Stranger Things opäť láme rekordy. Aké boli začiatky slávneho seriálu?

Stranger Things je jedným z najpopulárnejších seriálov súčasnosti. Netflixový hit, ktorého štvrtá séria mala premiéru 27. mája tohto roka, opäť láme rekordy sledovanosti. Navyše sa jej podarilo vyzdvihnúť pieseň z 80. rokov od speváčky Kate Bush na popredné miesta hitparád. Druhá časť najnovšej série vyjde 1. júla.

15.06.2022 06:00
Stranger Things Foto:
Najnovšia štvrtá séria Stranger Things láme rekordy sledovanosti.
debata

Keď v roku 2016 bratia Matt a Ross Dufferovci predstavili seriál s „čudným“ názvom Stranger Things, zožali neočakávaný úspech. Začiatky ale vôbec neboli jednoduché. Dufferovci ponúkli pôvodný scenár pilotnej epizódy pätnástim televíziám, no všetky ho odmietli.

Nepáčilo sa im, že hlavnými hrdinami sú deti – zo seriálu preto chceli spraviť buď seriál pre deti, alebo ich z deja úplne vynechať. Napokon však o seriál prejavila záujem streamovacia platforma Netflix, ktorá si kúpila rovno celú jednu sezónu.

Diváci tak čoskoro mali možnosť spoznať strhujúci príbeh odohrávajúci sa v 80. rokoch, v ktorom sa partia deciek pustí do pátrania po zmiznutom kamarátovi. Mesto Hawkins, v ktorom žijú, sa stáva stredobodom paranormálnych aktivít, ktoré sú navyše sprevádzané príchodom neznámeho dievčaťa s telekinetickými schopnosťami.

Trailer k prvej sérii Stranger Things.

Detské hviezdy

Jedným zo základných pilierov úspechu je skvelé obsadenie detských protagonistov – Finn Wolfhard ako Mike Wheeler, Gaten Matarazzo ako Dustin Henderson, Caleb McLauglin ako Lucas Sinclair, Noah Schnapp ako Will Byers a napokon Millie Bobby Brown ako Eleven. Zvyšok obsadenia tvoria tínedžeri Nancy Wheelerová (Natalia Dyer), Jonathan Byers (Charlie Heaton) a Steve Harrington (Joe Keery), ktorí sa postupom času stávajú akýmisi opatrovníkmi svojich mladších kamarátov.

Herečka Millie Bobby Brown sa vďaka seriálu... Foto: Kelly Taub/BFA.com
Herečka Millie Bobby Brown na prehliadke Calvin Klein v New Yorku. Herečka Millie Bobby Brown sa vďaka seriálu stala hviezdou.

Hlavnými dospelými postavami sú Joyce Byersová (Winona Ryderová), mama Willa a Jonathana, a Jim Hopper (David Harbour), ktorý sa čoskoro stane adoptívnym otcom Eleven. V neskorších sériách doplnili obsadenie ešte Max Mayfieldová (Sadie Sink), Robin Buckleyová (Maya Hawkeová), Billy Hargrove (Dacre Montgomery), Erica Sinclairová (Priah Fergusonová) a Murray Bauman (Brett Gelman).

„Zistili sme, že kľúč k získaniu dobrých detských hercov je v skutočnosti celkom jasný: musíte jednoducho vyskúšať každé dieťa na svete, ktoré chce hrať,“ povedali bratia Dufferovci. „S našou skvelou kastingovou režisérkou Carmen Cuba sme absolvovali konkurz s 906 chlapcami a 306 dievčatami.“

Najväčšou výzvou však bolo obsadenie Eleven. „Postava Eleven bola najzložitejšou rolou na obsadenie, pretože musela vedieť vyjadriť množstvo emócií, zatiaľ čo mala veľmi málo dialógov,“ vysvetlili Dufferovci. „Potom sme stretli Millie Bobby Brownovú, a už sme neboli takí znepokojení. Millie po prvý raz zažiarila v roku 2014 v britskom seriáli s názvom Intruders, ktorý sme v tom čase nevideli, ale jeden z našich idolov áno.“ Bol ním legendárny autor Stephen King.

Pre Millie Bobby Brownovú sa stalo účinkovanie v Stranger Things kľúčovým a vyslúžila si zaň dve nominácie na Emmy a päť nominácií na Screen Actors Guild Award, z ktorých jednu premenila. V roku 2018 sa umiestnila v rebríčku časopisu Time – 100 najvplyvnejších ľudí sveta. Okrem toho sa stala najmladšou veľvyslankyňou dobrej vôle UNICEF-u. Účinkovala aj v snímkach ako Enola Holmes či Godzilla II: Kráľ monštier.

