Ostrochovský odporúča zastávky na ceste Slovenskom

Dokumentaristu Ivana Ostrochovského, ktorý vlani za svoj stredometrážny film Ilja získal napríklad cenu Igric, čaká v lete plno práce.

17.07.2012 12:00
Režisér Ivan Ostrochovský (vpravo) s Iljom... Foto:
Režisér Ivan Ostrochovský (vpravo) s Iljom Zeljenkom počas nakrúcania dokumentu Ilja.
debata

S Petrom Kerekesom robí na projekte Velvet Terrorists, súbežne sa venuje 10-dielnemu seriálu Celluloid Country, ktorý vzniká pre Slovenskú televíziu, a zároveň pripravuje so scenáristom Marekom Leščákom hrané road movie s názvom Koza.

"Toto leto som si už kultúrne užil, keď som navštívil filmové festivaly v Cannes i Karlových Varoch. V rámci nakrúcania som však videl aj aktuálnu výstavu Prerušená pieseň, ktorá je v Slovenskej národnej galérii v Bratislave a je veľmi dobrá. V auguste by som sa zase rád pozrel na letný filmový seminár 4 živly v Banskej Štiavnici, kde sa opäť chystá workshop MPhilms. Okrem iného.

Zároveň som bol pred týždňom na chalupe v Partizánskej Ľupči a cestou som sa zastavil v Liptovskom Mikuláši, takže môžem odporúčať výstavu Jarmily Sabovej Džuppovej Kresba ba aj maľba, ktorá sa koná v Liptovskej galérii Petra Michala Bohúňa. A mojím hitom pri cestách z Bratislavy smerom do Tatier je ružomberská Galéria Ľudovíta Fullu. Vysvetlím, prečo. Samozrejme, dôvodom je samotný Fulla. Ale vždy si spomeniem aj na Martina Slivku, ktorý nám počas prednášky na Vysokej škole múzických umení ukazoval, ako kľačal pred Fullom, aby mu o ňom dovolil robiť film. Veľmi sa pri tom smial. Myslím, že Martina Slivku videl na kolenách iba Ľudovít Fulla a náš ročník na katedre dokumentu. Návštevou Fullovej galérie si tak pripomeniem oboch súčasne.

Zábavná je navyše aj historka o vzniku tejto galérie. Fulla sa dohodol so štátom, že mu venuje celú svoju zbierku, ak mu ešte za jeho života postavia galériu. A tak sa aj stalo. Fascinuje ma, že niekoľko rokov pred svojou smrťou žil vo svojej galérii a dodnes sa tam dá vidieť jeho „obývačka“. Keď sa tam taký utrmácaný zastavím a stojím v tom jeho „obývačko-múzeu“, mám pocit, že som sa po ceste stavil na káve v sedemdesiatych rokoch. Odporúčam, je to osviežujúce."

debata chyba