Najviac nominácii na filmového Césara získali Stratené ilúzie, bodovali aj Česi

Najviac nominácií na prestížne francúzske filmové ocenenie César - celkom 15 - získala snímka Illusions perdues (Stratené ilúzie) Xaviera Giannoliho. Film na motívy románu Honoré de Balzaca sa bude uchádzať o cenu za najlepší film, réžiu a vedľajšie herecké role. V katefórii celovečerných animovaných filmov bodovali dva české projekty - Myši patria do neba a Cez hranicu.

27.01.2022 08:00
Filmár Roman Polanski na archívnom zábere. Foto: ,
V roku 2020 dostal cenu za réžiu Roman Polanski, ktorý čelí obvineniu zo znásilnenia, čo vyvolalo odchod herečky Adèle Haenelovej zo sály.
debata (1)

Príbeh o súboji malého myšiaka a desivého lišiaka Myši patria do neba režírovali Denisa Grimmová a Jan Bubeníček. Film Cez hranicu francúzskej režisérky Florence Miailheovej nesie českú stopu vďaka produkcii, na ktorej sa podieľali MAUR film a Česká televízia. V kategórii celovečerných animovaných filmov sú nominované celkom tri snímky.

Filmová umelecká akadémia ocenila 11 nomináciami muzikál Annette režiséra Leosa Caraxa, desať nominácií si vyslúžila fikcia voľne inšpirovaná životom speváčky Céline Dion Hlas lásky (Aline) od Valérie Lemercierovej. Rocková opera Annette sa podľa listu Le Figaro presadila vďaka hereckému výkonu Adama Drivera, ktorý sa môže po Kristen Stewartovej stať len druhým Američanom, ktorý by vyhral francúzsku cenu pre najlepšieho herca. Naopak jeho filmová partnerka Marion Cotillardová porotu svojím výkonom nezaujala a medzi nominovanými nie je.

L'Événement (Udalosť) od Audrey Diwanovej, príbeh o nelegálnom potrate v 60 rokoch, ktorý vlani vyhral Zlatého leva na filmovom festivale v Benátkach, získal na Césaroch len štyri nominácie, ale patrí medzi ne kategória za najlepší film a réžiu.

O Césara za najlepší film tento rok zabojujú aj Severné Marseilles (Bac Nord) Cédrica Jimeneza o nekalých policajných praktikách, Bod zlomu (La Fracture) od Catherine Corsiniovej o Francúzsku v dobách protestného hnutia žltých viest a Onoda (Onoda, 10 000 nuits dans la jungle) od Arthura Harariho o partizánskej vojne mladého Japonca počas 2. svetovej vojny.

Navzdory očakávaniu sa veľmi nepresadil film Titán od Julie Docournanovej, ktorý vyhral Zlatú palmu na filmovom festivale v Cannes. Má celkom päť nominácií vrátane réžia a vizuálnych efektov.

Potora vyhlási víťaza 25. februára, priamy prenos bude prenášať stanica Canal+.

Tento ročník sa musí pokúsiť zmazať neblahý dojem z posledných ročníkov. V roku 2020 dostal cenu za réžiu Roman Polanski, ktorý čelí obvineniu zo znásilnenia, čo vyvolalo odchod herečky Adèle Haenelovej zo sály, píše BFM TV. Minuloročné odovzdávanie cien bolo podľa BFM TV prepadákom, ktorý na obrazovkách sledovalo 1,6 milióna divákov z celkom 67 miliónov obyvateľov Francúzska.

Usporiadatelia tento rok vsadili na osvedčené osobnosti, odovzdávanie bude moderovať spisovateľ a režisér Antoine de Caunes. Porote predsedá monacká filmová režisérka a scenáristka Danièle Thompsonová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film #ocenenie #César