Keď sa povie kríza na vlastnej koži

Grécko sa pre ekonomickú krízu stalo veľkou témou a horúcim zemiakom zároveň. Debatuje sa o ňom aj na Slovensku. A z niektorých debát zaznieva, akí sú Gréci leniví, rozmaznaní, neochotní uťahovať si opasky. Ako to teda v krajine vyzerá? Kríza na vlastnej koži, to je motto dokumentárneho filmu, ktorý nakrútila v Grécku dvojica slovenských tvorcov Jana a Štefan Bučkovci. V piatok 15. júna o 18. h bude mať ich 45-minútová snímka premiéru v bratislavskom KC Dunaj. Za účasti autorov.

15.06.2012 08:00
40-ateny Eleni je ústredná predstaviteľka... Foto:
Eleni je ústredná predstaviteľka slovenského dokumentárneho filmu Svet z gauča - Grécko.
debata

Nejde o kultúrne pamiatky
Na tomto dokumente je pozoruhodné už to, ako vznikal. Tvorcovia si prostredníctvom couchsurfingu našli v Grécku hostiteľa, u ktorého sa ubytovali a prenikli do jeho komunity. Následne pozorovali, ako vyzerá všedný život týchto ľudí a zároveň zisťovali ich názory na najvypuklejšie problémy krajiny. Takže snahou je vypovedať o kríze na vlastnej koži bežných Grékov, cez priamu skúsenosť filmárov.

Objavia sa tu pritom aj výhrady spomínané v úvode. Slovenská taxikárka sa v snímke rozhorčuje, že Gréci sú leniví a že je nelogické, aby im darovala svoj chlieb, keď má doma hladné krky. Aténsky taxikár však považuje reči o lenivosti Grékov za hlúposti.

Výslednú podobu takéhoto dokumentu formuje najmä to, na akých ľudí tvorcovia naďabia, do akých situácií sa dostanú priamo na mieste, aké reakcie a rozhovory sa im podarí vyvolať a zachytiť. Obdobným spôsobom by mali vzniknúť aj ďalšie snímky, pretože titul Grécko je zamýšľaný ako pilotný film k rozsiahlejšej sérii s názvom Svet z gauča. Autormi námetu sú Alexandra Ševčíková a Peter Kerekes.

My a tí druhí
„Výhodou projektu je, že couchsurferi sú zvyčajne ľudia, ktorí prijímajú návštevy, aby sa s nimi mohli porozprávať, ukázať im svoje mesto, svoj život,“ poznamenal Peter Kerekes. Uviedol však, že takýto spôsob nakrúcania sa spája aj s rizikami. „V pilotnom filme nám šťastie prialo – hoci v tomto prípade je to možno trochu cynické konštatovanie. V polovici nakrúcania totiž hlavná postava – matematikárka Eleni, ktorá pracuje v pizzerii – dostala výpoveď. Zaznamenali sme jej prvý deň bez zamestnania, na úrade práce,“ vysvetlil Kerekes.

Jana a Štefan Bučkovci sa ubytovali práve u tejto ženy a spoznávali ľudí, ktorí ju obklopujú. Napríklad jej priateľa, ktorý je vyštudovaný učiteľ, ale pracuje v pizzerii ako poslíček. Alebo spolubývajúceho, ktorý je zase archeológ, no živia ho súrodenci, lebo je nezamestnaný. Kríza sa odráža do ich osobných príbehov. A na rad musia prísť otázky.

Kerekesa prekvapil film aj tým, koľko ráz Gréci hovorili o Slovensku ako o dobrej krajine, v ktorej veci fungujú. „Najviac ma však prekvapil zrod nacionalizmu v priamom prenose,“ povedal pre Pravdu. „Náhodní respondenti – taxikár či ľudia v kaviarni – pred kamerou tvrdia, že za krízu môžu politici, ktorí nie sú Gréci. Bývalý premiér sa narodil v Spojených štátoch amerických a jeho matka je vraj Poľka.“

Bude Svet z gauča pestrejší?
Film Svet z gauča – Grécko vyrobila produkčná spoločnosť EKŠN, teraz je zámerom ponúknuť celý cyklus Slovenskej televízii s tým, či podporí jeho výrobu. Autori projektu už majú vyhliadnutých ďalších dvanásť krajín, v ktorých by sa mohlo nakrúcať. Je medzi nimi napríklad Španielsko, Francúzsko, Albánsko, Turecko, Maďarsko, Srbsko, Taliansko, Portugalsko i Bielorusko. Každý dokument by pritom mala robiť dvojica filmárov, ktorí budú postrehmi a otázkami provokovať nielen svojich hostiteľov, ale aj seba navzájom. No a Peter Kerekes si ešte myslí, že hoci sa má cyklus Svet z gauča odohrávať v zahraničí, môže byť zároveň zaujímavým zrkadlom pre slovenských divákov.

debata chyba