Pred 90 rokmi uskutočnila britská spoločnosť BBC priamy televízny prenos

Britská spoločnosť BBC uskutočnila po necelých desiatich rokoch od svojho vzniku priamy prenos televízneho vysielania. Od okamihu, keď mohli vyvolení diváci naživo sledovať svojich populárnych kabaretných umelcov uplynie v pondelok 22. augusta 90 rokov.

21.08.2022 14:00
Británia, BBC Foto: ,
BBC
debata

Spoločnosť BBC, ktorá vznikla 14. novembra 1922, odvysielala svoj prvý experimentálny televízny program 22. august 1932. Po dvojročnej skúšobnej prevádzke financovanej BBC sa v podstate začalo v Spojenom kráľovstve pravidelné, aj keď zatiaľ skromné, televízne vysielanie.

Olena Zelenská Čítajte aj BBC: Fotografie Oleny Zelenskej v časopise Vogue rozpútali debaty

Kvalita obrazu na prijímačoch, ktoré skonštruoval britský vynálezca škótskeho pôvodu John Logie Baird, bola na nižšej úrovni, pretože divák mal k dispozícii obrazovku vo veľkosti pohľadnice. Televízne vysielanie na podobnej úrovni sa v tom čase dosiahlo aj v Spojených štátoch amerických (USA) a v Nemecku.

Britain Platinum Jubilee Čítajte aj Davy pred palácom aj obrazovkami. Platinový koncert pre kráľovnú priniesol BBC rekord

John Logie Baird pri konštruovaní televízneho prijímača využil nápad poľského vedca Paula Juliusa Gottlieba Nipkowa, ktorý si dal v Nemecku patentovať vynález rozkladu obrazu na svetelné body a jeho opätovné zloženie pomocou špirálovite perforovaného kotúča. Tento vynález sa stal základom Bairdovej mechanickej televízie.

Televízne vysielanie produkované spoločnosťou BBC sa naplno rozbehlo v rokoch 1936 – 1939. Bairdovu mechanickú televíziu však už vystriedal nový, elektronický systém.

debata chyba
Viac na túto tému: #BBC