Spadli z oblakov - nacisti. Vo filme Iron Sky

Tí, ktorí boli na Art Film Feste v Trenčianskych Tepliciach/Trenčíne alebo na festivale v Karlových Varoch, už mohli snímku Iron Sky vidieť. Tí, ktorí o nej ešte ani nepočuli, budú asi zaskočení.

01.08.2012 09:00
37 iron sky2 4x iron sky Julia Dietzeová Foto:
Julia Dietzeová stvárňuje Renate Richterovú v koprodukčnej sci-fi komédii Iron Sky, ktorú nakrútil fínsky režisér Timo Vuorensola.
debata

Je to fínsko-nemecko-austrálska sci-fi komédia o nacistoch, ktorým sa na sklonku druhej svetovej vojny podarilo ukryť na odvrátenej strane Mesiaca, vybudovali si tam obrovskú základňu a v roku 2018 sa chystajú zaútočiť na pozemšťanov. Projekt Iron Sky však prekvapuje vo viacerých ohľadoch. Azda o tom viac porozpráva fínsky režisér Timo Vuorensola, ktorý sa zúčastní na slovenskej premiére svojho filmu.

Výpomoc fanúšikov
Zaujímavé je určite aj to, že Iron Sky vznikol s rozpočtom 7,5 milióna eur a asi miliónom eur naň prispeli samotní fanúšikovia, s ktorými tvorcovia udržiavali intenzívny kontakt prostredníctvom internetu. Získavali tak nielen peniaze, ale i nápady a publicitu. No a niektorí recenzenti upozorňujú, že za ten neveľký rozpočet sa v oblasti trikov a dizajnu podarilo urobiť obdivuhodnú prácu.

Režisér Timo Vuorensola si časť fanúšikov získal už svojou sci-fi paródiou Star Wreck: In the Prikinning (2005), ktorá sa dá vidieť aj na youtube.com. To je naozaj snímka za pár drobných, ale scény z vesmíru v nej vyzerajú až prekvapujúco dobre. „Pôvodne bol Star Wreck malým filmom, ktorý sme chceli natočiť pre našich kamarátov, ale keď sme ho zadarmo umiestnili na internet, stal sa medzinárodným hitom. Na základe pozitívnych ohlasov sme si povedali, že by sme nabudúce mohli skúsiť niečo väčšie,“ cituje režiséra slovenský distribútor jeho novinky Iron Sky.

V príbehu zaktivizuje utajených nacistov pristátie černošského kozmonauta Washingtona, ktorý je súčasťou propagačnej misie za znovuzvolenie úradujúcej americkej prezidentky. Mesačný führer Wolfgang Kortzfleisch usúdi, že nastáva čas na ovládnutie Zeme. Najprv by však bolo dobré aktualizovať technické vybavenie. Keďže nacistov zaujme Washingtonov mobil, vyšlú na Zem jednotku, ktorá má podobné prístroje získať. Medzi ľudí sa tak dostáva mocichtivý nacistický dôstojník Klaus Adler so snúbenicou Renatou Richterovou. A okrem toho, že sa podujmú zmeniť volebnú kampaň americkej prezidentky, prejdú obaja i osobnými premenami. Podľa režiséra sa Klaus stáva ešte nenávistnejším a deštruktívnejším, kým Renate vytriezvie a pochopí, že ju celý život kŕmili propagandou.

Saunový žart zabral
Zdá sa, že film by mohol uspokojiť aj fanúšikov výstrednej satiry s politicky nekorektným humorom. Sám Vuorensola vyhlásil, že jeho snímka balansuje na hrane takejto nekorektnosti. Tvorcovia si vraj chceli vystreliť z nacistov, ale nie z obetí nacizmu. A na mušku si zobrali napríklad aj amerických republikánov. Celý nápad bizarnej príbehovej zápletky pritom vznikol v saune. Najprv sa mu iba zasmiali, ale neskôr sa k nemu vrátili a začali s ním pracovať. Ako dodáva režisér, pri tvorbe Iron Sky ich inšpirovali aj filmy ako Dr. Divnoláska, Vesmírna pechota či Mesto stratených detí, ktoré nakrútila francúzska režisérska dvojica Jean-Pierre Jeunet a Marc Caro.

Vuorensola zároveň poznamenal, že americké sci-fi ho svojimi patriotickými súbojmi hrdinov s votrelcami nudia, a podľa neho by sa mali ostatní filmári snažiť o oživenie tohto žánru. „Dúfam, že diváci sa budú smiať, zatiaľ čo si budú hovoriť: Môžem sa tomuto vôbec smiať?. Chcem, aby opúšťali kino s pocitom, že získali viac, než očakávali, a niečo ich bude nútiť sadnúť si a premýšľať o posolstve filmu. Dúfam, že to rozprúdi diskusie,“ povedal o svojej snímke Timo Vuorensola. Obsadil do nej Juliu Dietzeovú, Uda Kiera, Götza Otta, Christophera Kirbyho či Stephanie Paulovú a na hudbe pracovala známa slovinská skupina Laibach.

Iron Sky sa do slovenskej kinodistribúcie dostane 16. augusta. Už 13. augusta však bude mať predpremiéru v letnom kine v Pezinku, kam príde aj samotný režisér. A mal by byť i na slávnostnej premiére filmu, ktorá sa uskutoční o deň neskôr v Bratislave.

debata chyba