Utiecť do prírody a zostať v meste

Poďte na hory do mesta, čo vy na to? Festival Hory a mesto otvorí svoj 22. ročník už v stredu 11. mája v bratislavskom kine Lumiére. Začne sa vyhlásením výsledkov fotografickej súťaže a v stredu sú pripravené aj prednášky na užitočné environmentálne témy.

11.05.2022 17:42
festival Hory a mesto Šťastnú cestu, los Polacos! Foto:
Slovenskú premiéru na festivale bude mať dokumentárny film Šťastnú cestu, los Polacos!
debata

Musíme sa porozprávať o lesoch

Ekológ, aktivista, režisér a autor kníh o ochrane prírody Erik Baláž rozoberie problematiku lesov, ich význam aj ohrozenie ľudskou činnosťou. V lesnej pôde sa totiž nachádza toľko oxidu uhličitého ako v celej atmosfére. Nedbalým výrubom ho často nevedomky uvoľňujeme do atmosféry, čím ubližujeme nielen lesným ekosystémom, ale aj vlastnému zdraviu.

Druhým hosťom je Jerguš Tesák a v rozprave sa zameria na prírodný turizmus, ktorý je významným nástrojom pri budovaní kolektívnej zodpovednosti k životnému prostrediu. Hory a mesto je, samozrejme, najmä o filmových zážitkoch. Porota na čele s Kanaďankou Joannou Croston, programovou riaditeľkou najväčšieho festivalu horských filmov na svete Banff, už najlepšie diela tohto ročníka vybrala.

"Tohtoročná filmová súťaž bola mimoriadne sľubná. Všetky filmy boli veľmi kvalitné, vďaka čomu bolo rozhodovanie skutočným potešením. Mnohé filmy siahali hlboko do podstaty ľudského ducha so všetkými jeho vrcholmi a pádmi,” vyjadrila sa porotkyňa.

Zoltán Demján Čítajte aj Nový film Pavla Barabáša: Aj horolezci majú životné múdrosti

Dotknúť sa diaľky filmami

Festival bude pokračovať do nedele 15. mája v kine Lumiére a premietať sa bude aj pod holým nebom v Amfiteátri v bratislavskej Ra­či.

Prostredníctvom ocenených filmov sa diváci a diváčky dotknú miest, kam sa sami len sťažka dostanú. Filmári tak v kinosále sprítomnia vysoké štíty Everestu (Dhaulágirí je môj Everest, réžia: P. Barabáš), Himalájí, dravé rieky Južnej Ameriky či bolívijskú džungľu, kde vo filme Jaguárí tesák ochranári zápasia s pytliakmi.

Začnime laureátom Ceny Grand Prix. Max Lowe nakrútil osobný dokumentárny film Torn (Pod maskou legendy) o svojom otcovi Alexovi, ktorý na konci 90. rokov zahynul pod lavínou pri výstupe na himalájsku Šiša Pangmu. Nebol tam sám, jeho spolulezec a najlepší priateľ Conrad Anker sa zachránil, oženil sa s vdovou po nebohom kamarátovi a vychoval s ňou jeho troch synov. Jedným z nich je režisér a vo filmovej reminiscencii sa pýta, ako smrť otca a vývoj rodinných udalostí formovali jeho život. Max mal desať, keď jeho otec v Tibete zahynul, no telo našli až po sedemnástich rokoch od jeho tragickej smrti. Film skúma motiváciu mladých horolezcov, ktorí si založili rodiny a aj napriek záväzkom sú ochotní riskovať, že sa z hôr nevrátia.

Max, jeho mama a bratia však neboli jediní, kto tragédiou trpel. Anker si vyčítal, že nezahynul on, ale otec troch chlapcov. Čo sa v rodine počas rokov dospievania ďalej udialo, už rozpovie filmový príbeh sám. Pod maskou legendy premietajú v kine Lumiére v piatok 13. mája o 18.15 h.

torn Čítajte aj Porota ocenila najlepšie filmy 22. ročníka festivalu Hory a mesto

Vyhnúť sa komunizmu na rieke?

V ten istý deň o 18.30 h. bude mať slovenskú premiéru rovnako zaujímavý film Adama Nawrota Šťastnú cestu, los Polacos! (Godspeed, Los Polacos!, USA, 2020), ktorý ocenila festivalová porota.

V dokumentárnom rozprávaní sa Nawrot vracia do komunistického Poľska počas studenej vojny a sprítomňuje skupinku mladíkov, ktorí v Krakove založili amatérsky kajakársky klub. Vysokoškoláci sa chceli vyhnúť komunistickým zrazom a prehliadkam, do ktorých boli proti svojmu presvedčeniu režimom tlačení, a preto sa uchyľovali do prírody.

Keď prebádali miestne rieky, zistili, že ich rýchlosť a adrenalín im nestačí. Andrzej Pietowski, Piotr Chmieliński, Jurek Majcherczyk a ďalší dvaja odvážlivci sa navzdory profesionálnej neskúsenosti dostali z komunistického bloku až do amazonského pralesa v Južnej Amerike.

Ocitnú sa na kajakárskej expedícii so šesťkolesovým vojenským nákladným autom, podomácky vyrobeným vybavením a takmer žiadnymi zručnosťami na divokej vode. Po dvoch rokoch sú z nich rekordmani. Keď splavia najhlbší kaňon na svete využijú svoju hodinu slávy na osvetu o socialistickej realite a boj za demokraciu.

Celý program vrátane sprievodných podujatí je zverejnený na stránke festivalu Hory a mesto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hory a mesto