Herec Sam Neill oslavuje, v maštali má Susan Sarandon

Tvrdí, že je hrdý farmár a vinár, ktorý aj trochu hrá, keď ho k tomu donútia. Novozélandský herec Sam Neill síce nepatrí k najväčším hollywoodskym hviezdam, no o svojom talente dokázal presvedčiť už v desiatkach filmov. Diváci si ho pamätajú najmä z dobrodružnej snímky Jurský park. Umelec, ktorý herectvo nikdy neštudoval a v detstve sa zajakával, sa dnes dožíva 75 rokov.

14.09.2022 07:00
sam neill starsi Foto:
Herca Sama Neilla si diváci najviac pamätajú z filmov Piano a Jurský park.
debata (1)

Na svet prišiel 14. septembra 1947 v severoírskom mestečku Omagh. Keď mal sedem rokov, rodina sa presťahovala na Nový Zéland. Neill tam navštevoval chlapčenskú školu, kde sa musel vyrovnávať s dvoma hendikepmi – poruchou reči a "nevhodným“ menom.

Sam Neill 75

Pozrite si herca v legendárnych filmoch.

Fotogaléria
Rok 1993: Herečka Laura Dern a Sam Neill na...
Tri hviezdy z niekdajšieho Jurského parku sa...
+3Herca Sama Neilla si diváci najviac pamätajú z...

Volal sa totiž Nigel John Dermot Neill, čo sa mu nepáčilo, a tak sa začal predstavovať ako Sam. Zároveň bojoval s hanblivosťou. Keďže mal problémy so zajakaním, bál sa rozprávať. Ako priznal, práve to bola jeho herecká škola – pretvarovať sa, aby sa mu neposmievali.

Trailer k filmu Jurský park z roku 1993.

Na univerzite, kde vyštudoval anglickú literatúru, ho nadchli Shakespearove hry, preto sa pripojil k zájazdovému divadlu. Pôsobil aj ako režisér, strihač a scenárista pre televíziu, až kým to v roku 1975 neskúsil aj pred kamerou. Vďaka trileru Sleeping Dogs (1977) si ho všimli filmári z Austrálie, kde sa rozbehla jeho herecká kariéra.

Záber z filmu Jurský svet: Zánik ríše. Čítajte viac Filmové premiéry: Dinosaury sú znovu späť, láska jedine bez bariér!

V roku 1981 si prvý raz zahral v americkom filme – v horore Omen 3: Posledné stretnutie, čo mu otvorilo dvere do Hollywoodu. Bol tiež horúcim kandidátom na rolu Jamesa Bonda po tom, čo s ňou skončil Roger Moore, no nakoniec ju získal Timothy Dalton. Neill sa presadil ako výrazný charakterový herec. Trikrát ho nominovali na Zlatý glóbus a dva razy na televíznu cenu Emmy.

Trailer k dráme Piano.

Z viac ako sto filmov, v ktorých hral, možno uviesť snímky Posadnutosť (1981), Výkrik do tmy (1988), Úplné bezvetrie (1989), Honba na ponorku (1990), Neviditeľný na úteku (1992), Piano (1993), Jurský park (1993), Čas zmyselnosti (1995), Chladnokrvne (1996), Horizont udalosti (1997), Zaklínač koní (1998), Merlin (1998), Farba kože (2008) či Svitanie (2009). Účinkoval i v niekoľkých seriáloch a v roku 2004 si vyskúšal réžiu v komédii Posledný ťah štetcom.

Z dvoch rozvedených manželstiev má dve deti. Od britskej kráľovnej dostal šľachtický titul sir, angažuje sa v charite a politike, bojuje za ochranu prírody. Väčšinu času trávi na Novom Zélande, kde vlastní farmu a vinársky podnik. Chová tiež veľa zvierat, ktorým dáva mená po kolegoch. Jedna sliepka sa napríklad volá Meryl Streep, ovca Susan Sarandon a krava Laura Dern.

Trailer k hororu Omen 3: Posledné stretnutie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #herec #Jurský park #Sam Neill