Recenzia filmu Macbeth: Shakespeare v staronovom šate

Preniesť divadelné dielo na filmové plátno nie je vôbec jednoduché, najmä ak ide o Shakespearovho Macbetha. Režisér Joel Coen, pre ktorého ide o prvý film bez spolupráce s bratom Ethanom, sa tejto úlohy zhostil zodpovedne.

21.03.2022 07:00
Macbeth film Foto:
Denzel Washington ako lord Macbeth a Frances McDormandová ako jeho manželka.
debata

Čiernobiely sen

V prípade tejto snímky sa dôraz nekladie na dej, ale predovšetkým na vnútorné prežívanie postáv. Režisér dáva široký priestor hercom, aby sa naplno prejavili v Shakespearových monológoch a dialógoch, do ktorých dávajú všetko. Divák musí byť pripravený na to, že nejde o snahu zachytiť autentickú realitu – film je od nej takmer úplne odtrhnutý, zaujíma ho čistá umelecká hodnota obsiahnutá v slovách a prudkých gestách protagonistov.

Lord Macbeth stretne trojicu čarodejníc, ktoré mu predpovedia, že raz bude kráľom. Vidina oslnivej budúcnosti mu zaslepí úsudok a pozbaví ho morálky natoľko, že sa z neho čoskoro stane nemilosrdný tyran a zabijak. V jeho skutkoch vedúcich k vysnívanej korune ho podporuje manželka, ktorá svoje činy oľutuje až úplne na konci.

Trailer k filmu Macbeth

Príbeh nie je nijako náročný, sleduje jednu líniu, na ktorej divák nenachádza žiadne nečakané dejové zvraty. Macbetha stvárnil vynikajúci Denzel Washington, jeho ženu zasa Frances McDormandová, manželka režiséra, ktorá s ním spolupracovala na viacerých filmoch. Postavu lady Macbeth si zahrala už v roku 2016 na divadelných doskách. Za zmienku stojí aj unikátny výkon Kathryn Hunterovej stvárňujúcej tri čarodejnice a starého muža. Washington je za svoju úlohu nominovaný na Cenu Akadémie za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej role. Ide o jeho desiatu nomináciu v kariére, čo z neho robí najviac nominovaného muža čiernej pleti v histórii Oscarov. Nominácie získal Macbeth aj za najlepšiu kinematografiu a dizajn.

Mikulas Bukovjan  David Uzsak2 Krystof Čítajte aj Nový film Kryštof upútal doma i v zahraničí

Vernosť predlohe

Coenovi sa podaril zaujímavý kúsok – filmový formát Shakespearovej dráme nijako neublížil, práve naopak – pomohol prehĺbiť jednotlivé repliky jedinečnou atmosférou. Tú vytvoril špecifickým nasvietením hercov a prostredia, ktoré ich obklopuje, ale aj hudbou a prácou s kamerou. Macbeth tak nestratil nič zo svojej pôvodnej myšlienky, tvorcovia sa nesnažili nasilu ho prispôsobiť modernej dobe a spraviť ho príťažlivejším pre masy. Využili dostupné prostriedky na to, aby pôvodnému dielu nezostali nič dlžní.

Nosferatu Čítajte aj Slávny upír má 100. výročie. Nosferatu sa natáčal aj na Slovensku

Snímka preto nie je úplne pre každého, dokonca by sa dalo povedať, že si ju naplno vychutnajú len ozajstní fajnšmekri holdujúci divadelnému umeniu či alternatívnejším podobám filmu. Predsa len ide o film z produkcie A24, štúdia, ktoré je známe svojimi úletmi. Dej preto nie je nabitý akciou, ťahá sa od jednej dlhočiznej repliky k druhej, no vyeskalované emócie stoja za to. Z nakrúcania, ktoré trvalo len 36 dní, vzišiel film, na ktorý sa tak skoro nezabudne. Macbeth je dostupný na streamovacej platforme Apple TV +.

Hodnotenie Pravdy: 4,5 hviezdičky

Macbeth/USA 2021/r. Joel Coen, h. Denzel Washington, Frances McDormandová, Brendan Gleeson, Bertie Carvel, Harry Melling, Brian Thompson, Stephen Root, Ralph Ineson a ďalší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #filmové novinky #Macbeth