Slovenská národná galéria otvára letné kino

V priestoroch Slovenskej národnej galérie v bratislavskom Starom Meste budú v lete pod holým nebom premietať filmy. Cieľom Letného kina v amfiteátri SNG je vytvorenie unikátneho filmového priestoru v centre mesta s atmosférou otvoreného premietania prepojeného s novým Letným pavilónom SNG. Kino otvoria už v sobotu.

15.06.2012 14:00
37 letne kinop sng Christian Bale vo filme... Foto:
Christian Bale vo filme Temný úsvit, ktorý v sobotu otvorí Letné kino SNG.
debata

Amfiteáter Slovenskej národnej galérie, ktorý bol dlhé roky zatvorený a len v poslednom období sa počas festivalov a iných podujatí v ňom začali usporadúvať nepravidelné filmové akcie, začne tak svoje možnosti využívať naplno. „Bratislava stratila všetky amfiteátrové lokality a projekt Letné kino SNG tak môže ponúknuť zaujímavé vyplnenie prázdnej plochy na mape filmových kultúrnych aktivít,“ poznamenala PR manažérka galérie Dáša Dúbravová.

Divákov čaká približne 30 filmových predstavení, nebudú chýbať ani špeciálne slovenské premiéry. „Dramaturgom Letného kina SNG je šéfredaktor portálu Kinema.sk Peter Konečný a súčasťou programu budú aj nezávislé filmové projekty Filmtopia časopisu Kinečko a Kinokult s domovským sídlom v KC Dunaj,“ informovala Dúbravová.

Premietania sa podľa jej slov budú konať pravidelne každý utorok a sobotu so začiatkom o 20.45 a raz mesačne aj v piatok. „V prípade zlého počasia sa diváci nemusia obávať, projekcie sa rušiť nebudú a filmy sa premietnu v Kinosále SNG, ktorá sa nachádza len desať metrov od samotného amfiteátra,“ uviedla Dúbravová.

O otvorenie Letného kina SNG sa zajtra o 20.45 postará film Temný úsvit režiséra Wernera Herzoga, ktorý opisuje osud Dietera Denglera, jediného Američana, ktorý dokázal uniknúť zo zajateckého tábora uprostred nepriestupnej laoskej džungle. V hlavnej úlohe sa predstaví Christian Bale. Ďalšími filmami v júnovom programe kina sú poľský Krst, road movie so Seanom Pennom v hlavnej úlohe Tu to musí byť, španielsky triler režiséra Jauma Balaguera Kým spíš a fínska dráma Dobrý syn.

debata chyba