012 13:00
Marion Cotillard Foto:
Herečka Marion Cotillardová predstavila v Cannes francúzsky súťažný film Z hrdze a kostí v réžii Jacqua Audiarda.
debata

Otvárací film Kráľovstvo vychádzajúceho mesiaca (Moonrise Kingdom) režiséra Wesa Andersona dieru do sveta neurobil. Celkovo sa však hovorí, že na festivale sa zišli veľkí tvorcovia, ktorých mená už zanechali stopu vo svetovej kinematografii. Že sa teda bude na čo pozerať. Zo skúsenosti viem, že veľké mená ešte neznamenajú aj veľké filmy. Pravdepodobnosť je síce vyššia, ale záruka vyrovnaného súťaženia nie.

Na tvrdení, že na objektívne posúdenie udalostí treba dostatočný odstup, je veľa pravdy. Egyptský režisér Yousry Nasrallah použil vo filme Po boji (Baad del mawkeaa) rámec krvavých demonštrácií v krajine, aby sa cez intímny príbeh posnažil naznačiť, čo sa odohrávalo v dušiach ľudí. Mahmud, člen kavalérie v službách Mubaraka, príde o prácu. Keď sa jeho rodina ocitne na pokraji svojich možností, zoznámi sa s rozvedenou novinárkou a militantnou revolucionárkou Reem. Mladá žena síce uvažuje moderne, ale na svet sa pozerá naivne. Napriek vzdelanostnej priepasti sa do ženatého Mahmuda zamiluje a snaží sa jemu i jeho rodine zo všetkých síl pomôcť.

Cannes - Banner
Cannes - Banner Cannes - Banner

Snímka Po boji je síce sympatickým, ale iba prvoplánovým pokusom o mapovanie revolučných zmien v mysliach ľudí. Na pravdivý obraz, čo táto zmena pre krajinu skutočne priniesla, si budeme musieť ešte počkať.

S veľkým záujmom sa očakávalo uvedenie prvého francúzskeho súťažného filmu Z hrdze a kostí (De rouille et d'os) označovaného za brutálnu a sexi romancu s Marion Cotillardovou a Matthiasom Schoenaertsom v hlavných úlohách. Film vznikol podľa románu Craiga Davidsona, ale scenár Thomasa Bidegaina nie je jeho vernou adaptáciou.

Režisér Jacques Audiard na tlačovej konferencii zdôraznil, že jeho snímka je predovšetkým o láske. Stéphanie (hrá ju Cotillardová) je cvičiteľkou kosatiek v Antibes a jedného dňa sa zoznámi s Alim (Schoenaerts), ktorý sa so svojím malým synom rozhodol žiť na Côte d'Azur. Žena však pri nehode príde o obe nohy a ani Aliho osud neušetrí od tragickej udalosti. Ich vzájomná komunikácia je spočiatku len telefonická, no pravda raz musí vyjsť najavo.

Krutá romanca zo súčasnosti hľadá predovšetkým rovnováhu medzi násilím a nehou, brutalitou ľudských vzťahov a poéziou života. Hlavní predstavitelia si na tlačovke skladali poklony o skvelej vzájomnej spolupráci, vďaka ktorej sa neštítili zahrať ani tie najodvážnejši­e scény.

Audiardov titul patrí k favoritom súťaže, a hoci je zatiaľ ťažké predpovedať jeho festivalový osud, isté je, že filmy o postihnutých nezostávajú bez povšimnutia. A keď sú citlivo a kultivovane nakrútené, čo v tomto prípade platí, výhra je na dosah.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba