Demi Moore má 60 rokov. Matka ju predala za 500 dolárov

Kedysi bola najlepšie platenou herečkou v histórii, prvou, ktorá dostala honorár vyšší ako desať miliónov dolárov. Dvakrát ju nominovali na Zlatý glóbus, zaraďovali ju medzi najkrajšie ženy sveta. Má však aj skúsenosti s drogami a alkoholom. Dnes má Demi Moore 60 rokov a z jej niekdajšej slávy veľa nezostalo. Ak sa o nej hovorí, tak sú to skôr špekulácie o jej plastických operáciách či čoraz mladších partneroch.

11.11.2022 08:00
Demi Moore Foto:
Americká herečka Demi Moore.
debata

Kým jej filmová kariéra upadá, pred troma rokmi zabodovala autobiografickou knihou Inside Out (v slovenskom preklade Moja spoveď), ktorá sa v USA stala bestsellerom. Otvorene v nej opísala svoje vrcholy a pády, boj so závislosťami aj vzťahy s mužmi.

Vyhlásila, že nechce nič zakrývať, aby ju ľudia spoznali takú, aká je. „Ak v sebe nosíte hanbu a nevyriešenú traumu, peniaze, úspech ani sláva to nedajú do poriadku,“ vysvetlila.

Demi Moore pred kamerou

Pozrite si snímky z filmov americkej herečky Demi Mooreovej, ktorá slávi 60. narodeniny.

Fotogaléria
Snímka z filmu G. I. Jane.
Gary Oldman a Demi Moore v snímke Šarlátové...
+5Demi Moore, Cher a Sissy Spacek v snímke Keby...

Tri školy za rok

Narodila sa 11. novembra 1962 v meste Roswell v americkom štáte Nové Mexiko. Hoci niektoré zdroje uvádzajú, že sa pôvodne volala Demetria, čo je značka šampónu, herečka to popiera. Jej celé meno vraj znelo Demi Gene Guynesová.

Jej biologickým otcom bol letec Charles Harmon, ale to sa dozvedela až neskôr. Matku Virginiu totiž opustil prv, ako Demi prišla na svet. Za otca preto považovala maminho druhého manžela Dana Guynesa, alkoholika, ktorý stále striedal zamestnania, takže sa rodina sústavne sťahovala. Demi neskôr odhadla, že dokopy navštevovala vyše 30 škôl v rôznych mestách.

„Niekedy sme sa sťahovali aj trikrát počas školského roka. Na jednej škole som bola iba dva mesiace,“ zaspomínala si. Ustavičné zmeny v živote ju poznačili. Zakaždým si musela zvykať na nové prostredie, nemala čas nájsť si kamarátky.

Trailer k filmu Slepý.

Okrem toho, že škúlila a mala problémy s obličkami, trpela i doma. Obaja rodičia pili, stále sa hádali, a keďže mali dlhy, žili v chudobe. Keď mala Demi pätnásť, znásilnil ju 49-ročný muž, ktorý za to jej matke zaplatil 500 dolárov.

Záujem o herectvo sa v nej prebudil vďaka susedke – vtedy 17-ročnej Nemke Nastassji Kinskej, ktorej pomáhala čítať scenáre. Keď sa Demi ako 16-ročná zaľúbila do hudobníka Freddyho Moorea, opustila školu aj rodinu. Našla si prácu ako recepčná vo filmových ateliéroch, s Freddym sa neskôr vzali. Demi s ním dokonca zložila tri piesne a skúšala i spievať.

To sa však už rozbehla jej kariéra modelky, ktorú začala fotením aktov. V roku 1981 debutovala vo filme, obľubu si získala účinkovaním v telenovele General Hospital. Cítila sa pod tlakom, a tak aj pod vplyvom manžela prepadla alkoholu a drogám.

Trailer k filmu Duch.

