Pred sto rokmi sa narodil tvorca animovaných postavičiek Calimera a Dráčika

Taliansky umelec Antonio Pagotto vymyslel známu postavičku čierneho kuriatka so škrupinou na hlave a Dráčika, ktorý sa chce stať požiarnikom.

16.12.2021 06:00
Calimero Foto:
Calimero - kurací hrdina so škrupinou na hlave pôvodne vystupoval v reklamách, až potom sa stal hrdinom animovaného seriálu.
debata

Antonio Pagotto, ktorý sa narodil 16. decembra 1921, sa najviac preslávil ako autor naivného čierneho kuriatka menom Calimero, ktorému prikrývala hlavičku namiesto čiapky biela škrupina.

Postavičku, známu aj v bývalom Československu, vymyslel umelec tvoriaci pod pseudonymom Toni Pagot najprv pre reklamu na pracie prášky. Animované propagačné príbehy zo začiatku 60. rokov mali – na rozdiel od neskorších čisto zábavných Calimerových dobrodružstiev – spoločnú pointu – čierne kurča bolo na konci vždy vyprané „dočista do čista“.

Český ilustrátor Zdeněk Miler s dcérou Kateřinou a Krtkom Čítajte viac Zdeněk Miler, tvorca slávneho Krtka, by oslávil 100 rokov

Calimero však nie je jediným slávnym hrdinom, ktorého Toni spolu so starším bratom Ninom, vytvoril. Z ich spolupráce vyšiel v polovici 70. rokov aj Dráčik.

I jeho príbehy vysielala vtedajšia Československá televízia (v slovenskom dabingu ho volali Dráčik, v českom Soptík) a tradične sa končili Dráčikovým zvolaním: „Aj tak budem požiarnikom!“

V polovici 70. rokoch vytvorili bratia... Foto: ČST
Dráčik V polovici 70. rokoch vytvorili bratia Pagottovci aj kreslenú postavičku Dráčika, ktorého túžbou bolo stať sa požiarnikom.

Bratia Pagottovci patrili k priekopníkom talianskeho animovaného filmu. Prvé štúdio založili už pred druhou svetovou vojnou. Po Ninovej smrti spolupracoval Toni tiež s americkým štúdiom Williama Hannu a Josepha Barberu.

Antonio Pagotto, ktorého posledným dielom bola komiksová biografia pápeža Jána Pavla II., zomrel 7. júla 2001 vo veku 79 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #animované filmy #kreslený seriál #Antonio Pagotto #Calimero #Dráčik