RTVS uvedie premiérové časti dokumentárnej série Zrod divadla

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) uvedie premiérové časti dokumentárnej série Zrod divadla, a to každú nedeľu od 6. novembra na Dvojke.

05.11.2022 12:00
Popoluška Foto:
Tatum Shoptaugh ako Popoluška v balete SND.
debata

„Nové časti budú mapovať súčasné divadelníctvo naprieč Slovenskom od Košíc cez Banskú Bystricu až po Bratislavu,“ uviedol PR manažér Filip Púchovský k novým epizódam série, ktoré vznikli pod taktovkou režisérov Laca Krausa, Juraja Nvotu, Jara Vojteka, Petra Kováča a Jána Sabola.

Pôvodne 11-dielna dokumentárna séria odštartovala na obrazovkách verejnoprávnej televízie v Roku slovenského divadla (2020). Pre pandémiu však odvysielala len päť epizód, keďže nebola možná výroba ďalších častí. Šesť nových dielov série na obrazovkách odštartujú na Dvojke v nedeľu 6. novembra po 16. h.

snd Čítajte viac SND zverejnilo zásadný míľnik v prípave rekonštrukcie historickej budovy divadla

„Úvodná epizóda s názvom O slovenskom divadle: Cesty a vízie (réžia Peter Kováč) ponúkne divákom úvahy tvorcov slovenského divadla o jeho aktuálnom stave v zložitých pandemických časoch,“ približuje RTVS.

Ako ďalej avizuje, milovníci divadla sa môžu opäť tešiť aj na dokumentovaný proces tvorby viacerých inscenácií. Sú medzi nimi Čert a Káča (Opera SND, Bratislava), Borodáč alebo Tri sestry (Štátne divadlo Košice), Divadlo na konci sveta (Bábkové divadlo na rázcestí, Banská Bystrica), Aj múdry schybí (Divadlo Alexandra Duchnoviča, Prešov) a Popoluška (Balet SND, Bratislava).

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #RTVS #Televízia