V Hollywoode premýšľajú, čo s Osvietením

Bude mať Kubrickov slávny film The Shining (1980) prequel? Možno. Štúdio Warner Bros. sa s touto myšlienkou pohráva, ale projekt sa vraj ešte nevyvíja. Nič to. Na podpichnutie filmových fanúšikov stačí už to "možno". Veď The Shining, ktorý sa na Slovensku prekladá ako Osvietenie alebo Žiarenie, sa radí k najlepším hororom. Tak, ako sa jeho režisér Stanley Kubrick radí k najlepším filmárom. Osvietenie nakrútil podľa knižnej predlohy Stephena Kinga. Mimochodom, King chystá pre čitateľov pokračovanie úspešného románu, ktorý má názov Dr. Sleep.

02.08.2012 09:00
Do filmu Shining obsadil Nicholsona Stanley... Foto:
Jack Nicholson vo filme Shining (Osvietenie)
debata

Prequel znamená, že dielo sa zaoberá udalosťami, ktoré predchádzajú tým už známym. V Kubrickovom Osvietení máme spisovateľa, ktorý sa s manželkou a malým synom vyberie stráviť zimu do vyľudného horského hotela, aby tam mohol v pokoji pracovať. Na tom izolovanom mieste však Jack Torrance prežíva autorskú krízu a jeho agresivita naberá čoraz obludnejšie rozmery. Syn Danny má zlé tušenie a napokon musí utekať pred vyšinutým otcom, ktorý sa vyzbrojil sekerou. Hotel Overlook má pritom krvavú minulosť, ktorou je akoby trvalo poznačený a črtá sa tu napojenie na nadprirodzené sily.

Kubrick vedel divákov zamestnať
„V ľudskej osobnosti je obsiahnuté čosi zlé. Má svoju démonickú stránku. Hororové príbehy nám okrem iného dokážu ukázať archetypy podvedomia, takže môžeme tú temnú stránku pozorovať bez toho, aby sme sa s ňou priamo stretali,“ vyhlásil Kubrick pre Newsweek.

Jeho Osvietenie veľmi dobre funguje už na základnej úrovni – teda vyvolávaním napätia a strachu. Znepokojuje však aj vyvolávaním otázok a otváraním viacerých interpretačných možností. To sa samozrejme odrazilo aj na reakciách filmových kritikov a publicistov. Pokúšali sa prísť napríklad na to, čo vlastne znamená záverečné upozornenie na fotografiu, ktorá je datovaná do roku 1921, ale nachádza sa na nej aj Jack.

Rozmanitým interpretáciám Kubrickovej snímky sa venuje dokumentárny film Room 237 (Izba 237), ktorý tento rok uviedli na festivale Sundance, ale aj v Cannes a Karlových Varoch. Dokazuje, že Osvietenie nie je len triviálna hororová zábava, ale ukrýva bohatší materiál. O to zaujímavejšie bude sledovať, aký kľúč k prequelu si vyberú jeho tvorcovia. Povráva sa, že na projekte by sa mohla podieľať scenáristka a producentka Laeta Kalogridisová (Prekliaty ostrov) spolu s Jamesom Vanderbiltom (produkcia a scenár Zodiaca, scenár k The Amazing Spider-Man) a Bradleym Fischerom (producent Čiernej labute).

King nechal dospieť Dannyho
Pôvodné Kubrickovo Osvietenie viacerí kritici docenili až s odstupom rokov a je známe, že z filmu bol spočiatku dosť rozladený aj Stephen King. Zdalo sa mu, že režisér zatlačil do úzadia motívy, ktoré boli pre knihu dôležité – ako sú riziká alkoholizmu či rozpad rodiny. Spisovateľ sa tiež vyjadril, že Kubrick hľadá zlo najmä v samotnom Jackovi a oslabuje vplyvy nadprirodzených síl. Nevraviac o tom, že autorovi predlohy sa nepozdávalo ani obsadenie hlavnej úlohy Jackom Nicholsonom.

Osud filmového prequelu Osvietenia je zatiaľ príliš neistý, no Kingovo knižné pokračovanie má jasnejšie kontúry. Hrdinom románu Dr. Sleep, ktorý vyjde zrejme na budúci rok, je Dan Torrance. Z Jackovho syna už bude v novom príbehu dospelý muž, ktorý svoje nezvyčajné schopnosti využíva v prospech umierajúcich pacientov a zároveň sa podujme pomôcť mladému dievčaťu ohrozenému skupinou útočníkov s paranormálnymi schopnosťami.

debata chyba