Z detskej hviezdy veľká herečka. Kirsten Dunstová má 40 rokov

Pred kamerami sa pohybuje už od raného detstva a hoci o jej talente nikto nepochybuje, zatiaľ nemala šťastie na významnejšie filmové ocenenie. Štyrikrát ju nominovali na Zlatý glóbus a tohto roku prvý raz aj na Oscara, no cena jej zakaždým vykĺzla. Americká herečka Kirsten Dunstová, ktorá v sobotu oslávi 40 rokov, sa však už naučila trpezlivosti. Neobzerá sa za tým, čo bolo, ale s nádejou hľadí do budúcnosti.

30.04.2022 09:00
Britain LFF The Power Of The Dog Premiere Foto: ,
Herečka Kirsten Dunst na premiére filmu Sila psa.
debata

Na svet prišla 30. apríla 1982 v mestečku Point Pleasant v americkom štáte New Jersey. Jej otec, manažér lekárskych služieb, bol Nemec a matka Američanka istý čas pracovala ako letuška, no venovala sa i umeniu.

Kirsten vďaka tomu vyrastala v bilingválnom prostredí, na prázdniny chodievala k starým rodičom do Hamburgu a plynulo rozpráva po nemecky. Dnes má dvojaké – americko-nemecké občianstvo.

Malá upírka s budúcnosťou

Do sveta šoubiznisu ju priviedla mama, ktorá s ňou už odmalička chodila po konkurzoch. Mala iba tri roky, keď ju začali využívať ako detskú modelku. Ako dvanásťročná mala už za sebou účinkovanie vo vyše sto reklamách a v roku 1989 debutovala vo filme Woodyho Allena Poviedky z New Yorku.

Následne si zahrala v ďaších troch snímkach a dvoch seriáloch. Nové možnosti sa jej otvorili v roku 1993, keď sa po rozvode rodičov spolu s mamou a bratom presťahovali do Los Angeles.

Veľkým zlomom v jej kariére bola úloha malej vampírky v hororovej dráme Interview s upírom (1994), kde sa objavila po boku takých hviezd ako Tom Cruise a Brad Pitt. Práve s ním sa v jednej zo scén aj pobozkala, čo sa potom stalo obľúbenou témou pre médiá a moderátorov zábavných programov.

Kirsten Dunst vo filme Interview s upírom.

Aj keď kritika film prijala so zmiešanými dojmami, Kirstenin výkon všetci chválili. Dostala zaň aj zopár cien pre najlepšiu mladú herečku a prvú nomináciu na Zlatý glóbus. Ešte v tom istom roku sa predstavila v ďalšej oceňovanej dráme Malé ženy, kde si zahrala s Winonou Ryderovou a Claire Danesovou. Odborníci o nej po týchto dvoch úlohách humorne písali ako o „malej upírke s veľkou budúcnosťou“.

Kirsten šla potom z filmu do filmu (Jumanji, Matka noc, Vrtieť psom, Odvážne srdce, Stávka!, Malí bojovníci, Diablove čísla, Smrť panien, Krása na zabitie, Prekliaty láskou či Lepšia spoločnosť), pričom striedala žánre od komédie až po drámu a jej hereckými partnermi boli veľké hollywoodske hviezdy.

Kirsten Dunst o svojej kariére.

Ako tínedžerka sa však ťažko vyrovnávala so stúpajúcou slávou a mala obdobie, keď matku obviňovala z toho, že jej filmovaním pokazila detstvo. Neskôr však uznala, že to robila s dobrými úmyslami.

„Nie je to prirodzený spôsob, ako vyrastať, ale ja som tak vyrastala a už by som to nemenila. Svoje veci si musím vyriešiť sama… Nemyslím si, že niekto môže len tak povedať, že jeho život je horší. Každý má svoje problémy,“ odpovedala na otázku, či neľutuje, ako prežila detské roky.

Boj s depresiami

Jej kariéra úspešne pokračovala i po dosiahnutí dospelosti. V roku 2002 zaujala ako tajná láska hlavného hrdinu vo filmovom trháku Spider-Man a zahrala si aj v jeho dvoch pokračovaniach.

Kirsten Dunst v slávnej scéne zo Spider-Mana.

Z množstva ďalších snímok, ktoré nakrútila, možno spomenúť napríklad Úsmev Mony Lízy, Muž, ktorý zabil, Wimbledon, Večný svit nepoškvrnenej mysle, Elizabethtown, Mária Antoinetta, Ako sa zbaviť priateľov a zostať úplne sám, V lepšej spoločnosti, Melanchólia, Paralelné svety, Dve podoby januára, Skryté čísla, Podvedený či oceňovaný western Sila psa, za ktorý získala zatiaľ jedinú nomináciu na Oscara.

Herečka Kirsten Dunst na archívnom zábere z úvodu augusta 2019. Čítajte viac Kirsten Dunst sa konečne dočkala! Slávna upírka dostane vlastnú hviezdu

Kirsten síce neprepadla závislosti od drog alebo alkoholu, ako sa to niekedy stáva mladým hviezdam, ktoré nezvládajú slávu a veľké pracovné nasadenie, no bez následkov sa to neobišlo. Trpela vážnymi depresiami a v roku 2008 sa dokonca niekoľko týždňov liečila na klinike. Odvtedy si dáva pozor na to, aby si udržala duševnú rovnováhu a mala dosť času na odpočinok.

Okrem herectva rada spieva, občas sa angažuje v politike (podporila napríklad znovuzvolenie bývalého prezidenta USA Baracka Obamu) a v charite. Jej životným partnerom je herec Jesse Plemons, s ktorým má dvoch synov.

Herečka Kirsten Dunst a jej snúbenec Jesse... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Kirsten Dunst a jej manžel Jesse Plemons Herečka Kirsten Dunst a jej snúbenec Jesse Plemons.

Aby sa mohla venovať deťom, obmedzila pracovné povinnosti, aj keď priznáva, že by sa rada postavila i na druhú stranu kamery ako režisérka. „Moje deti sú ešte primladé na to, aby som strávila celý rok prípravou filmu, ale raz to urobím,“ prezradila herečka, ktorá pred troma rokmi dostala vlastnú hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #narodeniny #herečka #Kirsten Dunst