Peter O'Toole končí s hereckou kariérou

Peter O'Toole je herecká legenda, ale asi je to tak, že mnohí diváci mladšej generácie majú o jeho kariére hmlisté predstavy. Ak vôbec nejaké. Môžu ho však vidieť aj tí, ktorí sa do kín vyberú na nový sci-fi horor Prometheus. Stačí si dobre všímať postavu androida Davida, ktorý s obľubou sleduje film Lawrence z Arábie (1962) a inšpiruje sa jeho hrdinom. Toho Lawrenca stvárnil práve Peter O'Toole. Britský herec, ktorý bude mať začiatkom augusta 80 rokov. A v utorok vyhlásil, že končí s kariérou.

12.07.2012 14:00
toole Peter O'Toole Foto: ,
Peter O'Toole
debata

„Je čas zabaliť to a odísť z filmového plátna a divadelnej scény. Už pre to nemám také zanietenie, a už sa ani nevráti,“ povedal O'Toole. S tým, že herecká kariéra mu priniesla podporu verejnosti, citové uspokojenie a dobré hmotné zabezpečenie. „Spojila ma zároveň so skvelými ľuďmi a dobrými spoločníkmi, s ktorými som zdieľal nevyhnutný osud hercov – prepadáky i úspechy,“ uvádza hercove slová Česká tlačová kancelária.

Zostalo pri oscarových nomináciách
Za stvárnenie spomínaného britského dôstojníka T. E. Lawrenca, ktorý vo veľkofilme režiséra Davida Leana zjednotí arabské kmene v boji proti Turkom, získal svoju prvú oscarovú nomináciu. To bolo v roku 1963 a odvtedy ho nominovali ešte sedem ráz, vždy za účinkovanie v hlavnej úlohe. Naposledy to bolo len nedávno – v roku 2007 sa uchádzal o Oscara s postavou vyslúženého herca, ktorý sa nad svoju starobu dokáže aj úsmevne povzniesť a zároveň prepadne pôvabom mladého dievčaťa. Film sa volal Venuša a scenár napísal známy britský autor Hanif Kureishi.

O'Toole síce získal osem nominácií na cenu americkej filmovej akadémie, ale napokon sa mu žiadny herecký Oscar neušiel. Má „len“ toho čestného, ktorého mu udelili v roku 2003. Akadémii vraj vtedy napísal list, aby s čestným ocenením počkala až do jeho osemdesiatky. A zdôvodnil to tým, že je ešte stále v hre o hereckého Oscara.

O profesiu, ktorá mu priniesla uznanie, sa začal zaujímať po službe vo vojenskom námorníctve. Kariéru odštartoval v divadle, kde na seba upozornil ako shakespearovský herec. No a na striebornom plátne zaznamenal veľký úspech s Lawrencom z Arábie. Neskôr účinkoval vo filmoch Becket, Ako ukradnúť Venušu, Lev v zime, Zbohom, pán profesor!, Úsvit Zuluov, Posledný cisár, Krídla slávy či Trója.

Charizma na nezaplatenie
Spomedzi hereckých kolegov si pochvaľoval napríklad spoluprácu s Katharine Hepburnovou či s Richardom Burtonom. S priateľom Burtonom navyše zažil nejeden bohémsky večierok. „Boli sme mladí ľudia, ktorí prežili detstvo počas vojny. Viete si teda predstaviť pocit slobody, aký nastal po jej skončení. Zavládol obrovský entuziazmus. Neboli sme samotárski, unudení pijani, ktorí sŕkajú vodku v prázdnej izbe. My sme vyrážali do mesta,“ cituje O'Toola webová stránka guardian.co.uk. S Burtonom sa spájajú aj historky o jeho búrlivom vzťahu s Liz Taylorovou, Guardian však píše, že podobné nepokoje sprevádzali i 20-ročné manželstvo O'Toola s herečkou Sian Phillipsovou. Tá svojho partnera označila za nebezpečného a rozvratného človeka, ale pripomenula tiež, ako vedel zapôsobiť svojou charizmou. Samozrejme, z pohľadu O'Toola to môže byť inak. A vlastný pohľad na život v súčasnosti spracúva do tretej časti svojich pamätí.

Spomínanou charizmou odzbrojoval aj pri stvárňovaní filmových a divadelných úloh. Platí pritom, že publikum dostával na svoju stranu vo viacerých žánroch. Aj preto je dobrým hercom. „Nikdy som nepoznal dobrého herca, ktorý by neuhral komédiu,“ cituje O'Toola guardian.co.uk. „A nikdy som nepoznal žiadneho, ktorý by to považoval za jednoduché.“

debata chyba