Zomrel herec Paul Sorvino, známy z filmu Mafiáni

Vo veku 83 rokov zomrel v pondelok americký herec Paul Sorvino, ktorý vo filme Mafiáni (1990) stvárnil postavu Paulieho Cicera. Informovala o tom jeho rodina.

26.07.2022 01:30
Paul Sorvino Foto:
Americký herec Paul Sorvino.
debata

„Som úplne zničená. Láska môjho života a najúžasnejší muž, aký kedy žil, zomrel. Zlomilo mi to srdce,“ napísala na Facebooku jeho manželka Dee Dee Sorvinová. Podľa jeho hovorcu herec skonal z prirodzených príčin v meste Jacksonville na Floride.

Paul Sorvino v úlohe bossa v slávnej dráme Mafiáni.

Sorvino sa narodil v New Yorku 13. apríla 1939 v rodine s talianskymi koreňmi. Pôvodne študoval spev a umeleckú kariéru začal ako operný spevák. Na Broadwayi debutoval v roku 1964 v muzikáli Bajour. O šesť rokov neskôr sa objavil v prvom filme, čiernej komédii režiséra Carla Reinera Where's Poppa?

V nasledujúcich desaťročiach sa stal stálicou americkej kinematografie. Preslávil sa najmä rolou šéfa podsvetia Paulieho Cicera vo filme režiséra Martina Scorceseho Mafiáni. Postava bola inšpirovaná skutočným mafiánom Paulom Variom z Brooklynu. V televíznom seriáli Zákon a poriadok stvárnil policajného seržanta Phila Cerrettu.

Ray Liotta Čítajte viac Filmový gangster je mŕtvy. Americký herec Ray Liotta skonal vo veku 67 rokov

Sorvino hral vo viac ako 50 filmoch a v desiatkach televíznych seriálov. Zo snímok možno spomenúť Červení (1981), Dick Tracy (1990), Firma (1993), Nixon (1995), Romeo a Júlia (1996), Atentát (1997) či Kontraband (1998).

Často hovoril, že hoci je známy najmä hraním gangstrov, jeho skutočnými vášňami boli poézia, maľba, sochárstvo a opera. Z prvého manželstva mal tri deti. Jeho dcéra Mira Sorvino sa stala tiež herečkou a získala Oscara, hercom je aj jeho syn Michael.

Angažoval sa i v charite. Vytvoril záchrannú stanicu pre kone v Pennsylvánii a bojoval proti zabíjaniu koní na bitúnkoch. Založil aj vlastnú nadáciu na podporu detí trpiacich astmou.

Správa o smrti Paula Sorvina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #úmrtie #úmrtia #Paul Sorvino