TV tipy na 2. sviatok vianočný

Čo si pozrieť na 2. sviatok vianočný? Máme pre vás zopár zaujímavých tipov!

26.12.2021 09:00
Mrázik Foto:
Mrázik.
debata

ABBA navždy: Víťaz berie všetko, 26. 12., 20.10, Dvojka

V dokumentárnom filme z roku 2019 prerozprávajú členovia legendárneho švédskeho hudobného zoskupenia ABBA svoju históriu. Skupina ABBA je jednou z mála, ktorej hudbu obľubujú azda všetky generácie, a ktorej hity sa nikdy neomrzia. Tento rok navyše po štyridsiatich rokoch vydali nový album s názvom Voyage, ktorý láme rekordy v predajnosti.

ABBA navždy: Víťaz berie všetko. Foto: SITA
ABBA navždy: Víťaz berie všetko ABBA navždy: Víťaz berie všetko.

Členovia kapely sa zhodli na tom, že zrejme ide o ich poslednú nahrávku, ktorou sa lúčia s fanúšikmi. Prostredníctvom dokumentu ABBA navždy: Víťaz berie všetko si však budete môcť zaspomínať na ich najslávnejšie časy, ktoré priniesli revolúciu do sveta hudby. Režíruje Chris Hunt.

Mosty Gesharim 2021 – Miroslav Žbirka, 26. 12., 21.00, Dvojka

Nedávno zosnulú československú legendu Miroslava Žbirku si môžete pripomenúť premiérovým koncertom zo synagógy v Liptovskom Mikuláši. Mosty Gesharim spájajú stredoeurópsky kultúrny priestor už tri desaťročia. Na 30. ročníku podujatia sa na javisku predstavili umelci z Českej republiky, z Poľska, Maďarska a samozrejme aj zo Slovenska.

Mosty Gesharim 2021 - Miroslav Žbirka. Foto: RTVS
Mosty Gesharim 2021 - Miroslav Žbirka Mosty Gesharim 2021 - Miroslav Žbirka.

Podujatie sa uskutočnilo 6. septembra 2021 v synagóge v Liptovskom Mikuláši a koncert sa konal pri príležitosti 30. výročia vzniku Vyšehradskej skupiny. V tejto časti záznamu sa predstaví Miroslav Žbirka so svojou skupinou.

Pokémon: Detektív Pikachu, 26. 12., 20.30, Markíza

Na 2. sviatok vianočný uvedie Markíza premiéru prvého hraného filmu zo sveta Pokémonov. Záhadné zmiznutie detektíva Harryho Goodmana prinúti jeho 21-ročného syna Tima, aby začal pátrať po tom, čo sa stalo. V pátraní mu pritom asistuje parťák jeho otca, detektív Pikachu. Postupne začnú odkrývať desivý plán, ktorý by mohol zničiť súčasné mierové spolužitie ľudí a Pokémonov.

Detektív Pikachu. Foto: Markíza
Detektív Pikachu Detektív Pikachu.

Novovzniknutá dvojica je ako stvorená na spoluprácu, keďže Tim je jediným človekom, ktorý rozumie reči svojho pokémonského partnera, zatiaľ čo ostatní počujú len známe „pika – pika“. Ak chcú spoločne prísť záhade na kĺb, čaká ich obrovské dobrodružstvo v neónom ožiarených uliciach veľkomesta Ryme City. Ľudia a pokémoni tam žijú bok po boku bez toho, aby tušili, že ich spolunažívanie bude čeliť nevídanej hrozbe.

Strieborné korčule, 26. 12., 20.35, JOJ

Dej nového ruského filmu Strieborné korčule sa odohráva v roku 1899 vo vianočnom Petrohrade. Na mrazom pokrytej rieke Neva sa korčuľuje celé mesto. Osemnásťročný Matvej Pojakov je syn chudobného remeselníka, ktorého jediným bohatstvom sú zdedené strieborné korčule. Pracuje ako korčuliarsky kuriér miestnej pekárne, ktorý je známy svojou rýchlosťou.

Strieborné korčule. Foto: JOJ
Strieborné korčule Strieborné korčule.

Je najrýchlejší vďaka špeciálnym strieborným korčuliam, ktoré priniesol jeho otec pred mnohými rokmi z Amsterdamu. Keď stratí prácu, vezme ho jeho nový kamarát Alex do skupiny nepolapiteľných vreckárov, ktorí okrádajú návštevníkov a obyvateľov Petrohradu. Zaučia ho do tajov svojho remesla a naučia ho aj zopár šikovných korčuliarskych trikov.

Alisa Viazemskaja je dcéra vysokopostaveného úradníka, ktorá sníva o štúdiu chémie. Záujem o vedu však musí skrývať pred svojím otcom – ministrom, ktorý si rovnako ako mnoho iných ruských šľachticov svojej doby myslí, že žena nepotrebuje vyššie vzdelanie. Stretnutie Matveja a Alisy poznamená celý ich život.

Mrázik, 26. 12., 17.10, Markíza

Mrázik je jednou z najúspešnejších sovietskych rozprávok, ktorá na Vianoce nesmie chýbať. Rozpráva príbeh o dobrosrdečnej Nastenke, ktorá žije pod útlakom svojej macochy a jej rozmaznanej dcéry Marfy. Keďže macocha neznesie, že Nastenka je krajšia ako Marfa, rozhodne sa jej nadobro zbaviť.

Mrázik. Foto: Markíza
Mrázik Mrázik.

V nádeji, že zamrzne, ju vyženie do lesa. Tam Nastenka stretne čarovného deduška Mrázika, ktorý je strážcom zimného lesa. Ten sa rozhodne pomôcť jej. V neďalekej dedine zase býva Ivan, ktorý je za svoju pýchu potrestaný tým, že sa jeho tvár zmení na medvediu. Vďaka tomu si postupne začne uvedomovať, aký bol nezmyselne namyslený. Čoskoro sa cesty Nastenky a Ivana skrížia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #TV tipy