Boh hromu opäť ovládne kiná. Tešíte sa na nového Thora?

Thor je jedným z prvých superhrdinov Marvelu, ktorého predstavili na veľkom plátne v rámci svojho rozbiehajúceho sa filmového vesmíru. Jeho film mal premiéru v roku 2011, predbehli ho ešte Iron Man (2008), jeho pokračovanie z roku 2010 a Neuveriteľný Hulk (2008). Boh hromu, ktorého stvárňuje austrálsky herec Chris Hemsworth, sa práve vracia do kín vo svojom štvrtom sólo filme s názvom Thor: Láska a hrom.

08.07.2022 06:00
Natalie Portman, Chris Hemsworth, thor 4. Foto:
Štvrté pokračovanie Thora je práve v kinách.
debata

Prvý film s Thorom zožal finančný úspech, podarilo sa mu zarobiť takmer 450 miliónov dolárov. Na stránke Rotten Tomatoes má hodnotenie 77 percent, pričom kritici ocenili najmä Hemsworthov herecký výkon. Dobrosrdečný a miestami trochu prostoduchý Thor pochádzajúci z Asgardu je inšpirovaný rovnomennou postavou zo severskej mytológie. Napriek jeho vtipnému vystupovaniu ide o jednu z najmocnejších postáv celého MCU (Marvel Cinematic Universe – Filmový vesmír Marvelu).

Už o dva roky neskôr vstúpilo do kín pokračovanie s názvom Thor: Temný svet, ktorý so zárobkom 644 miliónov dolárov prekonal svojho predchodcu a zároveň sa stal desiatym najziskovejším filmom roku 2013. Napriek tomu, že išlo o komerčný úspech, mala snímka horšie hodnotenia – na stránke Rotten Tomatoes si vyslúžila 66 percent. Do roku 2021 išlo o najhoršie hodnotený film MCU – prekonali ho až Eternals so 47 percentami.

Thor sa objavil aj v Avengeroch, ktorí mali premiéru v roku 2012. Vo filme spojil sily s ďalšími superhrdinami, medzi ktorými bol Iron Man, Hulk, Captain America, Black Widow a Hawkeye. Ich spoločným nepriateľom bol Thorov brat Loki, ktorý sa pokúsil podmaniť si Zem. Snímke sa podarilo zarobiť neuveriteľných 1,5 miliardy dolárov a stala sa tak najziskovejším filmom roku 2012 a zároveň tretím najziskovejším filmom vôbec.

Trailer k filmu Thor: Láska a Hrom.

Hemsworth sa v úlohe Thora objavil ešte v snímkach Avengers: Vek Ultrona, Avengers: Nekonečná vojna a Avengers: Endgame. Jeho hlas ste mohli počuť v animovanom seriáli What If? V roku 2017 mal premiéru jeho tretí sólo film s názvom Thor: Ragnarok, ktorý mnohí kritici považujú za najlepší zo série. Na stránke Rotten Tomatoes má hodnotenie 93 percent. Keďže s ním režisér Taika Waititi zožal taký úspech, vzal si pod svoje krídla aj ďalšie pokračovanie s názvom Thor: Láska a hrom, ktoré má premiéru v júli.

Prekazená cesta za sebapoznaním

Avengerom sa síce podarilo poraziť Thanosa a vrátiť svet do jeho pôvodnej podoby, no za vysokú cenu. Nielenže v boji stratili Iron Mana a Black Widow, ale viacerí superhrdinovia utrpeli traumu, s ktorou sa dokázali len ťažko vyrovnať. Dobrým príkladom je Scarlet Witch, z ktorej sa vo filme Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva stal zloduch.

Thor na tom síce nie je až tak zle, ale kvôli predchádzajúcim udalostiam sa rozhodne vydať na cestu sebapoznania. Plány mu však skríži galaktický zabijak Gorr usilujúci sa o vyhubenie všetkých bohov. Thor preto vyhľadá pomoc Valkýry, Korga a bývalej priateľky Jane Fosterovej.

