Spríjemnite si apríl návštevou kina

Aj v apríli si pre vás kiná nachystali pestrú nádielku filmov. Je medzi nimi napínavý Atlas vtákov, drsný Severan či animovaný príbeh Údolie lampášikov. Nechýba ani veselá komédia Po čom muži túžia 2 či snímka plná intríg Panstvo Downton: Nová éra.

09.04.2022 06:00
Severan Foto:
Snímka z filmu Severan, ktorá má premiéru 14. apríla.
debata

Atlas vtákov, 14. apríl

Režisér Olmo Omerzu prichádza s novinkou Atlas vtákov, ktorý sa zaoberá zložitými rodinnými vzťahmi a tým, ako na ne vplývajú moderné komunikačné technológie. Ivo Róna (Miroslav Donutil) je dlhoročným šéfom prosperujúcej rodinnej firmy Aron. Ukáže sa však, že z nej niekto vo veľkom odlieva peniaze. Ivo sa tak ocitne v situácii, ktorú mu neuľahčujú deti ani okolie, môže si však za ňu sám.

Trailer k filmu Atlas vtákov.

„Film je vystavaný na princípe postupného odhaľovania kostlivcov v rodinnej skrini. Udalosti, ktoré na prvý pohľad nemajú spoločného menovateľa, postupne vstupujú do súvislostí,“ vysvetľuje režisér Olmo Omerzu

Severan, 14. apríl

Po úspešných snímkach Čarodejnica a Maják prichádza režisér Robert Eggers s filmom Severan, ktorý mapuje temný epos o vikinskom princovi Amlethovi (Alexander Skarsgård). Ten kvôli zrade prichádza o otca (Ethan Hawke), následkom čoho stráca aj strechu nad hlavou. Jeho jediným cieľom je preto pomsta.

Trailer k filmu Severan.

Tvorcovia filmu Severan nenechali nič na náhodu – s autenticitou im pomáhalo niekoľko historikov špecializujúcich sa na vikinskú éru. Eggers s nimi spolupracoval aj pri písaní scenára. Príbeh vychádza zo severskej legendy, ktorá inšpirovala Williama Shakespeara pri písaní Hamleta. Nie je náhodou, že sa jeho meno podobá na Amletha.

Údolie lampášikov, 14. apríl

Ollistene je babička, ktorá pre celú dedinku v údolí vyrába papierové lampášiky. Kedysi ju to naučil jej starý otec a teraz je čas, aby aj ona odovzdala svoje skúsenosti vnukovi Porterovi. Je tu však jeden háčik – výroba lampášikov je to posledné, vďaka čomu sa Ollistene cíti užitočná. Obáva sa, že keď to naučí svojho vnuka, už ju nikto nebude potrebovať. Preto sa rozhodne pátrať po tajomstve Kamennej brány.

Trailer k filmu Údolie lampášikov.

Ak je skutočné, mohlo by jej pomôcť predĺžiť svoju užitočnosť pre spoločnosť. Babička čoskoro zistí, že legenda neklamala a podarí sa jej zázračný kúsok – končiaci sa rok vráti na jeho začiatok. Ten istý rok sa preto stále opakuje, čo v konečnom dôsledku ovplyvňuje celé údolie.

Po čom muži túžia 2, 21. apríl

Irena Kopáčová je vzťahová poradkyňa. Sama má však od dokonalého vzťahu ďaleko – jej priateľ ju podvádza. Ireny sa zmocní obrovská averzia voči mužom, v ktorých vidí len primitívnych a smradľavých hlupákov. Jedného dňa sa pod vplyvom alkoholu rozhodne, že chce byť mužom, aby sa jej žilo ľahšie.

trailer k filmu Po čom muži túžia 2.

Ráno ju však čaká nemilé prekvapenie – želanie sa jej splnilo. Z Ireny sa stane Iren, ktorý má podobu Karla Kráľa z prvého dielu. Spočiatku si na to zvyká len ťažko, nikto jej neverí, že je v skutočnosti žena. Napokon jej pomocnú ruku podáva sused Radim, ktorý je do nej odjakživa zamilovaný. Verí, že ju z mužského tela oslobodí a Irena mu jeho lásku konečne opätuje.

Panstvo Downton: Nová éra, 28. apríl

Fanúšikovia Panstva Downton sa majú na čo tešiť – opäť sa vracia na plátna kín. Prvá filmová verzia seriálu bola hitom, preto sa tvorcovia rozhodli natočiť pokračovanie. Šľachtickú rodinu Crawleyovcov čaká veľké prekvapenie, keď odhalia tajomstvo starej mamy Violet (Maggie Smithová). Tá sa totiž stala dedičkou zámku na juhu Francúzska, ktorý jej odkázal muž z jej mladosti.

Trailer k filmu Panstvo Downton: Nová éra.

Časť z rodiny sa preto vydáva na Francúzsku riviéru, aby preskúmala nový majetok. Violetin syn Robert (Hugh Bonneville) však nezdieľa nadšenie ostatných a tuší, že za tým bude niečo viac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #novinky