Filmový festival inakosti podnecuje k porozumeniu umením

V bratislavskom kine Lumiére sa dnes začína obľúbený Filmový festival inakosti, potrvá do pondelka 11. októbra a nad jeho aktuálnym ročníkom prevzala záštitu prezidentka Zuzana Čaputová.

06.10.2021 11:00
S Foto:
Dokumentárny film o práve na manželstvo pre všetkých Zákon lásky uvedie jeho režisérka Barbora Chalupová vo štvrtok v kine Lumiére.
debata

Slovensko je na chvoste

Festival už pätnásť rokov prispieva k prepájaniu LGBTI+ komunity a širokej diváckej obce, upozorňuje na témy a každodenné i nevšedné problémy ľudí s inou sexuálnou orientáciou na celom svete. Robí tak prostredníctvom filmov, pretože skrz umenie a zobrazenie konkrétnych javov či intimitu súkromných príbehov je možné stotožniť sa, premýšľať aj lepšie porozumieť cudziemu. Pochopiť, čím žijú ľudia, ktorých sexuálnu orientáciu či netradičné formy lásky väčšinová spoločnosť – uhniezdená v heteronorma­tívnych schémach – stále neuznáva ako rovnocenné. Diskusiu podnecuje napríklad dokumentárny film Zákon lásky.

V rámci festivalu má slovenskú premiéru a jeho režisérkou je česká filmárka Barbora Chalupová, spoluautorka filmu o sexuálnom predátorstve na internete V sieti. Zákon lásky je trpká dokumentárna tragikomédia a nahliada na jednu z tém, o ktorej sa – nielen v Čechách – denne hovorí: uzákonenie manželstiev homosexuálnych párov. Problematiku rozoberá na území Čiech, kde sa státisíce obyvateľov radia k inej ako heterosexuálnej orientácii. Chalupová analyzuje spoločenský problém prostredníctvom zásadných otázok. Aký je rozdiel medzi registrovaným partnerstvom a manželstvom? Prečo je „zákon lásky“, ktorý má zaistiť právo na manželstvo každému, bez ohľadu na sexuálnu orientáciu, problematický aj napriek tomu, že väčšina obyvateľov s ním súhlasí? Filmárka nakrúcala tri roky a mapuje úsilie od pouličného zbierania podpisov na petičných hárkoch až po diskusie v parlamente. Len pre zaujímavosť, Slovenská republika patrí k posledným štátom EÚ, ktoré nemajú žiadnu právnu úpravu pre páry rovnakého pohlavia, teda diskusia na túto tému je o to naliehavejšia a otvoria ju už dnes 6. októbra. Riaditeľ Inakosti Martin Macko a Lucia Plaváková z Dúhových rodín budú hľadať odpoveď, prečo je to u nás tak, a najmä ako to zmeniť.

Vidieť a pochopiť

Prehliadka predstaví súčasný queer film, gueer klasiky, tuzemskú tvorbu v sekcii Teplé Česko-Slovensko, ale aj krátkometrážne diela a dramaturgovia mysleli aj na detského diváka.

Jedným z najdiskutova­nejších filmov tohtoročného festivalu v Cannes sa stala témou kontroverzná dráma na motívy skutočných historických udalostí Benedetta. Jej režisérom je bard svetového filmu Paul Verhoeven, držiteľ Zlatej palmy za dnes už kultový erotický triler Základný inštinkt (1992).

Nomináciu na Queer palmu síce Benedetta nepremenila a aj zahraniční recenzenti sú pri posudzovaní kvalít tohto filmu skeptickí, o Verhoevenovom talente odhaľovať tabu však nemožno pochybovať. Príbeh sa odohráva v ženskom kláštore v 17. storočí a motív zakázanej lásky mníšok sa odvíja od neskrotných erotických inštinktov, ktoré vedúcu kláštora, Benedettu Carlini napokon pripravili o jej autoritu.

Verhoeven napísal scenár spolu s Davidom Birkeom a čerpali z priekopníckej štúdie Immodest Acts: Život lesbickej mníšky v renesančnom Taliansku autorky Judith Brownovej, ktorá analyzuje Benedettinu homosexualitu na pozadí mytológie.

Filmársky konzervatívnejšie stvárnenie homosexuálnej lásky ponúka napríklad historická dráma o zblížení sa mladšej, melancholickej Charlotty so staršou, zatrpknutou paleontologičkou Mary. Ich vzájomnosť sprvu sprevádza odmietanie. Mary nepotrebuje pri zbere fosílií učnicu, navyše z vyššej spoločenskej triedy, no pri spoločnej práci sa objavia sympatie a postupne prerastú do hlbokej náklonnosti. Áno, iná ako heterosexuálna láska bola prítomná aj v realite 19. storočia. V kostýmovej dráme Francisa Leeho stvárnili hlavné postavy Kate Winsletová a Saoirse Ronanová. Lee sa téme lásky venuje kontinuálne. Po predošlom filme, mužskej romanci z prostredia anglického vidieka Na konci sveta, upriamil pozornosť na vzťah dvoch žien v 19. storočí.

Program Festivalu inakosti ponúkne až 52 súčasných filmov s queer tematikou z 24 krajín sveta – vrátane krátkometrážnych – rôznych žánrov a autorských prístupov. Queer kinematografia rozhodne neapeluje len na LGBTI+ komunitu. Témy utvárania identity, sebapoznávania, práva na lásku, rodinné vzťahy či pohyby v spoločnosti sa dotýkajú všetkých, bez ohľadu na pohlavie či sexuálnu orientáciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Filmový festival inakosti #Kino Lumiere #Paul Verhoeven