Oceňovaný Bohdan Sláma režíroval na Slovensku rodinný seriál

V sobotu 4. septembra sa na Jednotke o 10.15 h začína vysielať nový desaťdielny rodinný seriál Mami, kúp mi psa. Režíruje ho držiteľ piatich Českých levov Bohdan Sláma. Seriál rieši problematiku medzigeneračných a rodinných vzťahov. Mami, kúp mi psa bol natočený podľa rovnomennej knihy autorky kníh pre deti Zuzany Štelbaskej.

03.09.2021 11:00
Ivan Romancik Benjamin Lacko Foto:
Ivan Romančík a Benjamín Lacko v seriáli Mami, kúp mi psa.
debata

Príbeh hovorí o 11-ročnom Ondrejovi, ktorého najväčším snom je mať vlastného psa. Letné prázdniny trávi na vidieku u svojho deda – a čo sa mestskému chlapcovi spočiatku zdá ako nuda, postupne sa zmení na leto plné zážitkov. Vypomáhaním tete Danici v útulku sa dostane k svojim vytúženým psíkom a okrem toho nadviaže viacero priateľstiev.

V hlavných detských úlohách sa predstavia Marcel Chlpík, Sára Tomolová, Andreas Lehotský a Benjamín Lacko, ktorí boli vybraní spomedzi vyše 100 detí. Zuzana Kronerová, ktorú Sláma obsadil do viacerých svojich filmov, mu poradila, aby do roly dedka obsadil Ivana Romančíka – a tak sa napokon aj stalo. Romančík, ktorý učil herectvo na konzervatóriu 28 rokov, bol na pľaci pre deti radcom, ktorý im pomohol vždy, keď to potrebovali.

Hudbu k seriálu skomponoval čerstvý držiteľ Českého leva, hudobný skladateľ a synovec Mariána Vargu Jakub Kudláč, ktorý sa špecializuje na filmovú tvorbu. Pri nahrávaní spolupracoval so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu.

Pre režiséra Bohdana Slámu ide o prvé nakrúcanie na Slovensku. Trvalo 31 dní a uskutočnilo sa na česko-moravských hraniciach, v oblasti tamojších lazov. Pre náročnejšie podmienky využíval štáb tri terénne autá. Raz sa dokonca stalo, že pri daždi zapadli, a musel ich prísť vytiahnuť traktor z najbližšej obce. Natáčalo sa počas letných prázdnin, ktoré museli detskí herci obetovať. Seriál zobrazuje psa ako živú bytosť, o ktorú sa treba starať a rešpektovať ju. Na nakrúcaní bol prítomný aj veterinár, ktorý psíkov aj uspával, aby mohli nakrútiť potrebné obrazy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bohdan Sláma