Recenzia: Ironický pohľad na históriu Lakers

V roku 2020 zaznamenala veľký úspech dokumentárna séria s názvom The Last Dance o živote Michaela Jordana a o tom, čo dokázal s tímom Chicago Bulls. Príbeh jedného z najlepších basketbalových tímov všetkých čias prerozprávali tvorcovia prostredníctvom výpovedí všetkých možných basketbalových legiend, od Dennisa Rodmana, Scottieho Pippena, Larryho Birda, Magica Johnsona, Stevea Kerra až po samotného "lietajúceho Jordana".

04.04.2022 08:00
Lakers: Vzostup dynastie Foto:
John C. Reilly ako Jerry Buss a Quincy Isaiah ako práve draftovaný Magic Johnson.
debata

Ďalší seriál z prostredia NBA na seba nedal dlho čakať. Tentoraz nejde o dokument, ale o značne zdramatizovanú verziu udalostí, ktoré sprevádzali vzostup jedného z najpopulárnejších tímov na svete. Prvé štyri diely seriálu Lakers: Vzostup dynastie (Winning Time: The Rise of The Lakers Dynasty) si môžete pozrieť na HBO.

Menej basketbalu, viac biznisu

Pre dnešného fanúšika NBA je predstava, že Lakers neboli vždy tak populárnym tímom, akým sú dnes, takmer nepredstaviteľná. V 80. rokoch, tesne pred príchodom Magica Johnsona, však mal tím vážne existenčné problémy.

Situácii nepomohol ani nezabudnuteľný Jerry West, ktorý je síce tvárou NBA (v jeho logu sa skrýva Westova silueta), no ako tréner pohorel a vo finále nedokázal ani raz zdolať Boston Celtics.

Na scénu však vstupuje Jerry Buss (John C. Reilly), excentrický boháč, ktorý sa rozhodne tím odkúpiť a vdýchnuť mu nový život. To ale nie je také jednoduché, ako si to Buss spočiatku predstavuje. Z finančnej ani z personálnej stránky.

Seriál je síce o basketbale, no veľa pískania tenisiek šmýkajúcich sa po palubovke nečakajte. Lakers: Vzostup dynastie sa sústredí najmä na zákulisie a o hru ako takú nemá veľký záujem. Chvíľu síce sledujeme Magica Johnsona (Quincy Isaiah), jeho nervozitu z očakávaní, ktoré naňho všetci ako na jednotku draftu kladú, ďalej lúčenie sa s rodinou a spoznávanie neviazaného života celebrity plného drog a sexu.

Okrem toho je však divák primárne zavalený neustálym nadávaním bohatých belochov, ktorí riešia všetky tie nezaujímavé veci ohľadom vlastníctva športového klubu.

Cholerik West

Tvorcovia okoreňujú zdĺhavé biznis pasáže extrémne agresívnym správaním Jerryho Westa (Jason Clarke), ktorý je v seriáli vykreslený tým najhorším možným spôsobom – ako človek, ktorý sa nevie zmieriť s koncom hviezdnej kariéry, a tak sa z neho stáva hulvát naštvaný na celý svet.

Trailer k seriálu Lakers: Vzostup dynastie.

V tretej epizóde sa stretávame aj s Patom Rileym (Adrien Brody), ktorý je v súčasnosti jedným z najzvučnejších mien NBA. Okrem toho, že sa ako hráč Los Angeles Lakers stal v roku 1972 šampiónom, viedol tím v 80. rokoch ako hlavný tréner – a to s veľkým úspechom. Neskôr sa stal trénerom Miami Heat a v tejto organizácii pôsobí dodnes ako prezident.

Seriál ho, podobne ako Westa, zobrazuje v krízovom životnom období. Obaja hráči, akokoľvek schopní počas kariéry, sa v športovom dôchodku cítia zbytoční a nevedia sa zmieriť s tým, že už pre svet basketbalu nie sú dôležití.

Zatiaľ čo Jerry West trieska trofejami a nevie, ako zo situácie von, Pat Riley si hnev vybije na svojej garáži a vzápätí sa rozhodne predsa len sa nevzdať – uchádza sa o miesto komentátora a čoskoro sa mu otvoria dvere k trénerskej píšťalke.

Skvelé obsadenie

Lakers: Vzostup dynastie je svojím formátom unikátny – často rúca štvrtú stenu a využíva prvky irónie. Na začiatku tvorcovia upozorňujú, že udalosti v seriáli sú značne zdramatizované, a veru majú prečo – vlastnosti postáv sú miestami vybičované do takých extrémov, až sa nejeden fanúšik basketbalu chytá za hlavu. Niekedy je to zábavné, inokedy to prekračuje hranice únosnosti. Výhodou však je, že sa divák nemá kedy nudiť.

Okrem hudby, kostýmov a účesov dokonale stelesňujúcich 80. roky treba pochváliť aj vhodne zvolené obsadenie. Najmä Quincy Isaiah a Solomon Hughes akoby z oka vypadli Magicovi Johnsonovi a Kareemovi Abdulovi-Jabbarovi. John C. Reilly zasa vyniká v úlohe bláznivého majiteľa Lakers Jerryho Bussa a Adrien Brody dodáva Patovi Rileymu štipku akejsi skrytej melanchólie, ktorá mu mimoriadne svedčí.

Lakers: Vzostup dynastie je zaujímavým experimentom, ktorý podáva jedno z historicky najvýznamnejších období NBA veľmi svojským spôsobom. Nie každý to ocení, ale v konečnom dôsledku sa zrejme nenájde basketbalový fanúšik, ktorý by si seriál nepozrel. A čo sa týka laikov, tí by sa na ňom mohli aspoň trochu pobaviť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #seriál #Lakers