V kine sa dá vidieť aj za roh

Návštevnosťou kín teraz najviac hýbu filmy ako Madagascar 3 či The Amazing Spider-Man. To je pochopiteľné, len či ku komerčným ",ťahákom" existuje aj alternatíva.

24.07.2012 13:00
356938
Záber z rumunského filmu Ahoj! Ako sa máš?, ktorý nakrútil režisér Alex Maftei.
debata

Existuje, hoci sa v kinách nemusí hľadať ľahko. Už minulý mesiac sa do distribúcie dostali napríklad dve rumunské snímky Crulic – Cesta na onen svet a Ahoj! Ako sa máš?

Odchádzanie zo života

Crulic je síce animovaný film, ale výtvarne i obsahovo na hony vzdialený jašivým rodinným komédiám typu Doba ľadová. Je to príbeh Rumuna, ktorého v Poľsku nespravodlivo uväznili a po tom, čo na protest držal dlhú hladovku, napokon zomrel. Volá sa Daniel Claudiu Crulic. A režisérka Anca Damian sa inšpirovala skutočnými udalosťami.

Spočiatku sa to javí ako farbistý spomienkový prelet nad krátkym životom hrdinu, ktorý zavše ironicky okomentuje prebiehajúcu situáciu. Divák nahliadne až do Crulicovho detstva, keď sa jeho rodičia rozišli a chlapec sa najčastejšie zdržiaval u svojej tety. Onedlho sa ukáže, že Claudiu nemal byť študovaný, ale bohatý, a tak ho dali na skusy do autodielne. Neskôr prišli výjazdy do Poľska, odkiaľ pomáhal dovážať tovar do svojej rodnej krajiny, kde išlo na odbyt všetko, čo nebolo vyrobené v Rumunsku.

No a postupne sa na Crulicovej ceste zdržiavame čoraz viac v Poľsku. Tam sa spúšťa znepokojivá osobná dráma človeka, ktorý nikoho nezaujíma, až kým sa jeho situácia nevyhrotí do úplného extrému. Z komentárov ubúda humoru, atmosféra naberá na ťaživosti a diváka pevne obopne obraz osamelého Crulica, ktorý odchádza zo života a pomaly stráca svoje kontúry. Bez náležitých krokov poľských inštitúcií, ktoré by prípad riadne prešetrili a zabezpečili väzňovi intenzívnu lekársku starostlivosť.

„V prvom rade ma k projektu priviedol spôsob, akým Crulic zomrel. Keď sa rozhodnete držať hladovku, telo chátra pomaly, až tak, že smrť príde po týždňoch. Cítila som tú absolútnu osamelosť muža, ktorého všetci navôkol opustili. S tým sa môj projekt začal,“ povedala režisérka Anca Damian. ,,Moja diskusia so zástupcami poľských inštitúcií vyzerala ako pokus hovoriť s hluchým. Zažívala som veľa ťažkostí a prekážok. Ako rumunská režisérka a producentka som nemohla ani preskúmať právne podrobnosti prípadu. Crulicov spis som dostala jedine s pomocou poľského koproducenta," cituje Damian webová stránka cineuropa.mobi, kde sa o filme píše ako o animovanom dokumente. A jeho režisérka zároveň uviedla, že nechce vyvolávať nenávisť. Nechce, aby ľudia po jeho zhliadnutí rozbíjali okná, ale bola by rada, keby si tí za oknami priznali svoju vinu. Aspoň pred sebou samými, keď už nie verejne.

Ahoj! Ako sa máš?

Rumunský režisér Alex Maftei nakrútil film s názvom Ahoj! Ako sa máš?. To znie vľúdne a priateľsky, no Maftei sa musel počas výroby vyrovnať s veľkými finančnými problémami, takže trvalo dosť dlho, kým svoj projekt vyhlásil za dokončený. A prečo mu dal takýto názov? ,,Nápad vznikol vtedy, keď sme premýšľali, čo by si dvaja protagonisti napísali ako prvé počas četovania na internete. Ahoj! Ako sa máš?, to znelo asi najlepšie. A keď sme potom v roku 2010 mali prvú projekciu na Transylvánskom medzinárodnom filmovom festivale, dali sme urobiť tričká s týmto názvom a ľudia z nich boli unesení," vyhlásil Maftei v rozhovore na stránke cineuropa.org.

Internet, o ktorom režisér hovoril, súvisí so samotným príbehom snímky. Ten sleduje dvoch manželov, ktorí spolu žijú pridlho na to, aby medzi nimi fungovala rovnaká príťažlivosť ako kedysi. Radi by opäť okúsili vzrušenie z flirtovania, a tak si to každý z nich vyskúša cez internet. Lenže komunikujú naozaj s niekým neznámym?

Slovenskí diváci zrejme nemajú predstavu o rumunských hereckých hviezdach, no v spomínanom rozhovore sa režiséra pýtali aj na to, prečo do filmu neobsadil samé známe tváre, keď to tak pri romantických komédiách býva zvykom, aby nalákali väčšie publikum. „Nemyslím si, že by mali diváci dostať to, čo očakávajú. Musí to byť istým spôsobom prekvapujúce,“ odpovedal Maftei. A ak to neplatí len o hereckom obsadení, môže to byť ešte zaujímavejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba