West Side Story: Príbeh jedného z najúspešnejších muzikálov sveta

V súčasnosti kiná valcuje nové spracovanie slávneho muzikálu West Side Story pod taktovkou režiséra Stevena Spielberga. Zdá sa, že ide o vážneho kandidáta na viacero významných ocenení vrátane Oscara. Čo tomu predchádzalo? Prečo je West Side Story takým fenoménom, ktorý hýbe svetom už od konca 50. rokov?

30.01.2022 08:00
West Side Story Foto:
West Side Story je inšpirovaný klasickým príbehom o Rómeovi a Júlii.
debata

Prvýkrát uzrel West Side Story svetlo sveta vo forme broadwayského muzikálu v roku 1957. Námetom bola kniha od Arthura Laurentsa, hudbu mal na starosti Leonard Bernstein, texty k jednotlivým piesňam napísal Stephen Sondheim a celkový koncept zložil dokopy Jerome Robbins.

Hlavnou inšpiráciou bola nesmrteľná hra Williama Shakespeara Rómeo a Júlia. Ich príbeh však tvorcovia zasadili do prostredia New Yorku 50. rokov, kde proti sebe stáli dospievajúci členovia dvoch rivalských gangov – Jets (Tryskáči) a Sharks (Žraloci). Najlepší priateľ vodcu Jets Tony a sestra vodcu Sharks Maria sa do seba zamilujú, a hneď je oheň na streche.

Slávna scéna "America" z pôvodného filmového spracovania West Side Story z roku 1961.

West Side Story však nie je len sentimentálnym prerozprávaním príbehu zakázanej lásky – rieši dôležité spoločenské otázky, akými sú rasizmus, kultúrne stereotypy či policajná brutalita. Je obdivuhodné, že toto dielo vzniklo už v roku 1957, keď sa o takýchto témach ešte príliš nehovorilo – prinajmenšom nie nahlas.

Muzikál získal dve ocenenia Tony, konkrétne za Najlepšiu choreografiu a za Najlepší scénický dizajn.

V roku 1961 natočil Robert Wise spolu s Jeromom Robbinsom filmovú adaptáciu West Side Story, ktorá je dodnes považovaná za jeden z najlepších filmových muzikálov v histórii. Na hudbe sa opäť podieľali Leonard Bernstein a Stephen Sondheim. Snímka bola najzárobkovejším filmom za rok 1961, bola nominovaná na jedenásť Cien Akadémie, ktorých premenila desať vrátane Oscara za Najlepší film. V roku 1997 bola zaradená do amerického Národného registra filmov.

V novom spracovaní West Side Story od slávneho... Foto: Cinemart SK
West Side Story V novom spracovaní West Side Story od slávneho režiséra Stevena Spielberga stvárnil Tonyho Ansel Engort a Mariu Rachel Zegler.

Mariu stvárnila Natalie Woodová, Tonyho Richard Beymer, vodcu Jets Riffa si zahral Russ Tamblyn, vodcu Sharks Bernarda George Charikis a jeho priateľku Anitu Rita Moreno. Tá, mimochodom, len prednedávnom oslávila svoje 90. narodeniny – ešte stále je však plná energie.

V posledných rokoch zahviezdila v seriáli One Day At A Time a koncom minulého roka vyšiel dokumentárny film o jej živote s názvom Rita Moreno: Just A Girl Who Decided To Go For It (Rita Moreno: Iba dievča, ktoré sa rozhodlo ísť do toho). V ňom opisuje nielen svoje kariérne úspechy – je jednou z mála žien, ktorým sa podarilo získať Emmy, Grammy, Oscara aj Tonyho -, ale aj ťažkosti, ktoré ju počas života sprevádzali. Hovorí, aké zložité je byť ženou, navyše z Latinskej Ameriky, ktorá sa snaží prežiť v Hollywoode.

Moreno si zahrala aj v novej adaptácii West Side Story od Stevena Spielberga, konkrétne postavu Valentiny, majiteľky miestneho obchodu. Ostatné hlavné postavy stvárnili Ansel Elgort (Tony), Rachel Zeglerová (Maria), Ariana DeBose (Anita), Mike Faist (Riff) a David Alvarez (Bernardo). Vo filme sa objavila aj transgenderová postava menom Anybodys, ktorú stvárnil/a iris menas.

Legendárna Rita Moreno ako Valentina. Foto: Cinemart SK
Rita Moreno Legendárna Rita Moreno ako Valentina.

Dej príbehu sa odohráva v lete 1957 v priľahlých uliciach Upper West Side, Lincoln Square a San Juan Hill. „Demolačná guľa zrovnávala so zemou celé štvrte, ľudia sa museli vysťahovať. Tomuto boli vystavené tie decká – Tryskáči aj Žraloci. Bojujú o svoje územie, ktoré im mizne pred očami,“ vysvetľuje režisér. Práve túto stránku, ktorá zintenzívnila nepriateľstvo medzi gangmi, chceli filmári v novej verzii zdôrazniť.

„Pred týmto filmom mám z celej svojej kariéry asi najväčší rešpekt. West Side Story je určite najlepšia hudba, aká bola napísaná pre divadlo a ktorú všetci poznáme,“ hovorí Steven Spielberg na margo natáčania takého veľkolepého projektu.

Film dosiaľ získal tri Zlaté glóbusy a mnoho ďalších ocenení, očakávajú sa aj nominácie na Oscara. Na stránke Rotten Tomatoes má snímka hodnotenie 92 %, Metacritic mu dal 85 bodov zo 100. Na druhej strane však dosť prerobil. Oproti rozpočtu 100 miliónov dolárov zarobil len niečo vyše 58 miliónov.

Trailer k novému West Side Story od Stevena Spielberga.

"Na tomto filme je úžasné, že bez ohľadu na to, ako veľmi sa zmenil svet okolo nás, poučenia a pohľady, ktoré nám ponúka, sa nezmenili. Už desaťročia očarúva divákov, pretože v ňom nejde len o príbeh lásky, ale aj o kultúrne významný prvok, že láska prekonáva predsudky a netoleranciu, ktorý je stále platný. West Side Story znamená veľa pre mnohých ľudí a ja som nadšený, že mu môžem vdýchnuť nový život a podeliť sa oň s novým publikom,“ dodáva Spielberg.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #muzikál #Steven Spielberg #West Side Story