Kingsley mal rešpekt, no vedel aj žartovať

Film Posledná légia (2007) sa odohráva v čase rozpadávajúcej sa Rímskej ríše a Ben Kingsley v ňom stvárnil učiteľa a vychovávateľa malého Romula Augusta, ktorý sa má stať vládcom. Na koprodukčnom projekte amerického režiséra Douga Leflera sa podieľalo aj Slovensko, kde sa film dokonca na viacerých miestach nakrúcal. Takže sem v roku 2005 zavítal i Ben Kingsley. O svojej osobnej skúsenosti so slávnym hercom pre Pravdu porozprával Viliam Richter, ktorý na Poslednej légii pracoval ako vedúci produkcie za slovenskú stranu.

24.06.2012 10:00
richter Viliam Richter Foto:
Viliam Richter
debata

Čo sa vám vybaví ako prvé, keď sa spomenie meno Bena Kingsleyho?
Vybaví sa mi spolupráca s oscarovým Gándhím a oscarovým producentom Dinom De Laurentiis. Ďalej si spomeniem na to, že by mi dnes, vlastne nášmu celému štábu, mohli úprimne všetci závidieť. Je to pre súčasných slovenských filmárov neuveriteľné, ako sme mali rozbehnuté nakrúcanie Poslednej légie, ktoré prebiehalo 31 filmovacích dní v Tunisku a 45 filmovacích dní na Slovensku. S celkovým rozpočtom približne 50 miliónov eur, so štábom 250 ľudí, z toho bolo 140 Slovákov. To všetko pri mene sir Ben Kingsley z roku 2005.

Bol Ben Kingsley okrem nakrúcania na Spišskom hrade aj v ďalších slovenských lokalitách a komentoval nejako svoju „slovenskú skúsenosť“?
Sir Ben, ako si želal byť oslovovaný, spoznal hlavne spišský región, ale na nejaké veľké výlety nebol čas, lebo okrem voľnej nedele mal každý deň nakrúcanie. Chutilo mu jedlo v reštaurácii v Spišskej Novej Vsi, býval v Levoči v hoteli Satel. Zaujímala ho aj rómska problematika, najmä pri prejazdoch autom okolo rómskych osád. Nakrúcal aj na hrade Červený Kameň, ktorý sa mu veľmi páčil, ubytovanie mal v Bratislave.

Ako ste Bena Kingsleyho vnímali vy a štáb po ľudskej stránke? Zvykol si udržiavať odstup, súkromie, alebo sa nevyhýbal kolektívu, osobnejším stretnutiam s členmi štábu, účasti na spoločných aktivitách, keď sa práve nenakrúcalo?
Určitý odstup bol badateľný, ale ten vyplýval z toho, že je to skutočne hviezda svetového rangu .Väčšina ľudí zo štábu pred ním mala veľký rešpekt, no dokázal aj žartovať. Raz večer si vyrazil v Levoči do malej rodinnej pizzerie, kam sme chodievali aj my zo štábu, mal výbornú náladu a nakoniec pomáhal majiteľke za pultom.

Aké profesionálne podmienky ste mu museli zabezpečiť počas nakrúcania na Slovensku?
Sir Ben mal na „pľaci“ štandardné podmienky, pokiaľ neberieme do úvahy luxusný obytný karavan, aký mali k dispozícií aj iní kolegovia – herci v hlavných úlohách ako Colin Firth a supermodelka z Indie Aishwarya Rai. Denne mal sir Ben Kingsley sprievod mimo nakrúcania, zo štábu osobného asistenta, vodiča Pavla Zrínyiho, to všetko v súčinnosti s koordinátorkou produkcie za slovenskú stranu Zuzanou Chadimovou.

Ako sa Ben Kingsley pripravoval na svoju úlohu a ako by ste charakterizovali jeho pracovný prístup? Zvykol viesť dlhé debaty o hereckom stvárnení postavy a špeciálne sa koncentrovať na svoje výstupy?
Mal rád svoje súkromie a na rolu sa pri nakrúcaní veľmi koncentroval. Ak by boli nejaké debaty medzi ním a režisérom, neprebiehali pred štábom.

debata chyba