Donutil: Som rád, že nie som novinárom

Kvôli postave skorumpovaného poslanca v Chytilovej komédii Pasti, pasti, pastičky, musel pribrať. Získal za ňu Českého leva. "Kilogramov navyše sa ťažko zbavujem,“ priznáva Miroslav Donutil. Čaká vraj na ďalšiu filmovú postavu, kvôli ktorej by sa ich musel zbaviť. V termínmi preplnenom diári si našiel chvíľku, aby sa zastavil v Trenčianskych Tepliciach.

20.06.2012 17:04
Slovensko SR Art Film  Fest 20.ročník TNX... Foto: ,
Český herec Miroslav Donutil si 20.júna 2012 ako druhý z trojice hercov na jubilejnom 20. ročníku medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest prevzal ocenenie Hercova misia a mosadznú tabuľku so svojím menom pripevnil vo festivalovom parku v Trenčianskych Tepliciach.
debata

Na 20. ročníku Art Film Festu si v stredu popoludní prevzal Cenu Hercova misia. Pár stoviek zvedavcov potvrdilo, že jeho meno je spoľahlivým magnetom, lákajúcim nielen do kina či divadla. Tlieskali populárnemu hercovi, keď pripevňoval tabuľku so svojím menom vo Festivalovom parku. "V hereckých kuloároch sa hovorí, že herec nepotrebuje ocenenia. Dôležití sú diváci, dobré kritiky a to, ako sa zapíše do povedomia ľudí. Ceny sa však udeľujú za niečo, a to sa ma veľmi silne emocionálne dotýka,“ spomenul šesťdesiatjeden­ročný český divadelný, televízny a filmový herec, ktorý sa stal symbolom jednej generácie.

Ako mladý uvažoval o profesii novinára. "V časopise Mladý svět vychádzali vtedy fejtóny Rudolfa Křesťana, ktorý cestoval po celom svete. Aj ja som túžil cestovať, preto som chcel byť novinárom. Keď som však zistil, čo táto profesia ,obnáša', som rád, že som si napokon vybral herectvo,“ povedal.

Dvadsať rokov pôsobil absolvent Janáčkovej akadémie múzických umení v brnianskom Divadle na provázku. Jedno z predstavení – muzikál Balada pro banditu – sa dočkalo aj filmovej podoby, v ktorej sa Donutil zaskvel v hlavnej úlohe Nikolu Šuhaja. Brno vymenil v roku 1990 za Prahu, a "provázek“ za Národné divadlo.

"Teraz sme sa vrátili z Neapola, kde sme hrali Věc Makropulos. S predstavením avantgardného amerického režiséra Roberta Wilsona pôjdeme onedlho do Brazílie, USA, Lisabonu, Argentíny. Všade vo svete má veľký ohlas, doma vyvoláva kontroverzné reakcie,“ pokračoval Miroslav Donutil. Deväťdesiate roky mu priniesli aj množstvo filmových úloh: Tankový prapor, Černí baroni, Dědictví aneb kurvahošigutentag… Ale hlavne Pelíšky, ktoré sa stali kultovým filmom. Historkami z ich nakrúcania pobavil aj publikum na festivale. Art Film Fest pripomenie jeho hereckú kreativitu v piatok komédiou Román pro muže.

Na javisku Národného divadla hrá Donutil so synom Martinom v Goldoniho Sluhovi dvoch pánov. Inscenácia už má za sebou 503 repríz. "Okrem môjho syna v nej hrá aj syn režiséra Rajmonta a Hrušínskeho dcéra. Bude na nich, aby pokračovali v tom, čo hrám už 18 rokov,“ povedal laureát 49. Ceny Hercova misia. Predstavenie by sa malo onedlho dočkať aj filmovej podoby. "Prihlásim sa do konkurzu, možno dostanem úlohu sluhu Trufaldina aj vo filme,“ dodal Miroslav Donutil.

debata chyba