Indián s Karlom Rodenom mieri do kín. Hudobne odkazuje aj na Vinnetoua

Komédia Indián mieri do slovenských kín. Producent Patrizio Gente a režisér Tomáš Svoboda majú za sebou vyše roka práce na snímke s hviezdnou zostavou hercov. Hudbu k filmu má na konte Jiří Hájek, ktorý zložil muziku pre vyše 70 divadelných predstavení a k mnohým filmom. Česko-slovensko-poľskú komédiu možno vidieť v kinách od 22. septembra.

18.09.2022 14:00
Karel Roden film Indián Foto:
Karel Roden ako zmätený Indián namiesto rátania peňazí objíma stromy. Na snímke s Martinom Myšičkom.
debata

V komédii Indián vstúpi do hlavnej postavy – Karla Rodena – duch náčelníka. Zmení mu život vo všetkých oblastiach a prinesie mnoho vtipných situácií. Hudbu k filmu zložil Jiří Hájek, ktorý má s filmom a divadlom bohaté skúsenosti. Hudbu yvtvoril do filmov Kurz manželskej túžby, Případ Roubal, Teroristka, Dve nevesty a jedna svadba, Nevinné lži či Škoda lásky. S režisérom Tomášom Svobodom spolupracoval už niekoľkokrát.

Indian, cinema city, pr

„Trúfam si povedať, že sme kamaráti a baví nás spoločne niečo tvoriť. Pred Indiánom sme spolu urobili film Dve nevesty a jedna svadba a veľa divadelných predstavení u nás i v zahraničí. S producentom Patriziom Gentem som sa na tomto projekte stretol po prvýkrát a veľmi sme si sadli. Mám rád tvorivých a neposedných ľudí, ktorí mají potrebu a túžbu plniť si svoje sny. A Patrizio je jeden z nich,“ hovorí Jiří Hájek.

„Od začiatku som vedel, ze chcem skladať žánrovú vec. Tento soundtrack je moja osobná pocta Johnovi Barrymu a Martinovi Bottcherovi. Na Vinettouovi som prežil detstvo a pri Tanci s vlkmi som dospieval. Ako chalani sme sa stále hrali na indiánov. mal som aj čelenku aj oblek. Všetky tie hudby z filmov mám aj na vinyle. Tým pádom bola referencia jasná a hneď sme sa na tom aj zhodli s režisérom Tomášom Svobodom aj s producentom Patriziom Gentem. Chalani mi dali veľkú dôveru a voľnosť, takže som si prácu veľmi užíval,“ prezradil talentovaný skladateľ.

Nahrávka hudby vznikala na niekoľkých miestach. V domácom štúdiu, v štúdiu Českej televízie aj v Sono Records. Niektoré nástroje sa nahrávali v kultovom ORM štúdiu a celá hudba sa mixovala v štúdiu u Michaela Kocába.

Karel Roden vo filme Tancuj  Matylda LR Čítajte viac Karel Roden a Regina Rázlová stvárnia v pripravovanom filme syna a matku

Hudbu k filmu Indián tvorí jedna hlavná téma, ktorá je spojením indiánskych motívov a slovenskej ľudovej piesne. Všetky ostatné témy sú odvodené z tejto melódie a na konci se spoja v jeden celok.

„Mám rád nejednoznačné chute, veci, ľudí aj príbehy a presne taký je film Indián. Má síce komediálne prvky, ale jeho hlavná téma a posolstvo je úplne v niečom inom, ako v tom, že sa smejeme ľuďom, ktorí se dostali do nepravdepodobných situácií. Je to film o zodpovednosti. Hodnotový kompas, ktorý nám môže pomôcť hľadať v živote ten správny smer,“ uzatvára Jiří Hájek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Karel Roden