Slávny režisér nakrúti film o japonských toaletách

Verejné toalety ako námet pre film? To, čo by sa mohlo zdať ako hlúposť, pokladá Wim Wenders za originálny nápad. Známy nemecký režisér, ktorého preslávila snímka Nebo nad Berlínom (1987), sa rozhodol, že nakrúti hraný film o moderných záchodoch v uliciach tokijskej štvrti Šibuja. Navrhli ich poprední svetoví dizajnéri a pre Wendersa sú symbolom japonskej pohostinnosti.

24.05.2022 08:00
Toaleta Foto:
Toalety od japonského architekta Šigeru Bana, ktoré majú priehľadné farebné steny, takže hneď vidno, či sú prázdne. Len čo do nich niekto vstúpi, vonkajšie steny stmavnú.
debata

Na legendárneho filmára sa obrátili priamo autori umeleckého projektu TTT (The Tokyo Toilet) vrátane šibujského starostu. Nevybrali si ho náhodou. Wenders má rád architektúru a obdivuje japonskú kultúru. V krajine vychádzajúceho slnka nakrútil už dva dokumentárne filmy – jeden v roku 1985, druhý o štyri roky neskôr. Keď mu však navrhli, aby spracoval príbeh zameraný na verejné WC, zostal prekvapený.

„Musím priznať, že moja prvá reakcia bola: Čo? Toalety? Počkajte chvíľu!“ opísal nedávno na tlačovej besede v Tokiu. Ako však dodal, len čo začal o téme premýšľať, prišiel na to, že by z toho mohol byť zaujímavý film.

„Pretože toaleta je miesto, kde sú všetci rovnakí. Niet bohatých a chudobných ani starých a mladých. Každý je súčasťou ľudstva,“ vyhlásil 76-ročný režisér a scenárista, ktorého už trikrát nominovali na Oscara za jeho dokumentárnu tvorbu.

Wim Wenders a Kódži Jakušo. Foto: AP, Shuji Kajiyama
Wim Wenders a Koji Yakusho Wim Wenders a Kódži Jakušo.

Ponuka ho zaujala najmä preto, lebo nejde o obyčajné záchody. Projekt TTT zahŕňa sedemnásť verejných toaliet od 16 uznávaných tvorcov. Medzi nimi je napríklad britský dizajnér a profesor na tokijskej univerzite Miles Pennington, Austrálčan Marc Newson, ale aj oceňovaný japonský architekt Tadao Andó, ktorého stavby možno vidieť tiež v Amerike, Španielsku, Taliansku, Francúzsku, Nemecku či v Mexiku.

Ich výtvory upútajú umeleckým stvárnením, príjemným prostredím a technickými vymoženosťami. Jednu z toaliet napríklad navrhli ako úplne bezkontaktnú. Všetky úkony (ovládanie svetla, otváranie dverí, splachovanie, čistenie či pustenie vody v umývadle) urobí sama na hlasový povel, vďaka čomu je jej používanie veľmi hygienické.

Transparentné toalety v Tokiu.

Originálne pôsobia i toalety od japonského architekta Šigeru Bana, ktoré majú priehľadné farebné steny, takže hneď vidno, či sú prázdne. Len čo do nich niekto vstúpi, vonkajšie steny stmavnú. Človek vnútri však naďalej vidí von, čo môže vyvolávať aj nepríjemné pocity.

Pôsobivá je tiež architektúra toaliet. Jedny vyzerajú ako pologuľa, ďalšie pripomínajú hríby v parku, valec, chatrče z cédrového dreva, betónové steny či malý domček. Japonská dizajnérka Nao Tamura, ktorá žije v New Yorku, vytvorila zase moderné WC s troma oddelenými priestormi – okrem dámskych a pánskych záchodov myslela i na komunitu LGBTQ.

Munchovo múzeum Oslo Čítajte viac Munchovo múzeum zvolili za najškaredšiu novú budovu v Nórsku

Z plánovaných 17 toaliet v tokijskej Šibuji v posledných dvoch rokoch zatiaľ otvorili len dvanásť, zvyšné by mali sprístupniť v najbližších mesiacoch. Všetky sú bezplatné, každá má byť umeleckým dielom, ktoré zapadne do mestského prostredia.

Architektúra jednotlivých toaliet je pôsobivá. Foto: The Tokyo Toilet Art Project
Toaleta 3 Architektúra jednotlivých toaliet je pôsobivá.

Po tom, čo sa Wenders oboznámil s projektom a jednotlivé WC aj navštívil, vysvetlil, že väčšmi ako „toaleta“ ich vystihuje výraz, akým sa záchod označuje v americkej angličtine, teda „restroom“ (rest – odpočívať, room – miestnosť). „Keď som videl tie miesta, uvedomil som si, že sú to ,restrooms' v pravom zmysle slova,“ s humorom zhodnotil svetoznámy režisér.

Pripravovaný film by mal pozostávať zo štyroch krátkych príbehov. Hlavnú úlohu čističa toaliet si zahrá jeden z najobľúbenejších japonských hercov, 66-ročný Kódži Jakušo, ktorý je známy aj vo svete vďaka snímkam Gejša, Babel, Hodvábna cesta či 13 zabijakov. S nakrúcaním filmu by sa malo začať už v októbri a na budúci rok by mohol mať premiéru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Tokio #film #režisér #dizajn #architektúra #dizajnéri #toalety #Wim Wenders