Režisér Dušan Hanák si na jihlavskom festivale prevezme cenu za celoživotný prínos

Slovenský režisér Dušan Hanák si na 26. medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov (MFDF) Ji.hlava prevezme ocenenie za celoživotný prínos kinematografii. Organizátori ocenia jeho odvahu a schopnosť zachytiť podstatné témy svojej doby aj za cenu dobových zákazov a obmedzovania zo strany totalitného režimu. Cena bude Hanákovi udelená na záverečnom ceremoniáli podujatia v sobotu 29. októbra. V tejto súvislosti festival v rovnaký deň uvedie Hanákove filmy Obrazy starého sveta (1972) a Prišiel k nám Old Shatterhand (1966).

25.10.2022 16:30
Dušan Hanák IGRIC 2021 Foto:
Režisér Dušan Hanák.
debata

„Dušan Hanák je jedným z najvýraznejších slovenských filmových tvorcov. Je inšpiratívny svojím rukopisom, odvahou a schopnosťou zachytiť podstatné témy svojej doby a to aj za cenu dobových zákazov a obmedzovania zo strany totalitného režimu. Kritickosť Hanákových filmov vyplývala predovšetkým z dôslednej autentickosti, vo filmoch prepájal experimentovanie s civilnosťou,“ hovorí Marek Hovorka, riaditeľ jihlavského festivalu. „Od roku 1992 pôsobil ako pedagóg Vysokej školy múzických umení, kde podstatným spôsobom ovplyvnil nastupujúcu generáciu režisérov a režisérok,“ dopĺňa.

Režisér, scenárista a fotograf Dušan Hanák patrí k najvýznamnejším tvorcom slovenskej kinematografie. Už jeho prvé krátkometrážne dokumentárne filmy, ktoré nakrútil v bratislavskom Štúdiu krátkych filmov ako čerstvý absolvent pražskej FAMU, napríklad Artisti, Učenie, Výzva do ticha (všetky 1965), Prišiel k nám Old Shatterhand (1966), Omša (1967), Deň radosti (1972), získali významné domáce i zahraničné ocenenia v Oberhausene, Montevideu, na Bienále mladého umenia v Paríži a na mnohých ďalších festivaloch.

Dušan Hanák hovorí o svojom filme 322.

Dlhometrážne filmy začal Hanák nakrúcať až po okupácii Československa v roku 1968, pričom viaceré z nich boli po svojom vzniku zakázané. Jeho celovečerný hraný debut 322 (1969) získal Veľkú cenu na Medzinárodnom filmovom festivale v Mannheime. Dlhometrážny dokumentárny film Obrazy starého sveta (1972) o ľuďoch žijúcich na okraji civilizácie bol s veľkým úspechom premietaný v mnohých krajinách sveta až po sedemnástich rokoch v trezore. Získal festivalové ocenenia Zlatý sestercius v Nyone, Grand Prix v Mníchove, Alcan Prize v Montreale, Cenu Don Quijote, Cenu Asociácie losangeleských filmových kritikov za najlepší dokumentárny film, Zvláštne uznanie na udeľovaní Európskych filmových cien a celý rad ďalších ocenení.

Medzinárodný úspech získal aj Hanákov hraný film Ružové sny (1976) a nasledujúci zakázaný film Ja milujem, ty miluješ (1980), ktorý bol uvedený až po ôsmich rokoch od svojho vzniku na MFF v Berlíne, kde získal Strieborného medveďa za najlepšiu réžiu. V roku 1995 Hanák nakrútil svoj druhý dlhometrážny dokument Papierové hlavy o vzťahu občana a moci a získal zaň hlavnú cenu Golden Spire na MFF v San Franciscu.

Jihlavský festival pri príležitosti ocenenia Dušana Hanáka uvedie jeho najoceňovanejší film Obrazy starého sveta. Film prináša sugestívne portréty starých ľudí z Liptova a Oravy, ktorí dokážu aj v stave civilizačného chaosu a neistoty žiť vnútorne slobodní. Hanák sa pri nakrúcaní filmu inšpiroval piatimi

Trailer k filmu Ružové sny.

fotografickými cyklami Martina Martinčeka. „V minulom režime bolo najťažšie presadiť to, o čom všetci vedeli a nesmelo sa o tom hovoriť. V postavách mojich filmov je zakotvená túžba po slobode, možno preto ich zakazovali,“ povedal Dušan Hanák pre mesačník o filmovom dianí na Slovensku Film.sk v nadväznosti na fakt, že film bol zakázaný a premietať sa mohol až po dlhých sedemnástich rokoch.

Festival uvedie tiež Hanákov krátkometrážny dokument Prišiel k nám Old Shatterhand, filmovú feériu o „nájazde“ cudzincov do našej domoviny. Hanák v ňom prostredníctvom vtipných obrazových a zvukových situácií odkrýva život v socialistickej spoločnosti a zobrazuje únavu z budovania „svetlých zajtrajškov“. Oba filmy sú zaradené do sekcie Zvláštne uvedenie, tá upozorňuje na výnimočné diela, ktoré nezameniteľným filmovým štýlom prinášajú hlbokú a kritickú reflexiu sveta.

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Ji.hlava je jedným z popredných európskych dokumentárnych festivalov a najväčšou udalosťou svojho druhu v strednej a východnej Európe. Jeho 26. ročník uvedie celkovo 19 slovenských filmov v 7 sekciách. Festival prebieha v termíne od 25. do 30. októbra 2022.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Hanák #Ji.hlava