Vo Varoch to začína vrieť. Vďaka filmom

Uplynulý víkend sa skončil slovenský Art Film Fest a premietol aj zopár očakávaných noviniek, ktoré teraz predstaví festival v Karlových Varoch. Začína sa už v piatok. A hneď na úvod by mala urobiť rozruch herecká hviezda - Helen Mirrenová, ktorej festival udelí Krištáľový glóbus za mimoriadny prínos svetovej kinematografii. Na záver si má túto cenu prevziať ďalšia slávna herečka Susan Sarandonová. A záver znamená sobotu 7. júla.

29.06.2012 14:00
JEFF, WHO LIVES AT HOME Susan Sarandonová vo... Foto:
Susan Sarandonová vo filme Jeff, ktorý žije s mamou. Americká herečka ho predstaví na festivale v Karlových Varoch, kde si zároveň prevezme Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii.
debata

Slovenskí zástupcovia
Do programu karlovarského festivalu sa dostalo viac ako dvesto filmov. Vrátane niekoľkých slovenských. V hlavnej súťažnej sekcii, kde je dvanásť titulov, síce žiaden slovenský zástupca nie je, nechýba však v súťažnom bloku Na východ od Západu. Ide o debutový hraný film dokumentaristky Ivety Grófovej s názvom Až do mesta Aš. Odohráva sa v česko-nemeckom pohraničnom meste, kam chodia za lepším živobytím mnohé Slovenky a Ukrajinky.

„Je to film o životnej skúsenosti mladého dievčaťa zo Slovenska,“ povedala pre Pravdu Grófová. „Chcela som zachytiť proces, ktorým si prejde – od prvej práce vo fabrike v Aši až po jej odchod za hranice s nemeckých dôchodcom. Zaujímalo ma, ako sa obyčajnému dievčaťu stane, že po strednej škole vycestuje kamsi za prácou a po nejakom čase opustí svoje ideály a prispôsobí sa prostrediu,“ ozrejmila režisérka. S tým, že bežný divák by jej film mohol okrem jednej scény akceptovať aj ako dokument. „Je to však vyfabulovaný príbeh, akokoľvek vychádza z reality a pôsobí autenticky,“ dodala Iveta Grófová.

V sekcii Hudobná odysea sa zase bude premietať titul Zvonky šťastia (réžia: Marek Šulík a Jana Bučka) a niekoľko koprodukčných projektov je aj v sekciách Dokumentárne filmy – mimo súťaž a České filmy 2011–2012. Na karlovarskom festivale bude mať zároveň svetovú premiéru zreštaurovaná snímka Slnko v sieti, ktorú v roku 1962 nakrútil slovenský režisér Štefan Uher.

Dejiny filmu? To je nadlho
Odvážny „záťah“. Tak by sa dalo označiť rozhodnutie pozrieť si dokument Príbeh filmu: Odysea (The Story of Film: An Odyssey), ktorý má pätnásť hodín. Zdá sa to veľa, ale na to, že pojednáva o viac ako storočnej histórii kinematografie, to môže byť aj málo. Karlovarský festival vraj ešte nikdy nemal v programe také rozsiahle dielo a aby divákom zjednodušil situáciu, rozdelí snímku režiséra Marka Cousinsa na päť trojhodinových čas­tí.

„Nechcel som urobiť jeden z tých programov, ktoré sú postavené len na hovoriacich hlavách,“ uviedol Cousins, ktorý do Varov zavíta ako festivalový hosť. „Snažil som sa vyberať osobnosti, ktoré majú za sebou úžasné dielo, alebo boli svedkami veľkých čias. Takže máme napríklad Stanleyho Donena, režiséra Spievania v daždi, vynikajúcu japonskú herečku Kyoko Kagawa, ktorá bola vo všetkých Ozuových filmoch a v Kurosawových snímkach, a máme i Roberta Towna, scenáristu Čínskej štvrte,“ cituje Cousinsa webová stránka timeout.com. Vo filme pritom majú odznieť aj výpovede Larsa von Triera, Bernarda Bertolucciho, Samiry Makhmalbaf či Alexandra Sokurova.

Keď sa počas projekcie mení názor
Mark Cousins sa nepovažuje za snoba, ktorý by brojil proti komerčnému filmu a do jeho dokumentu sa dostalo trebárs aj to najlepšie z tvorby Stevena Spielberga. Cousins sa však nechcel zameriavať na celebrity, ktoré by jeho projekt mohli lepšie „predať“. A snažil sa na film upozorňovať ako na umenie, nielen ako na biznis. „Pamätám si, ako som sa pred rokmi zhováral s Lauren Bacall, ktorá mi povedala: Priemysel nestojí za nič, to úžasné je samotné médium. Myslím, že mala pravdu. Mojou motiváciou bolo istým spôsobom hájiť kinematografiu a svoj dokument som nakrútil najmä preto, že považujem film za nádherný, a tak ho chcem popísať,“ dodal režisér 15-hodinovej Odysey.

A ako spozná dobrý film maďarský režisér István Szabó (Mefisto, Hanussen, Stretnutie s Venušou, Božská Júlia)? „Keď je v ňom obsiahnuté niečo, čo mi pomáha žiť. Napríklad silný obraz, ktorý mi utkvie v pamäti. Keď mi pomôže prekonať moje vlastné predsudky a ja si vďaka nemu obľúbim nového človeka, nové miesto, nazriem druhú stranu mince. Keď počas premietania zmením názor. A keď to nie je nuda,“ vysvetlil Szabó v rozhovore uverejnenom na webovej stránke karlovarského festivalu. Svetoznámy maďarský filmár je tiež jeho hosťom. No a v Szabóovej najnovšej snímke Za zavretými dverami (The Door) hrá hlavnú úlohu práve Helen Mirrenová.

debata chyba