Banská Bystrica si pripomína prvý festival československého filmu z roku 1959

Mesto pod Urpínom si v týchto dňoch pripomína udalosť spred 63 rokov, keď hostilo prvý festival československého filmu. Informovalo o tom v utorok na sociálnej sieti.

23.02.2022 17:00
Miloš Forman Foto:
Filmový diplomat a pedagóg A. M. Brousil, slávny český režisér Miloš Forman a jeho vtedajšia manželka, herečka Jana Brejchová, v Banskej Bystrici v roku 1959.
debata

Ako uviedlo, festival sa uskutočnil od 22. februára do 1. marca 1959, a vtedy do Banskej Bystrice pricestovalo viac ako 200 českých a slovenských filmových tvorcov a umelcov, okrem iných i herci Jana Brejchová, Vladimír Menšík, Miloš Forman, Oldřich Nový či Valentína Thiellová.

V rámci festivalu uviedli 38 filmov. K najviac oceňovaným patril Vynález skazy z roku 1958 od režiséra Karla Zemana. Kladne hodnotené boli tiež snímky Černý prapor, Útěk ze stínu a Posledný návrat.

Ako magistrát upozornil, mnohé prezentované filmy neskôr skončili ako trezorové. Medzi najviac kritizované patrila komédia od Jána Kadára a Elmara Klosa Tři přání. Podobný osud postihol aj filmy Zářijové noci, Zde jsou lvi a Štěňata.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #film #Banská Bystrica