Na problémy druhých sa pozerá ľahšie ako na vlastné

Kto potrebuje psychiatra alebo psychoterapeuta, je blázon. V našej časti starého kontinentu je ešte stále stigmatizovaná táto odnož medicíny a jej pacienti, hoci v posledných mesiacoch by špecialistov "na hlavu" laickým odhadom potreboval každý druhý.

10.07.2021 11:00
uzo-aduba-in-treatment Foto:
Uzo Aduba v americkom seriáli In Treatment (Terapia).
debata

Pozerať sa na to, ako odkrývajú svoje traumy iní, už hanba nie je. Zrejme aj to je dôvod celosvetového úspechu seriálu Terapia (In Treatment) z dielne HBO v rôznych verziách po celom svete.

Pôvodne izraelský formát sa od svojej premiéry v roku 2008 dočkal niekoľkých verzií, americká, poľská, maďarská, rumunská či česká verzia (s Karlom Rodenom) sú dostupné na HBO Go. Ich princíp býval v rôznych národných verziách rovnaký. Podstatou je konverzačka odohrávajúca sa u terapeuta, každý diel je venovaný jednému pacientovi a seriál zverejňujú vždy po týždňoch. V českej verzii bolo každý týždeň zverejnených päť častí, štyri boli venované štyrom pacientom, v piatej časti si svoje problémy riešil terapeut Marek Pošta u svojej supervízorky v podaní Kamily Magálovej. Ďalší týždeň sa každý klient posunul vo svojej terapii ďalej, až kým sa na konci série ich liečba nejako neuzavrela.

V USA sa po troch sériách In Treatment (V odbornej starostlivosti) s ikonickým Gabrielom Byrneom v úlohe terapeuta Paula Westona zmenil producentský tím a k preobsadeniu došlo aj v prípade hlavnej postavy. Pokojného, ukotveného herca írskeho pôvodu, ktorý bol za svoju postavu ocenený Zlatým glóbusom, nahradila herečka Uzo Aduba.

Nová terapeutka prekračuje hranice

Svet čakal, čo táto radikálna zmena prinesie. Nielenže došlo ku genderovej výmene (od izraelského originálu BeTipul po rôzne národné verzie bola postava terapeuta stvárnená vždy mužom), výrazne posilnená bola aj rasová rozmanitosť, po ktorej volá Hollywood. Uzo Aduba, ktorej rodičia pochádzajú z Nigérie, zaujala už dávnejšie. Držiteľka ceny Emmy sa preslávila ako väzenkyňa Crazy Eyes (Šialené oči) v seriáli Orange Is The New Black, jednu sošku má aj za úlohu v seriáli Mrs. America. Bolo otázkou, ako sa chopí psychiatričky Brooke Warrenovovej. Nemohla len tak nahradiť zabehnutého terapeuta. Tvorivý tím sa oprel o barličku, doktorka Warrenová je pacientkou pôvodného terapeuta a v seriáli sa naňho aj odvoláva a komunikuje s ním cez správy.

Scenáristi jej dali viac priestoru, neprehliadnuteľná Uzo Aduba so svojou dynamikou by nepôsobila autenticky, keby sa držala v úzadí. Jej postava doktorky hrá farbami. Klientov prijíma vo svojom luxusnom sídle na kopci v Los Angeles, v černošskej lepšej štvrti. Jej problémy s otcom, známym architektom, alkoholizmus či strata dieťaťa presakujú na povrch omnoho viac, ako by človek čakal. Tvorcovia sa pôvodnej izraelskej schémy nedržali s obsedantnou presnosťou. Doktorka vyliezla z ulity, čo scenáristom poskytlo väčší priestor. Aj po vizuálnej stránke je seriál farebnejší, nielen architektka, ale aj kostýmová výtvarníčka išli do veselších farieb. Kontrast na všetkých frontoch je potom výraznejší. Uzo Aduba je zasadená do farebného kresla a žiarivých dizajnérskych kúskov oblečenia, na povrch sa však derú jej temní vnútorní démoni. Doktorka navyše rada prekračuje hranice a neskrýva sa za maskou nestrannosti.

Politická objednávka z Hollywoodu

Klienti doktorky Warrenovej sú etnicky pestro namixovaní. Rozhodne viac ako v minulosti. Otázky rasovej diskriminácie sú na pretrase aj v doktorkinej obývačke v interakciách s jej pacientmi. Ich problémy zrkadlia dnešnú spoločnosť, hoci iba jej malý výsek. Je to hispánsky ošetrovateľ v podaní Anthonyho Ramosa, ktorého výborný výkon pravdepodobne nezostane bez povšimnutia. Mladučká černoška Laila (Quintessa Swindell) zápasí so sexuálnou identitou a hranicami v rámci rasovej diskriminácie, ale aj s prehnanou kontrolou zámožnej babičky. Do trojice je to z väzenia prichádzajúci beloch, niekdajší milionár Colin (John Benjamin Hickey), ktorý má súdom prikázané štyri stretnutia. Terapeutka má na riešenie svojich problémov namiesto supervízora-terapeuta mentorku zo skupiny anonymných alkoholikov, ktorá ju kontroluje aj jej nastavuje zrkadlo.

Nikto nie je taký, ako sa spočiatku zdá a spolu s doktorkou odkrývajú hlbšie a hlbšie vrstvy svojej psychiky. Je to náročná práca, občas je ťaživé sledovať tento proces. Diváka ženie zvedavosť, kam sa postavy posunú, ale aj ako sa môže sám identifikovať a preliečiť si svoje krivdy. Občas sa postavy potácajú (vrátane doktorky) a nevedia sa pohnúť z miesta, ale tiež žijú drámami, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani v telenovele. Nechýbajú prekvapenia, čo však trochu absentuje, je mystérium. Drobným nedostatkom je, že doktorka Warrenová síce načúva a snaží sa pomôcť, ale v porovnaní so svojím predchodcom pôsobí sebestredne, čo je niekedy rušivé. Celkovo je však štvrtá séria zaujímavou sondou do psychiky súčasných Američanov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Karel Roden #HBO