Zachránila ju až romantická dráma Eliášov oheň (1985), a to vo viacerých smeroch. Film mal úspech, čo jej pomohlo k lepším ponukám. Pri nakrúcaní sa zoznámila s hercom Emiliom Estevezom, s ktorým sa po rozvode s Mooreom zasnúbila.

Dôležité tiež bolo, že ju režisér Joel Schumacher poslal na protialkoholické liečenie. Vrátila sa „čistá“, no jej drogové a alkoholické excesy sa ešte viackrát zopakovali.

Na vrchol a dolu

Jej popularita rástla. S Estevezom sa rozišla, ale nahradil ho herec Bruce Willis. V novembri 1987 sa zosobášili, majú tri dcéry.

V roku 1990 prišiel film Duch, ktorý z nej spravil hviezdu. Nasledovali ďalšie úspešné tituly a z Demi sa stala filmová ikona. Zatiaľ čo za Ducha zarobila „iba“ 750-tisíc dolárov, za drámu Neslušný návrh (1993) to boli už tri milióny, za Škandalózne odhalenie (1994) päť miliónov a za Striptíz (1996) až 12,5 milióna, čo bola najvyššia suma pre herečku v dovtedajšej histórii.

Trailer k filmu Neslušný návrh.

Demi preto mnohé ženy považujú za priekopníčku v boji o rovnocennosť s mužmi. V auguste 1991 zase šokovala, keď sa na obálku časopisu Vanity Fair dala odfotiť nahá v siedmom mesiaci tehotenstva.

Po tom, čo kritika chladne prijala jej výkon v akčnej dráme G. I. Jane (1997), kde si zahrala vojačku, to už s jej kariérou išlo z kopca. Na tri roky si dala pauzu, aby sa venovala deťom, no po návrate sa jej už nepodarilo nadviazať na predošlé úspechy.

Demi Moore v roku 1997.
Demi Moore v roku 1997.
+12Demi Moore v roku 2010.

Skrachovalo i jej 13-ročné manželstvo s Willisom. Demi sa potom vydala za herca Ashtona Kutchera, ktorý je od nej takmer o 16 rokov mladší, ale pre jej problémy s alkoholom a Kutcherovu neveru sa i tento vzťah rozpadol.

Dnes herečka tvrdí, že sa ťaživých nerestí nadobro zbavila. Zbiera bábiky, ktorých má už viac ako dvetisíc, a angažuje sa v charite – za mier, proti obchodovaniu s ľuďmi a detskej prostitúcii, podporuje bezdomovcov, vzdelávanie či boj proti AIDS.

Trailer k filmu Striptíz.

„Demi je jedna z tých žien, ktorú skrátka musíte obdivovať,“ povedala o nej herečka Drew Barrymore. „Stala sa filmovou hviezdou v čase, keď ženy ešte nezapadali do systému. Bola prvou osobou, ktorá bojovala za rovnosť odmeňovania a dosiahla ju, hoci ju to vytrestalo. My všetky sme z toho mali výhody,“ zložila jej poklonu kolegyňa Gwyneth Paltrow.

Slávny herec Michael Douglas zase ocenil, ako dokázala prekonávať prekážky. „Je veľmi srdečná a odvážna. Obdivujem ju už roky. Všetko najlepšie, Demi,“ zaželal jej k jubileu.

Najznámejšie filmy, kde hrala

  • Eliášov oheň (1985)
  • Siedme znamenie (1988)
  • Duch (1990)
  • Zopár správnych chlapov (1992)
  • Neslušný návrh (1993)
  • Škandalózne odhalenie (1994)
  • Šarlátové písmeno (1995)
  • Striptíz (1996)
  • Porotkyňa (1996)
  • Keby steny mohli hovoriť (1996)
  • G. I. Jane (1997)
  • Svetlo v tme (2006)
  • Mr. Brooks (2007)
  • Jonesovci (2009)
  • Slepý (2017)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #narodeniny #jubileum #Demi Moore #herečka