Košický kraj láka filmárov. Založili tam prvú regionálnu filmovú kanceláriu na Slovensku

Prvá regionálna filmová kancelária na Slovensku vznikla v Košiciach. Prezentoval ju tam Košický samosprávny kraj (KSK). Filmovým a televíznym producentom má uľahčiť podmienky pre nakrúcanie v regióne.

13.06.2022 12:00
Spišský hrad, Foto: ,
Obľúbenou lokalitou, ktorá láka filmárov zo zahraničia, je aj Spišský hrad.
debata

Filmová kancelária Košického kraja je oficiálnym styčným bodom v oblasti výroby filmových a televíznych diel. Zapájať do nich plánuje lokálnych filmových profesionálov, ako aj ďalších dodávateľov služieb, hlavne z oblasti cestovného ruchu.

Manažérom kancelárie pôsobiacim na Úrade KSK je Jan Melikant. „To, či nejaký producent príde alebo nepríde do regiónu, je v prvom rade často otázka peňazí a v druhom rade otázka dôvery, či má spoľahlivého partnera alebo nie. A práve túto dôveru sa budeme snažiť s filmovou kanceláriou získať,“ povedal.

Informácia o spustení kancelárie sa podľa neho už rozšírila a ozvali sa prví producenti zo Slovenska aj zahraničia. Za top lokácie kraja, ktoré sú jedinečné v celej Európe, označil Spišský hrad, Tomašovský výhľad, Zádielsku tiesňavu či Telgártsky viadukt.

Spišský hrad Čítajte viac Stane sa Slovensko filmovým srdcom strednej Európy?

KSK podľa svojho predsedu Rastislava Trnku pokračuje v podpore kreatívneho priemyslu, v tomto prípade filmového.

„Každé jedno euro vložené do filmového priemyslu prinesie približne štyri až šesť eur do regiónu. Z dlhodobého hľadiska budeme vidieť výsledky vo zvyšujúcej sa kvalite služieb, rozvoji cestovného ruchu, pribúdajúcich pracovných miestach a raste lokálnej ekonomiky v kraji,“ vysvetlil.

Ministerstvo kultúry pri nakrúcaní na Slovensku poskytuje filmárom rabat vo výške 33 percent, v rámci Košického kraja k tomu podľa Trnku pribudnú ďalšie dve percentá.

„Vďaka našej filmovej kancelárii máme už teraz dohodnuté nakrúcania troch filmov, ktoré by sa inak v kraji netočili. Verím, že čoskoro budeme môcť prezradiť, o aké filmy pôjde a akých hercov aj z Hollywoodu v našom kraji uvidíme,“ dodal.

Ambasádormi filmovej kancelárie sa na konferencii Filmová budúcnosť Košického kraja v košickej Tabačke uplynulý štvrtok stali producenti Wanda Adamík Hrycová a Dano Dangl.

„Som rada, že konečne na Slovensku vznikla regionálna kancelária, ktorá dosiaľ chýbala. Je to veľmi dobrý nástroj, ako prilákať producentov do regiónov, pretože je to pre nich pomerne veľké uľahčenie, ak majú partnera v regióne, na ktorého sa môžu obrátiť, a ktorý im môže poskytnúť služby. Zároveň je to aj motivácia, keďže s filmovou kanceláriou sú často spojené aj nejaké menšie regionálne dotácie pri splnení daných podmienok,“ uviedla Hrycová.

Dangl predpovedá, že podobné filmové kancelárie podľa vzoru košickej časom vzniknú aj v ďalších krajoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #film #Košický samosprávny kraj #filmová produkcia