Slávneho herca dohnali nacisti k samovražde

Jeho meno už nikomu nič nehovorí, ale v 30. rokoch bol Joachim Gottschalk hviezdou. Prezývali ho nemecký Clark Gable a vo vlasti bol obľúbený tak ako Marlene Dietrichová či Heinz Rühmann. Keď však naňho nacisti tlačili, aby sa rozviedol so židovskou manželkou, radšej si zvolil smrť. Otrávil malého syna a so ženou spáchali samovraždu.

03.11.2021 06:00
Joachim Gottschalk Foto:
Joachim Gottschalk sa odmietol rozviesť so ženou Židovkou, aj keď sa mu nacisti vyhrážali ukončením kariéry či povolaním na front.
debata (70)

Stalo sa to 5. novembra 1941. Keď Gottschalk po predstavení prišiel večer domov, jeho manželka Meta už vedela, čo bude nasledovať. Situácia bola beznádejná, nevideli iné východisko.

Jej hrozila deportácia do koncentračného tábora, jemu, že ho povolajú na front. Zradiť svoju lásku odmietol, a tak sa rozhodli odísť – spolu a navždy.

V mlieku rozmiešali prášky na spanie. Najprv sa napil ich osemročný syn, potom Meta. Herec ešte pripravil listy na rozlúčku. „Meta a Michael už spia,“ napísal matke. Nakoniec sa napil aj on a pustil plyn…

Len pre árijcov

Prečo sa 37-ročný umelec uchýlil k takému zúfalému činu? Keď spoznal Metu, nebol ešte slávny. Ako bývalý námorník vtedy začínal s herectvom. Bola jeho kolegyňou v stuttgartskom divadle. V máji 1931 sa vzali a o dva roky neskôr sa im narodil syn.

Do ich života však zasiahol nacizmus. Po tom, čo sa Adolf Hitler dostal k moci, vznikla Ríšska divadelná komora, a ak chceli herci ďalej hrať, museli do nej vstúpiť. Podmienkou členstva bol doklad o árijskom pôvode, takže Židia nemali šancu. Aj Mete zakázali vystupovať.

Joachim Gottschalk s manželkou Metou. Foto: Virtual History
Joachim Gottschalk s manželkou Metou Joachim Gottschalk s manželkou Metou.

Gottschalkovi sa však darilo. V roku 1938 sa dostal na divadelné dosky v Berlíne, kde si rýchlo získal popularitu a účinkoval aj vo viacerých filmoch. Bol na výslní, lenže pôvod manželky nad ním visel ako Damoklov meč. Aby mohol hrať, ako „príbuzný Žida“ potreboval špeciálne povolenie ministerstva propagandy.

Svoje súkromie sa snažil udržovať v tajnosti. O žene s nikým nehovoril, ani spolu nikam nechodili, lebo Židom zakázali navštevovať kiná i reštaurácie. Meta mu síce ponúkla rozvod, aby nebránila jeho kariére, ale odmietol.

Heinrich Himmler, rodina, Gudrun Himmlerová Čítajte viac Keď je otcom vojnový zločinec

Herectvo za ženu?

Hoci nakrúcal úspešné filmy, ktoré sa páčili aj obávanému ministrovi propagandy Josephovi Goebbelsovi, vernosť manželke sa mu vypomstila. V roku 1941 prestal dostávať úlohy, ani ho nepozývali na spoločenské podujatia.

Netušil, že si naňho zasadol samotný šéf propagandy. „Goebbels mi takmer odtrhol hlavu,“ opísal generálny intendant, podľa ktorého bola problémom práve umelcova židovská manželka. „Gottschalka už nesmiem vôbec zamestnávať.“

Ako neskôr priblížil nemecký režisér Veit Harlan, minister herca považoval za sluhu „rafinovanej Židovky“. „Mal by svoju chonte poslať do čerta!“ vyhlásil vraj Goebbels. (Chonte je hebrejský výraz pre prostitútku.)

kiska, špitzerová Čítajte viac Zomrela herečka, ktorá bojovala proti nacistom. Mala 95 rokov

Nátlak, aby sa rozviedol, narastal, až si herca predvolal vysokopostavený dôstojník SS. Vysvetlil mu, že Goebbels sa usiluje očistiť kultúru od vplyvu „židovstva“, a on tomu svojím tvrdohlavým postojom bráni.

„Dáte sa rozviesť, pán Gottschalk!“ nariadil mu. „Koho už zaujíma, čo sa stane s nejakou Židovkou?“ Hercovi bolo jasné, že je koniec. S Metou sa zhodli, že nemá zmysel ďalej bojovať ani v niečo dúfať.

Zabudnutý príbeh

Umelcova samovražda zaskočila i Goebbelsa. „Zjavne už nevedel nájsť východisko z konfliktu medzi štátom a rodinou,“ zaznačil si do denníka.

Gottschalkov pohreb bol nakoniec malou vzburou. Goebbels totiž hercom zakázal, aby sa na ňom zúčastnili, no oni sa vzopreli a prišli mu vzdať poslednú poctu. Dokonca vybavili výnimku, aby nebohí manželia mohli odpočívať spolu.

O tom, čo Gottschalka dohnalo k hroznému činu, sa Nemci dozvedeli až po vojne. V roku 1947 vznikol film Manželstvo v tieni, ktorý sa inšpiroval jeho osudom. Potom sa však na herca opäť zabudlo.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #herec #židia #Nacisti #nacizmus #Joseph Goebbels