Najpopulárnejší seriál Netflixu

Prvá séria Stranger Things sa v roku 2016 stala tretím najsledovanejším pôvodným seriálom Netflixu v USA. Predbehli ho len seriály Oranžová je nová čierna a Zase máme plný dom. Tretiu sériu, ktorá mala premiéru v roku 2019, si v prvých štyroch dňoch od vydania pozrelo vyše 40 miliónov divákov.

Za mesiac ju videlo 64 miliónov divákov, čím sa stala najsledovanejším pôvodným seriálom Netflixu. Na sociálnych sieťach ide o najpopulárnejšiu televíznu šou, ktorá má vyše päť miliónov sledovateľov.

Seriál Stranger Things získal viacero rôznych... Foto: Reuters, MARIO ANZUONI
Osadenstvo seriálu Stranger Things prevzalo cenu za Projekt roka. Seriál Stranger Things získal viacero rôznych ocenení.

Stranger Things však neslávi úspechy len u divákov, ale aj u odbornej kritiky. Na stránke Rotten Tomatoes má prvá séria hodnotenie 97 percent, druhá 94 percent, tretia 89 percent a štvrtá 91 percent. Seriál sa umiestnil na popredných priečkach rebríčkov časopisov The Guardian, Empire a The Atlantic.

Stranger Things bol nominovaný na viacero ocenení, vyhrať sa mu podarilo napríklad cenu AFI Awards, Critics Choice Television Awards, Dragon Awards, Fangoria Chainsaw Awards, Golden Reel Awards, Golden Tomato Awards, IGN Awards, MTV Movie & TV Awards, Saturn Awards, Primetime Emmy Awards či Teen Choice Awards. Seriál bol nominovaný aj na Grammy či Zlatý glóbus.

Piata séria bude posledná

Dôležitou súčasťou Stranger Things je nespochybniteľne atmosféra 80. rokov. Krikľavé farby, bujné účesy a hudba, ku ktorej si dnes hľadajú cestu aj súčasné generácie. Na soundtracku sa preto nachádzajú piesne od skupín ako the Clash, Joy Division, Toto, New Order, the Bangles či Foreigner.

Štvrtej sérii sa však v tomto ohľade podarilo niečo unikátne – pieseň Running Up That Hill (A Deal with God) sa jej podarilo natoľko spopularizovať, že sa dostala na popredné miesta hitparád. Skladba, ktorá bola vydaná v roku 1985, sa tak po prvýkrát od svojho vzniku dostala do rebríčkov top 10 na Novom Zélande, v Kanade a v USA. V 80. rokoch sa piesni podarilo vyšplhať maximálne na 30. miesto.

Kate Bush - Running Up That Hill (A Deal With God)

„Možno ste už počuli, že na Netflixe nedávno vyšla prvá časť fantastickej, napínavej novej série Stranger Things. Nachádza sa v nej pieseň Running Up That Hill, ktorá dostala úplne nový nádych vďaka mladým fanúšikom, ktorí seriál milujú – aj ja ho milujem!“ povedala Kate Bushová.

„Veľmi pekne ďakujem všetkým, ktorí skladbu podporili. So zatajeným dychom čakám na zvyšok série v júli.“ Pieseň momentálne necirkuluje len v hitparádach, ale aj na sociálnych sieťach ako Tik Tok, kde ju užívatelia používajú na tvorbu zábavných videí.

Štvrtá séria dosiahla nový rekord – najúspešnejšiu víkendovú premiéru v histórii Netflixu. Predplatitelia si počas prvých dvoch dní od vydania nových epizód pozreli vyše 286 miliónov hodín seriálu. Nečudo, fanúšikovia sa po takmer troch rokov nevedeli dočkať. Zvyšok štvrtej série, ktorý bude mať premiéru 1. júla, budú tvoriť len dve epizódy. Tá finálna bude mať až dve hodiny a devätnásť minút, čo je na seriál celkom nezvyčajná dĺžka.

Trailer k štvrtej sérii Stranger Things.

Stranger Things, ktorému sa podarilo spopularizovať nielen 80. roky, ale aj tzv. kultúru nerdov, sa po piatej sérii definitívne skončí. „Pred siedmimi rokmi sme naplánovali celý príbeh pre Stranger Things,“ napísali bratia Dufferovci v otvorenom liste pre fanúšikov. „V tom čase sme predpokladali, že príbeh bude trvať štyri až päť sezón. Ukázalo sa, že je príliš veľký na to, aby sa dal rozpovedať v štyroch, ale – ako sami uvidíte – teraz sa rútime k finále.“

Natáčanie poslednej série by sa malo začať niekedy na prelome rokov 2023 až 2024, presný dátum zatiaľ nie je známy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #Televízia #netflix #Stranger Things