Zomrel Peter Guldan, autor Bambuľkiných dobrodružstiev. Písal piesne Darinke Rolincovej

Redaktor, textár a scenárista, dlhoročný pracovník Slovenského rozhlasu Peter Guldan zomrel po ťažkej chorobe vo veku 76 rokov. Správu priniesla RTVS vo večernom spravodajskom vysielaní v sobotu 22. októbra.

22.10.2022 20:48
debata

Peter Guldan je autorom scenára televízneho seriálu Bambuľka s Jozefom Pántikom ako dedom Jozefom a s Monikou Haasovou v úlohe Bambuľky. Bol však aj objaviteľom speváčky Darinky Rolincovej, pre ktorú napísal viacero piesní. Bol tiež hercom, začínal v Detskej rozhlasovej dramatickej družine.

Bambuľka 02 - Marhuľový koláč

„Už ako dieťa vyrastal v rozhlase a pracoval tam celý život v redakcii zábavy. Je autorom televíznej Bambuľky, viacerých rozprávok, ale objavil aj Darinku Rolincovú. Hral rôzne drobné postavy vo filmoch Hĺbkový rekord, Tušenie, Zakázané uvoľnenie a ďalšie. Má dodnes zmysel pre humor a bol dlhé roky aj autorom populárnej rozhlasovej relácie Variácie. A na konte má desiatky textov populárnej hudby,“ uvádza RTVS na svojej webovej stránke.

Pre Darinku Rolincovú napísal text k pesničkam Až raz budem učiteľkou, Vtedy sú Vianoce, Arabela, aj Cesta do rozprávky.

Darina Rolincova - Cesta do rozpravky (1983)

Samotný Peter Guldan pred rokom, pri príležitosti svojich 75. narodenín pre RTVS spomínal, že vďaka otcovej práci rozhlasového zvukového majstra vyrastal medzi hereckými velikánmi ako Hana Meličková či Andrej Bagar, až sa dostal do Detskej dramatickej družiny, „V rozhlase som prežil skoro celý môj život,“ povedal vtedy v rozhovore.

V Detskej dramatickej družine sa spriatelil s bratmi Mikulíkovcami či s Ľubom Romanom, v rozhlasovej Redakcii zábavy pracoval so Stanislavom Štepkom, Milanom Markovičom či Elenou Vacvalovou a ďalšími známymi humoristami.

RTVS si Petra Guldana pripomenie v nedeľu 23. októbra odvysielaním epizódy zo seriálu Bambuľka na Dvojke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS