Filmové Slnko v sieti svieti pre 107 matiek z ukrajinskej väznice

Výročné filmové ceny Slnko v sieti za obdobie rokov 2020 a 2021 sú rozdané. Slávnostné odovzdávanie sa uskutočnilo v historickej budove Slovenského národného divadla v sobotu 9. apríla.

09.04.2022 23:06
peter kerekes slnko v sieti Foto:
Najlepší slovenský hraný film Cenzorka nakrútil Peter Kerekes. Dráma získala aj ceny za najlepší scenár a réžiu.
debata

Myslelo sa na Ukrajinu

Režisér Peter Kerekes sa na pódium vrátil hneď niekoľkokrát. Jeho Cenzorka má štyri “slnká” – nielen v hlavných kategóriách – za najlepší scenár, najlepšiu réžiu a je aj najlepším hraným filmom. “Denis Ivanov, ukrajinský producent filmu, je teraz na Ukrajine, obraňuje Kyjev. My tu oslavujeme,” pripomenul Kerekes počas preberania ceny a dodal: “Dúfam, že sa čoskoro stretneme v mierových časoch, aj s našimi ukrajinskými kolegami.”

Zuzana Kronerová bola ocenená za účinkovanie vo...
Laureátky Slnka v sieti za celživotný prínos...
+5Producentka Wanda Adamík Hrycová preberá...

Cenzorka vychádza z predobrazov reálnych žien v ukrajinskej väznici. Nosným motívom je hraničná situácia, v ktorej sa ženy ocitajú. V base totiž porodia, a keď ich deti dosiahnu tri roky, musia byť umiestnené inam. Mnohé matky nemajú dobré vzťahy so svojou rodinou a ich potomkovia musia ísť do detských domovov. Kerekes nahliada na tému z perspektívy dvoch hlavných postáv, väznenej Leslye a cenzorky Iryny, ktorú hrá reálna zamestnankyňa väznice, kde celý film aj nakrútili. Práve neherečka Iryna Kyriazevová, ktorá stvárnila vo filme samu seba, má Slnko v sieti za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe. Cenu si prevzala osobne. “Ukrajina trpí nepriateľský útok. Aj odsúdení ľudia trpia vo väzení. Potrebujeme vašu pozornosť a podporu,” pripomenula v ďakovnej reči.

Čerství laureáti Peter Kerekes a spoluautor scenára Ivan Ostrochovský dosiahli významný scenáristický úspech už pri celosvetovej premiére Cenzorky na festivale v Benátkach, kde tiež získali ocenenie v tejto kategórii.

cena Slnko v sieti Čítajte viac Slnko v sieti bude plné slovenských filmových hviezd

“Túto cenu si nezaslúžime len ja a Ivan Ostrochovský, ale aj 107 žien, ktoré nás inšpirovali (…) Pri filme o matkách som si uvedomil, akí dôležití sú aj otcovia. Pozdravujem svoje dcéry,” pripomenul Kerekes na pódiu. Ivan Ostrochovský sa poďakoval z ukrajinského Charkova. Krátky odkaz zakončil povzbudivým “Ukrajina vyhrá. Poriadne to dnes oslávte”.

Dobrý herec nadovšetko

Rovnaký počet sĺnk ako Cenzorka si v sobotu odniesol Muž so zajačími ušami Martina Šulíka. Najlepším hercom v hlavnej úlohe je Miroslav Krobot. Šulík mu zveril postavu spisovateľa Jozefa, ktorý dostáva od života nečakane druhú šancu vybudovať si rodinné zázemie. “Čím dlhšie som pri filme, tým viac si vážim dobrých hercov,” povedal počas večera v dokrútke režisér Šulík.

Emília Vášáryová Čítajte viac Slnko v sieti za výnimočný prínos si prevezmú Emília Vášáryová a Jelena Paštéková

Najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe je Zuzana Kronerová za úlohu Jozefovej manželky, s ktorou sa zásadový spisovateľ nedokáže už dve dekády rozviesť. Kronerová pri preberaní ceny zdôraznila dôležitosť spolupatričnosti a Ukrajine popriala víťazstvo a s tým spojený mier.

Aj na cene pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe má zásluhu Šulíkov Muž so zajačími ušami. Získal ju Oldřich Kaizer.

Jedným z najlepších slovenských hraných filmov posledných dvoch rokov je aj Ostrochovského dráma z prostredia kňazského seminára Služobníci. Slnko v sieti získala v “neviditeľnej disciplíne”. Za najlepší strih ocenili trojicu Jan Daňhel, Martin Mal a Maroš Šlapeta.

sluzobnici2 Čítajte viac Služobníci: keď film hovorí sám za seba

“Cena nepatrí len mne, ale aj Ivanovi Ostrochovskému, ktorý provokoval a podnecoval moje nápady,” povedal Juraj Chlpík na margo spolupráce na Služobníkoch pri preberaní Slnka v sieti za najlepšiu kameru. Film má aj najlepšie kostýmy (Katarína Hollá).

Dokumentom nestačili tri nominácie

Najlepší dokumentárny film nakrútil podľa výročnej ankety Jaro Vojtek. Raj na zemi je portrétom jeho priateľa, vojnového dokumentárneho fotografa Andreja Bána. Spoločne sa vracajú do európskych krajín, ktoré Bán pred rokmi počas vojnových konfliktov a humanitárnych kríz dokumentoval, a pátrajú po prítomnosti poznačenej útekom z domova či vojnou.

Dokumentárny film je najsilnejšou kategóriou slovenského filmu a nominácií mohlo byť v pomere ku kvalitným titulom, ktoré sa za uplynulé dva roky vyprodukovali, pokojne viac. Nominované neboli napríklad filmové eseje Viery Čákanyovej Biela na bielej ani FREM, ktoré získali významné ocenenia na zahraničných festivaloch, ani umelecky ambiciózne Čiary Barbory Sliepkovej.

Cenu za výnimočný prínos udelili filmovej teoretičke a historičke, spoluautorke Dejín slovenského filmu Jelene Paštékovej. Druhou laureátkou je herečka Emília Vášaryová, ktorá stála symbolicky na rovnakom javisku, kde pred rokmi debutovala ako divadelná herečka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Peter Kerekes #Ivan Ostrochovský #Slnko v sieti #Jaro Vojtek #Služobníci #Cenzorka