Catherine Deneuvová dostane v Benátkach Zlatého leva

Francúzska filmová herečka Catherine Deneuvová dostane v septembri na 79. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach Zlatého leva za celoživotné dielo. Informovali o tom dnes organizátori festivalu, ktorých citovala agentúra AP.

01.06.2022 18:07
Catherine Deneuve Foto:
Herečka Catherine Deneuve prichádza na červený koberec počas prvého večera 76. ročníka medzinárodného filmového festivalu v Benátkach. Snímka z augusta 2019 .
debata

Deneuvová sa stala jednou z kľúčových postáv francúzskej novej vlny. Preslávila sa úlohou zamilovanej Geneviève vo filme Jacquesa Demyho Dáždničky zo Cherbourgu, ktorý prišiel do kín v roku 1964 a získal Zlatú palmu na filmovom festivale v Cannes.

Trailer k filmu Dáždničky z Cherbourgu

Medzi jej ďalšie oceňované snímky patria napríklad Slečinky z Rochefortu, Kráska dňa či psychothriller Hnus, ktorý režíroval Roman Polanski.

Trailer k filmu Hnus
Catherine Deneuve Čítajte aj Catherine Deneuve na strane mužov: Flirtovanie nie je zločin Catherine Deneuve Čítajte aj Deneuve sa ospravedlnila obetiam obťažovania, trvá ale na svojom

Catherine Deneuvová, ktorá má 78 rokov, sa vo filmovej brandži pohybuje už skoro 60 rokov, počas ktorých sa stala jednou z najznámejších a najuznávanejších svetových hviezd. Okrem 14 nominácií na Césara a dvoch víťazstiev bola tiež nominovaná na Oscara za najlepší ženský herecký výkon vo filme Indočína z roku 1992.

Indočína

Riaditeľ benátskeho festivalu Alberto Barbera vo vyhlásení uviedol, že Deneuvová je „samotným symbolom francúzskej kinematografie, nadčasovou divou a skutočnou ikonou strieborného plátna“.

Modely Yves Saint Laurenta pre Catherine Deneuve

Pozrite si slávnu herečku v modeloch od slávneho návrhára

Fotogaléria
Modely návrhára Yves Saint Laurenta pre...
Modely návrhára Yves Saint Laurenta pre...
+3Modely návrhára Yves Saint Laurenta pre...

Cenu za celoživotné dielo tento rok na festivale získa tiež Paul Schrader, scenárista filmu Taxikár a režisér snímok ako je Naostro, Americký gigolo, Mačací ľudia, Mishima a Auto Focus.

debata chyba
Viac na túto tému: #Catherine Deneuvová