Víťaznú festivalovú snímku Bratstvo bude v kinách sprevádzať krátky film Strigov

Do slovenských kín prichádza dvojica dokumentárnych filmov, ktoré reflektujú nadčasové témy a slovenskému publiku predstavia ukážku tých najzaujímavejších autorských prístupov v súčasnom festivalovom dokumente. Po spoločnej premiére, ktorá je naplánovaná na 23. júna, bude Bratstvo uvedené za prítomnosti režiséra 27. júna počas slávnostného otvorenia Ozvien Ji.hlavy v bratislavskej Novej Cvernovke.

21.06.2022 12:00
Bratstvo Foto:
Snímka z filmu Bratstvo.
debata

Kým režisér Bratstva Francesco Montagner zobrazuje silne mužský príbeh trojice bratov nútenej vysporiadať sa s otcovým odchodom do väzenia, krátky predfilm Strigov od Barbory Berezňákovej je trvalým lúčením sa s blízkym človekom, svojou vlastnou babičkou. Balík filmov prinesie distribučná spoločnosť Film Expanded do klasickej kinodistribúcie, ale aj na netradičné premietacie miesta.

„Snažili sme sa, aby spojenie filmov v tomto distribučnom balíku nebolo prvoplánové a stálo na subtílnych až asociatívnych spojeniach. Ukazujeme rôzne autorské prístupy, ktoré spája inšpirácia vo vlastnom živote — v prípade Strigova priama, v prípade Bratstva skôr voľná,” doplnil kreatívny riaditeľ Film Expanded Matej Sotník k myšlienke, ktorá bola za kurátorským spojením Bratstva a Strigova.

Bratstvo, nový film Francesca Montagnera, je intímnym skúmaním procesu dospievania trojice bosnianskych bratov. Po odsúdení ich prísneho otca na dva roky väzenia, získavajú časovo obmedzenú slobodu s príležitosťou zistiť, akými mužmi sa chcú stať. Spoločne s režisérom prenikáme do vyčerpávajúceho procesu, pričom bratia balansujú medzi povinnosťami a túžbami, čelia vzájomným konfliktom a testujú vlastnú maskulinitu.

Trailer k filmu Bratstvo.

Dokumentárny príbeh s nádychom fikcie získal hlavnú cenu (v sekcii Česká radost) na 25. Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jihlave. „Okamžite ma zaujal kontrast medzi pokojným a idylickým životom pastierov a hroziacim nebezpečenstvom zo strany radikálneho otca Ibrahima,“ vyjadril sa.

„Chlapci mi pripomenuli moju mladosť, ktorú som tiež prežil vo vidieckom prostredí, presýtenej frustráciou z toho, že som uviazol na jednom mieste, z ktorého som si tajne prial utiecť,“ dodáva Montagner.

Barbora Berezňaková sa po úspechu s dokumentárnym filmom Skutok sa stal (2019) vydáva na osobnú cestu skúmania experimentálnej formy filmového média. Strigov je snovým čiernobielym filmom, ktorý nás prenáša do miest z detstva a prostredia osobnej pamäti, prelínajúc minulosť so súčasnosťou. Krátky film tematizuje rozlúčku so svetmi, ktoré blednú, keď ich naši predkovia opustia navždy. Režisérka sa prostredníctvom filmu vyrovnáva so stratou blízkej osoby a dáva posledné zbohom všetkému, s čím sa jej spájala.

Trailer k filmu Strigov.

„Film zobrazuje smrť ako konečný, nemenný a nevyhnutný bod, ktorý dáva hodnotu a dôležitosť všetkému, čím v živote prechádzame,” popisuje svoju skúsenosť režisérka. „Strigov je napojený na pohanstvo, magické rituály a povery, čo z neho robí veľmi tajomné miesto, vyvolávajúce detskú zvedavosť a predstavivosť,” uzatvára Berezňáková.

Bratstvo / synopsa

Jabir, Usama a Useir sú traja mladí bosnianski bratia, ktorí sa narodili do pastierskej rodiny. Vyrastali v tieni svojho otca Ibrahima, prísneho islamistického kazateľa. Keď je Ibrahim odsúdený na dva roky vo väzení za vojnovú účasť a terorizmus, náhle zostávajú chlapci odkázaní sami na seba.

Akonáhle zmiznú nároky otca a prísna doktrína, ich životy sa drasticky zmenia. Bratia skúmajú hranice svojej novonadobudnutej slobody na neľahkej ceste stať sa mužmi. Dospievanie ešte nikdy nepôsobilo tak intímnym a vyčerpávajúcim dojmom.

Stretávajú sa s ťažkosťami, zápasia medzi sebou a čelia jeden druhému, pričom sa pred našimi očami rozvíjajú ich rozdielne identity. Film Bratstvo je intímnym skúmaním prechodu od dospievania k mužstvu, hľadania identity, nachádzania lásky a prijatia seba samého.

Strigov / synopsa

Krátky dokumentárny/po­etický film zobrazuje intímnu ́perspektívu, surreálnu reflexiu smrti a života na zriedkavo zachytenom momente pohrebu zosnulého príbuzného. Film je rozlúčkou so zanikajúcim svetom tradičnej rusínskej komunity v kopcoch východného Slovenska. Film je metaforou, rozlúčkou so svetmi, ktoré blednú smrťou každého z našich predkov. Vizuálne vysoko subjektívny, snový čiernobiely film sprevádzajúci divákov do sveta pamäti a vzájomne sa prelínajúcej minulosti a súčasnosti.

Zoznam aktuálnych premietacích miest a časov:

  • 24.6 / 18:30 / Kino Lumière, Bratislava
  • 25.6 / 20:30 / Kino Lumière, Bratislava
  • 26.6 / 18:00 / Kino Lumière, Bratislava
  • 27.6 / 20:30 / Kino Lumière, Bratislava
  • 28.6 / Kino Lumière, Bratislava
  • 01.7 / Kino Lumière, Bratislava
  • 15.7 / Skorofilmový klub, Zvolen
  • 30.7 / Street Art Festival, Piešťany

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #dokument #Strigov #Bratstvo