Ukrajincov nahneval seriál Emily v Paríži

Ukrajinský minister kultúry Olexandr Tkačenko protestoval proti podľa neho neprijateľnému stvárneniu mladej ženy pôvodom z Ukrajiny v televíznom seriáli Emily v Paríži, ktorý sa nedávno objavil v ponuke strímovacej služby Netflix.

29.12.2021 07:00
debata (3)
Emily v Paríži 2 trailer

Hlavná hrdinka seriálu, Američanka Emily, sa v jazykovej škole zoznámi s Ukrajinkou Petrou, ktorá prišla do Paríža z Kyjeva. Obe mladé ženy sa vyberú na nákup, pričom Petra ukáže Emily, ako kradnúť oblečenie a doplnky z drahého obchodu a utiecť. Po spoločnom úteku z obchodu Američanka Ukrajinku zahanbí tým, že chce veci vrátiť do obchodu, na čo Petra odpovedá: „Nemôžem, deportujú ma.“

emily in paris, Čítajte viac Komediálny hit od Netflixu predstavuje druhú sériu! Vitajte späť v Paríži

Vyobrazenie Petry nahnevalo ukrajinských divákov i ministra Tkačenka, ktorý označil takúto „karikatúru“ Ukrajinky za neprijateľnú a vedeniu Netflixu zaslal protestný list. Uviedol v ňom, že takéto zobrazenie Ukrajinky je možno umeleckou hyperbolou, ale Ukrajinci majú napriek tomu právo byť rozhorčení.

younger, znova 20, Čítajte viac Toto si nenechajte ujsť! Na Slovensko prichádza skvelá seriálová chuťovka

Strímovacia služba Netflix bola vo svojej reakcii – podľa Tkačenka – „pomerne diplomatická“. „Poďakovali sa za spätnú väzbu“ s tým, že zachytili nevôľu ukrajinských divákov pre vyobrazenie postavy pôvodom z Ukrajiny. „Dohodli sme sa, že v roku 2022 budeme v úzkom kontakte, aby sme takýmto prípadom zabránili,“ uviedol minister pre web Dev.ua. Vyjadril tiež presvedčenie, že takýto aktívny tlak „určite pomôže zabezpečiť, aby sa postoj Ukrajincov zohľadnil pri vyobrazení Ukrajincov v budúcich produkciách Netflixu“.

Podľa ministra celá situácia nastoľuje dôležitú otázku o obraze Ukrajiny v zahraničí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #netflix