Film Katedrála: Samouk, ktorému stačila na stavbu katedrály nadpozemská vôľa

Pre niekoho idealista poháňaný horlivou vierou, pre iných šialenec plný hriešnej pýchy. Mních Justo Gallego Martínez začal po vylúčení z kláštora stavať katedrálu bez stavebného povolenia, dizajnu alebo vzdelania. Investoval vlastné prostriedky a takmer celú ju postavil vlastnými rukami. Výstavbe katedrály venovanej Bohu zasvätil celý svoj život.

13.10.2022 13:00
katedrála Foto:
Mních Justo postavil monumentálnu katedrálu, ktorú venoval Bohu.
debata

Oceňovaný slovenský režisér Denis Dobrovoda vo svojom novom filme zachytáva príbeh človeka, ktorý sa napriek spoločenskému odmietnutiu, vydáva na osobnú cestu hľadania zmyslu a naplnenia svojho života. Čo sa však stane s nedokončenou katedrálou po smrti staviteľa?

Katedrála si získala priazeň kritikov i divákov po celom svete. Na piešťanskom Cinematiku si vyslúžila Cenu divákov a na medzinárodnom filmovom festivale v Krakowe, ktorý patrí medzi najstaršie filmové festivaly v Európe, získala cenu za najlepší dokumentárny film. Distribučná spoločnosť Film Expanded prináša dokument Katedrála do slovenskej kinodistribúcie od štvrtka 13. októbra. O deň neskôr, 14. októbra, sa v bratislavskom Kine Mladosť uskutoční slávnostná premiéra za účasti režiséra Denisa Dobrovodu.

Čo sa stane s Justovou katedrálou po jeho... Foto: Film Expanded
katedrala Čo sa stane s Justovou katedrálou po jeho smrti? Dozvieme sa v kine.

„Film Katedrála sa oplatí vidieť v kine, pretože katedrálu, ktorú Justo Gallego vlastnoručne a bez akýchkoľvek znalosti architektúry postavil, sa nášmu tímu podarilo zachytiť, ako nikdy predtým. Použili sme vysokokvalitné kamery, vďaka čomu máme prekrásne zábery v interiéri i exteriéri. Diváci na festivaloch boli ohromení monumentálnosťou a unikátnou krásou Justovej katedrály. Som veľmi rád, že aj slovenskí diváci budú mať možnosť film vidieť na veľkom plátne, pretože je to skutočne silný vizuálny zážitok,“ prezrádza režisér filmu Denis Dobrovoda.

Adam Ondra Čítajte viac Dokument o Adamovi Ondrovi, svetovej športovej hviezde, uvidíte aj v našich kinách

Divácky potenciál Katedrály primárne vychádza z autentického príbehu, ktorý je ľudský a duševne obohacujúci. „Máme nesmiernu radosť, že naša distribučná spoločnosť môže slovenskému publiku predstaviť ďalšieho z nových autorov a autoriek slovenského dokumentu. Denis Dobrovoda svojim debutom Katedrála neprináša iba portrét človeka, ktorého vnútorná motivácia a túžba slúžiť Bohu je neoblomná, no predovšetkým k divákom prehovára s posolstvom o potrebe budovania a kultivovania duševného bohatstva. S posolstvom, ktoré je si v dnešnej dobe potrebné si neustále pripomínať. Snímka Katedrála je tiež výnimočne humorná a divácky atraktívna, o čom svedčí aj Cena divákov na tohtoročnom najväčšom filmovom festivale na Slovensku s rekordne vysokým hodnotením hlasujúcich divákov,“ vyjadril sa strategický riaditeľ Film Expanded Adam Straka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film expanded #Denis Dobrovoda