Navaľnyj: Bol slávny, aj tak sa ho rozhodli zavraždiť

Spoločnosti HBO Max sa podaril produkciou filmu Navaľnyj priam husársky kúsok. Je strhujúcim a autentickým doku-trilerom, ale aj intímnym portrétom odporcu Putinovho režimu Alexeja Navaľného.

09.06.2022 06:00
navalny Foto:
Pokusy ruských orgánov odstrániť nepohodlného odporcu, akým je Navaľnyj sú bežnou praxou Putinovej vlády.
debata (3)

Ruský scenár sa opakuje

Na pozadí jeho takmer fatálnej skúsenosti s praktikami ruských tajných služieb odhaľuje film schému platnú pre všetkých, ktorí sa odvažujú s fungovaním v krajine nesúhlasiť. Spomeňme aspoň spisovateľku a novinárku Annu Politkovskú a politického aktivistu Borisa Nemcova. Film Môj kamarát Boris Nemcov mu venovala jeho priateľka Zosja Rodkevič a možno ho vidieť on-line na Dafilms. Na rozdiel od filmu Navalnyj Rodkevičovej výpoveď je osobná. V subtílnej analýze politickej ikony sa sústredí na jej rutinnú prácu. Do roku 2016, keď Nemcova zastrelili, bol najväčším odporcom Putina v krajine práve on.

Politkovská aj Nemcov otvorene vystupovali proti Putinovi s podobným odhodlaním ako Navaľnyj, ale za svoju odvahu zaplatili životom. Navaľnyj mal síce šťatie, jed Novičok ho nezabil, no skončil vo väzení. Aj napriek rozhodnutiu Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý rozsudok ruských orgánov označil za nespravodlivý, si odpykáva trest. Vitajte v Putinovom Rusku, v ohrození života je tu každý, kto sa odváži ukázať prstom na kremeľské lži.

Cestu k Navaľného odhaleniam si – aj napriek mediálnej cenzúre a propagande – našli Rusi a Rusky na internete. Na Youtube bol svojho času najsledovanejším videom roka investigatívny dokument Putinov zámok o megalomanskom bunkri pri mori, ktorého vlastníctvo Kremeľ popiera. Investigatívu zastrešil Navaľnyj, založil aj Nadáciu boja proti korupcii. Film, ktorý sa končí momentom jeho zatknutia, je jedným z najdôležitejších, aké v ostatnom čase v produkcii veľkých streamovacích spoločností vznikli.

Investigatívec ako superhrdina

Kanadský režisér Daniel Roher zachytáva neúnavného protikorupčného aktivistu v najzásadnejších momentoch jeho života. Dejú sa v pomerne krátkom časovom horizonte. Kľúčovým je pokus o jeho zavraždenie. “Bol som na ceste domov a potom som umrel,” hovorí a ostrým strihom sa ocitáme v lietadle, kde cestujúci nakrútili jeho utrpenie na mobilný telefón. Kričí od bolesti a lietadlo núdzovo pristáva. Ale obeť má smolu, stále sa nachádza v Rusku a jeho protivníci tiež. Manželku k nemu nepustia, pokúša sa ho dostať z nemocnice, zatiaľ čo jeho vrahovia sa snažia dokončiť to, čo začali. Napokon má šťastie v nešťastí a prevezú ho do bezpečia. Neskôr s pomocou investigatívneho tímu zisťujeme, že jeho zabijaci nie sú vôbec neomylní profesionáli.

Alexej Navaľnyj v dokumentárnom filme, ktorý... Foto: HBO Max
Navalny Alexej Navaľnyj v dokumentárnom filme, ktorý možno vidieť na HBO Max.

Navaľnyj je v Rusku celebritou, s jeho hodnotami sa mnoho ľudí stotožňuje, no ich pokojné protesty a zhromaždenia sú v čase jeho pôsobenia v politike tvrdo potláčané. Stojí za ním aj rakúsky novinár a dátový žurnalista z investigatívneho kolektívu Bellingcat. Stretnutie s ním je pre ďalší vývoj kľúčové, rovnako ako spolupráca s renomovanými zahraničnými médiami CNN, Spiegel či El País. V rovnakom čase totiž zverejnia informácie o Navaľného otrávení do celého sveta.

Investigatívec, hoci je reálnym človekom, vstupuje do príbehu Navaľného ako superhrdina. Jeho práca je zásadná pre vypátranie vinníkov, ktorí Navaľného v Novosibirsku otrávili, bez tohto zvratu by film nebol doku-trilerom. Roher sa zameriava aj na intimitu rodinnej bunky Navaľných, ktorá bojuje spoločne.

Navaľnyj sa po otrave zotavuje v ústraní v bezpečí nemeckého azylu, no po nadobudnutí dostatočnej sily sa v sprievode novinárov vracia do rodnej krajiny. Po príchode na letisko ho zatknú.

Alexej Navaľnyj sa vracia do Ruska. Po prílete... Foto: HBO Max
navalny Alexej Navaľnyj sa vracia do Ruska. Po prílete bol okamžite zatknutý a odsúdený.

“Postupne, ako som sa stával slávnejším a slávnejším, utvrdzoval som sa v domnení, že je môj život v o tom väčšom bezpečí. Pretože som známy a bude pre nich problém len tak ma zabiť. Tak veľmi som sa mýlil,” hovorí vo filme. V rozhovore pre Times, ktorý viedol formou listov z väzenia, priznal, že sa do Ruska vrátiť musel. Bolo by otázkou času, kedy sa dotkne kľučky potretej Novičkom jedno z jeho detí alebo manželka. Kdekoľvek na svete by bol, všade zostáva Putinovým nepriateľom.

Roher ho zachytil v posledných momentoch jeho slobody, ktorej sa zriekol dobrovoľne, aby sa stal výkričníkom absurdity a brutality ruského režimu. O tom, že Putin nemá žiadne zábrany po útoku na Ukrajinu už azda nik rozumný nepochybuje.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexej Navaľnyj #vojna na Ukrajine #Putinova vláda #HBO Max