Filmový festival v Toronte ponúkne koprodukčnú snímku Obeť

Na programe filmového festivalu v kanadskom Toronte bude aj koprodukčná slovensko-česko-nemecká snímka Obeť režiséra Michala Blaška, ktorý sa natáčal v Českej republike. Príbeh o slobodnej matke z Ukrajiny a o napadnutí jej syna, v ktorom sa prelína pravda s klamstvom, sa predstaví v sekcii Contemporary World Cinema. ČTK o tom informoval Štátny fond kinematografie. Tento ročník festivalu bude prebiehať od 8. do 18. septembra.

19.08.2022 10:00
Obeť Foto:
Ukrajinská herečka Vita Smachelyuk ako Irina vo filme Obeť.
debata

Film Obeť rozpráva príbeh o Irine, slobodnej matke z Ukrajiny, ktorá žije v malom českom meste. Keď je jej syn napadnutý, celé mesto sa solidárne spojí a podporuje ich proti údajným rómskym agresorom. Potom, čo sa jej syn prebudí v nemocnici, začína byť ťažké odlíšiť pravdu a lož, popisuje dej filmu Štátny fond kinematografie. Z českých hercov sa vo filme predstaví Igor Chmela či Viktor Zavadil.

Celovečerný debut Obeť pripravoval slovenský režisér dlhodobo žijúci v Česku niekoľko rokov. Jeho študentský film Atlantída, 2003 bol v roku 2017 uvedený na festivale v Cannes v sekcii Cinéfondtation. Tento rok vo februári sa jeho seriál Podozrenie dostal na Berlinale.

Trailer k filmu Obeť.

Koprodukčná slovensko-česko-nemecká snímka Obeť bude mať svetovú premiéru na festivale v Benátkach, kde bola vybraná do súťažnej sekcie Orizzonti.

Torontský festival je najväčšou filmovou prehliadkou v Severnej Amerike. Napriek tomu, že je nesúťažná, priťahuje filmové hviezdy a je mimoriadne obľúbený medzi divákmi. Pred pandémiou ho každý rok navštívilo zhruba pol milióna filmových nadšencov. Prehliadla býva považovaná za predzvesť Oscarov. V roku 2019 sa v jednej zo sekcií predstavil film Nabarvené ptáče českého režiséra Václava Marhoula.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #film #obeť