„Nemyslím si, že je prehnané očakávať zmenu v postave, akou je Thor,“ hovorí režisér Taika Waititi. „Je tu už dlho, takže má čas prejsť rôznymi fázami. Uľavilo sa mi, keď som sa dozvedel, ako vysoko sa dostal v testoch pri premietaní filmu Ragnarok, ale bol to aj pocit hrdosti, že sa nám podarilo vynoviť túto postavu tak, aby sa filmu darilo a aby ľudia chceli vidieť viac.“

Chris Hemsworth priznáva, že naňho bol vyvíjaný obrovský tlak. „Thor je zatiaľ jediná postava, ktorá má za sebou štvrtý film, takže som to aj ja chcel urobiť nejako inak. Chcem sa s touto postavou stále zlepšovať.“

Natalie Portmanová a Chris Hemsworth vo filme...
Chris Hemsworth vo filme Thor: Láska a hrom.
+4Christian Bale ako hlavný zloduch vo filme...

Thor stratil rodinu, priateľov aj svoj domov Asgard. Ten síce znovu ožije ako Nový Asgard, ale Thor nemá vôľu byť tým, kto ho povedie. Preto touto úlohou poveril Valkýru a so Strážcami Galaxie sa vydal na cestu za dobrodružstvom.

Valkýra však svojím novým poslaním nie je bohvieako nadšená. Chýbajú jej staré časy, keď bojovala po boku svojich sestier. Po príchode nového nebezpečného nepriateľa preto neváha a pripojí sa k Thorovi, aby mu pomohla hrozbu zneškodniť.

„Hrať superhrdinku, ktorá sa vymyká konvenciám, je silná a odolná, je úžasné. Na filmovom vesmíre Marvelu je skutočne vzrušujúca myšlienka, že vaša superschopnosť pramení z tráum a z vecí, kvôli ktorým ste ostrakizovaní. Ale veci, ktoré vás odlišujú, vás zároveň robia veľkolepými,“ vysvetľuje Tessa Thompsonová.

„Hoci je kráľovnou Nového Asgardu, stále vidíme tú ľahkosť a zábavnú zlosť, ktorá k tejto postave tiež patrí,“ hovorí Waititi.

Christian Bale ako zloduch

Nuž a kto je vlastne ten obávaný Gorr? Kedysi to bol mierumilovný a zbožný muž, ktorý sa po zdrvujúcej strate zúfalo ženie za pomstou. „Gorr hral podľa pravidiel, a keď si uvedomí, že ho bohovia zradili, ovládne ho hnev, ktorý dosiahne takú veľkosť, že získa zlú, prastarú moc a vydá sa na cestu zbavenia vesmíru bohov, ktorí sa nestarajú o svojich ľudí,“ opisuje nového zloducha producent Brad Winderbaum.

Stvárnil ho Christian Bale, ktorý si vyslúžil veľký obdiv svojho kolegu Chrisa Hemswortha. „Nemôžete od neho odtrhnúť oči. Táto postava je fascinujúca, pretože ako všetci dobrí zloduchovia, aj Gorr má zmysel. Možno na to nejde správnym spôsobom, ale v scenári je empatia a Christian vniesol do Gorra oveľa viac vrstiev a hĺbky.“

Baleov výkon zaujal aj Hemsworthových hereckých kolegov. „Všetci sme sa v Gorrovej prítomnosti vlastne trochu báli,“ priznala Natalie Portmanová. „Christian ako Gorr bol fascinujúci. Robí to, čo marvelovskí zloduchovia robia, neskutočne dobre. Zároveň výborne vyjadril aj fakt, že ich zloba pochádza z bolesti, z nejakej nespracovanej traumy,“ vysvetlila Tessa Thompsonová.

Napriek tomu, že ide predovšetkým o superhrdinskú snímku plnú akcie, je dôležitou témou láska. „Tento film sa odlišuje tým, že vo svojej podstate je to príbeh lásky. Videli sme, ako Thor za tie roky vyrástol. Po udalostiach z filmu Avengers: Endgame sme začali vidieť trhliny v jeho brnení. Začal pociťovať určitú zodpovednosť za všetkých ľudí, ktorých vo svojom živote stratil,“ vysvetľuje výkonný producent Brian Chapek.

