Hollywood hľadá inšpiráciu v Biblii

Americký režisér Ridley Scott si ešte ani nestihol naplno vychutnať plody svojej práce na dlho očakávanej sci-fi snímke Prometheus a už filmových fanúšikov pripravuje na svoj budúci projekt - bude ním veľkovýpravná hollywoodska adaptácia príbehu proroka Mojžiša. A s biblickými témami sa v severoamerickej kinematografii zrejme roztrhalo vrece, tvorca Čiernej labute Darren Aronofsky sa chystá do kín uviesť svoje spracovanie osudov slávneho staviteľa archy Noema.

10.06.2012 09:00
38-nova 4x V roku 1956 stvárnil Mojžiša v... Foto:
V roku 1956 stvárnil Mojžiša v snímke Cecila B. DeMilla Desatoro prikázaní Charlton Heston.
debata

Otázka viery si našla cestu tam, kde by to asi naozaj nikto nečakal – do Scottovho najnovšieho trileru Prometheus, ktorý do kín prilákal predovšetkým fanúšikov kultovej ságy Votrelec. Jeho hrdinovia pátrajú po vlastných stvoriteľoch a odolávajú ateizmu aj vo chvíľach, keď hrá osud celkom proti nim. Scott sám má však k bezvýhradnej viere ďaleko a ako sa sám vyjadril v nedávnom rozhovore pre magazín Esquire, je plný pochybností. „Ako sa vyhnúť zúfalstvu pri tom, čo sa vo svete neustále deje? A najväčšie zlo nepochybne pramení práve z náboženstiev. Vzájomne sa trháme na kusy, hoci možno v skutočnosti všetci vzývame toho istého boha,“ zodpovedal otázku narážajúcu na jeho osobný postoj k vierovyznaniu.

Napriek tomu sám plánuje divákom prerozprávať jeden z najzásadnejších príbehov židovskej aj kresťanskej viery, príbeh Mojžiša. Proroka, ktorý vyviedol Izraelitov z Egypta suchou nohou priamo cez Červené more, stvárnil v asi najslávnejšom veľkofilme na túto tému Desatoro prikázaní (1956) Charlton Heston. Snímka Cecila B. DeMillea získala Oscara za novátorské vizuálne efekty, ktorých tajomstvo si režisér ešte dlhé roky tvrdohlavo chránil. Hoci Scott svojimi filmami pravidelne dokazuje, že má s filmovými trikmi blízky vzťah, v prípade Mojžiša sa vraj chce sústrediť na komornejšie motívy. „Po pravde, tie bombastické udalosti, ktoré každý pozná, ma na jeho príbehu až tak nefascinujú. Sú to skôr menej známe detaily z Mojžišovho života, ako napríklad jeho vzťah k faraónovi Ramzesovi,“ naznačil pre Esquire. Projekt je vraj už neodvratne rozbehnutý, viac o ňom režisér však zatiaľ hovoriť nechce.

O čosi viac sa už vie o ďalšom hollywoodskom počine, ktorý si prepožičia veľkolepú biblickú postavu – režisér Darren Aronofsky si za ústredného hrdinu svojej snímky vybral Noema. Staviteľa lode, ktorú dodnes na rôznych miestach planéty hľadajú nadšení archeológovia a milovníci historických záhad, mal pôvodne stvárniť minuloročný držiteľ Oscara za výkon vo vedľajšej úlohe Christian Bale. Napokon pre pracovnú vyťaženosť úlohu posunul nemenej známemu Austrálčanovi Russellovi Croweovi. A toho, kto si Crowea obľúbil vďaka Gladiátorovi (ktorého mimochodom nakrútil Ridley Scott), iste poteší, že sa na Noemovi bude podieľať aj Gladiátorov scenárista John Logan. Do kín sa však film Noah zrejme dostane až v roku 2014.

debata chyba