„Väčšina ľudí, ktorí sa snažia nájsť sami seba, pred niečím uteká,“ hovorí Winderbaum. „To, pred čím uteká, je láska, pretože podľa jeho skúseností každý, koho miluje, zomrie. Bez ohľadu na to, či to dokáže vyjadriť, verí, že je prekliaty.“

Z vedkyne superhrdinka

Prekvapením pre nejedného fanúšika Marvelu je návrat Natalie Portmanovej v úlohe Jane Fosterovej, ktorá sa predtým objavila vo filmoch Thor a Thor: Temný svet. „Taika prišiel ku mne domov, aby sme sa porozprávali, pretože som bola nejaký čas mimo sveta Marvelu. Keď mi vysvetlil, ako sa Jane stane mocným Thorom, bolo fascinujúce uvažovať o tom, aká by to mohla byť skúsenosť. Práca na filme bola naozaj vzrušujúcou výzvou, pretože bol improvizovaný a Taika vás neustále drží v napätí,“ vysvetlila Portmanová.

„Priviesť ju späť v tejto novej dejovej línii z filmu Mocný Thor, v ktorej sa Jane Fosterová stáva superhrdinkou, je vzrušujúce. Je skvelé vidieť Natalie spôsobom, ktorý neočakávame. Je to vynikajúca herečka a v súlade s tým, že tento svet neustále objavujeme, nechceli sme sa vrátiť k tomu, aby sme ju videli v rovnakej úlohe. Nechceme ju vidieť len ako vedkyňu na Zemi, ktorá čaká na Thora,“ hovorí Waititi.

„V predchádzajúcich filmoch bola Jane vedkyňou, ktorá potrebuje pomoc, aby ju Thor zachránil, ale v tomto filme hľadá vlastné riešenia a vydáva sa na vlastnú cestu,“ približuje Portmanová. „Bojuje po boku Thora a sú tím, ale Jane si do veľkej miery razí vlastnú cestu, čo bolo naozaj vzrušujúce.“

Thor: Láska a hrom tiež odhaľuje viac o vzťahu Jane a Thora a ich prípadnom rozchode, čo umožňuje Hemsworthovi aj Portmanovej predviesť svoje komediálne schopnosti. „Natalie bola nesmierne nadšená a pripravená na akúkoľvek spoluprácu, s veľkým zmyslom pre humor,“ hovorí Hemsworth. „Pre túto postavu je to úplne iný smer, takže to bolo ako znovuzrodenie. Bola to veľká zábava.“

Herec Chris Hemsworth na premiére filmu Thor:...
Herečka Tessa Thompson na premiére filmu Thor:...
+12Herečka Lia McHugh.

V snímke sa objaví aj Russell Crowe v úlohe legendárneho kráľa bohov Dia. Zeus trávi svoje dni v nadbytku a zdá sa, že rastúci počet zmiznutých bohov si vôbec nevšíma. „Nikdy som si nemyslel, že sa dožijem dňa, keď sa Russell objaví na plátne s narážkami na obraz Gladiátora, ale s prižmúrením oka, úplne sebaironicky,“ hovorí Hemsworth.

„Nedržal sa späť. Som jeho veľký fanúšik, a to od chvíle, keď som začal hrať. V jeho výkonoch a v ňom ako osobnosti je už z diaľky cítiť veľkú váhu a vážnosť. Keď som sa s ním stretol, mal skvelý zmysel pre humor a na pľaci urobil všetko, o čo ho Taika požiadal, čo bolo ohromujúce.“

Portmanová si spomína aj na svoju reakciu na Croweovo objímajúce stvárnenie: „Bolo veľmi zábavné vidieť Russella Crowea hrať Dia a mať taký veľký zmysel pre humor s touto postavou. Bolo zábavné vidieť ho byť hlúpym. Myslím, že sme si naňho zvykli vo veľmi silných, hrdinských úlohách, takže bolo zábavné vidieť ho, ako sa dokáže odviazať.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Thor #Marvel #MCU