Čo si pozrieť cez sviatky? Televízie odvysielajú novinky aj osvedčenú klasiku

Pripravili sme pre vás niekoľko tipov, čo si pozrieť počas vianočných dní.

23.12.2022 14:00
debata (1)

Kôň, 24. 12., 21.45, Jednotka

Všetko sa začne, keď učiteľ Ján Dušička privedie do svojho bytu na druhom poschodí koňa. Po preflámovanej noci sa ráno zobudí do absurdnej reality. Uprostred obývačky stojí kôň.

Cez Vianoce na RTVS uvidíte aj film Kôň. Foto: RTVS
kôň, Cez Vianoce na RTVS uvidíte aj film Kôň.

Po prvotnom šoku a postupnom vytriezvení Ján nadobúda čoraz silnejší pocit, že sa o koňa musí postarať, no nenachádza pochopenie ani u susedov, ani u svojej partnerky. Vo vianočnom čase odkrýva komédia Kôň skutočné medziľudské vzťahy, stojí uprostred rozpadu dlhoročného vzťahu, no pomáha aj nájsť skutočnú lásku.

Sám doma 2: Stratený v New Yorku, 24.12., 20.00., JOJ

Blížia sa Vianoce a McCalisterovci sa opäť chystajú stráviť prázdniny mimo domova. Rodina ráno zaspí a cesta na letisko sa ako tradične zmení na dostihy. Hoci teraz Kevina doma nezabudnú, v zmätku na letisku Kevin omylom nastúpi do iného lietadla a ocitne sa v New Yorku. Sem sa v rovnakom čase dostanú tiež lupiči na úteku Marv a Harry.

Scéna z filmu Sám doma 2: Stratený v New Yorku.

Kevin sa však rýchlo vynájde. Dômyselnou fintou si objedná izbu v hoteli Plaza a potom si užíva vďaka kreditnej karte svojho otca. Na druhom konci Ameriky hľadá Kate všetky možné spôsoby, ako nájsť strateného syna.

Mrázik, 24. 12., 19.00, Markíza

Dobrosrdečná Nastenka žije pod útlakom svojej macochy a jej rozmaznanej dcéry Marfy. Keďže macocha neznesie, že Nastenka je krajšia ako Marfa, rozhodne sa jej nadobro zbaviť. V nádeji, že zamrzne, ju vyženie do lesa. Tam Nastenka stretne čarovného deduška Mrázika, ktorý je strážcom zimného lesa. Ten sa jej rozhodne pomôcť.

Scéna z filmu Mrázik.

V neďalekej dedine býva Ivan, ktorý je za svoju pýchu potrestaný tým, že sa jeho tvár zmení na medvediu. Vďaka tomu si postupne začne uvedomovať, aký bol namyslený. Čoskoro sa cesty Nastenky a Ivana skrížia.

Peter Dvorský, 25. 12., 20.10., Dvojka

Svetoznámy umelec, operná hviezda a miláčik publika. Chlapec z malého mesta, ktorý sa nebál snívať, tvrdo cvičiť a odhodiť trému pri svojej prvej veľkej šanci ukázať, čo v ňom je. Nádherné divadelné úlohy, spolupráca s fantastickými orchestrami naprieč celým svetom a uznanie od najjagavejších hviezd operného neba. Umelec, ktorý nikdy nezabudol, odkiaľ je. Peter Dvorský.

Trailer k filmu Peter Dvorský.

Vysoká kvalita umenia, výkony posúvajúce hranice, množstvo medzinárodných ocenení a samotný postoj i filozofia Petra Dvorského sú jedinečným základom filmu, ktorý upozorňuje na dôležitosť umelcov a na presah v ich tvorbe.

Zakliata jaskyňa, 25. 12., 20.20, Jednotka

Hlboko v kráľovskom lese bola jaskyňa, ktorá po stáročia ľuďom poskytovala obživu a kráľovstvu prinášala blahobyt. Jedného dňa našiel solivar Buchwald vstup do jaskyne zapečatený. Tam, kde kedysi boli dvere, je zrazu holá skala. Odvážna Ada, Buchwaldova dcéra, musí nájsť stratenú sestru a vyslobodiť neprávom väzneného otca.

Trailer k filmu Zakliata jaskyňa.

Zatiaľ čo Ada bojuje o rodinu, bratia Zach a Cyril súperia o to, kto z nich zasadne na kráľovský trón. Kráľovnou sa však stáva ich macocha Berta, ktorej jedinou túžbou je nájsť cestu do jaskyne, v ktorej sú ukryté rubíny.

Krakonošovo tajomstvo, 25. 12., 20.30, JOJ

Na hrad na úpätí Krkonôš prichádza jeho nový majiteľ Štěpán so svojou snúbenicou, krásnou kontesou Blankou, a mladším bratom Adamom. V horskom mestečku je ešte jeden nový návštevník, národopisec Jiráček, ktorý zbiera miestne povesti a nevychádza z údivu nad tým, že tunajší ľudia ešte stále veria na Krakonoša.

Trailer k filmu Krakonošovo tajomstvo.

Štěpánov kočiar zrazí okoloidúcu dievčinu, ktorej pomôže Adam a ona sa doňho zamiluje. Akú záhadu ukrýva obraz na zámku Hůrka a čo strašné sa kedysi stalo v horách? Kto rozlúšti tajomné značky vlašskej knihy? A kto je vlastne Krakonoš a aké je jeho najväčšie tajomstvo?

Perinbaba, 26. 12., 15.10, Markíza

Klasická slovenská rozprávka od režiséra Juraja Jakubiska sleduje osud zázračnej Perinbaby, ktorá nad svetom rada vytriasa perinu, a tak ho prikrýva bielou prikrývkou. Jedného dňa zachráni malého Jakubka pred smrťou, pretože sa jej páči jeho odvaha a to, že sa nezľakol ani samotnej Zubatej. Jakub tak zostane s ňou a pomáha jej pri práci.

Trailer k filmu Perinbaba.

Čoskoro sa ale začne nudiť a cíti, že jeho miesto ako človeka je medzi ostatnými ľuďmi na zemi. Okrem toho ho to ťahá aj k Alžbetke, do ktorej sa zamiloval. Preto Perinbabu opúšťa, a aj keď ju to neteší, naďalej mu pomáha.

Slnko, seno a pár faciek, 26. 12., 10.40, JOJ

Rodina Škopkovcov má problémy s pripravovanou svadbou dcéry Blaženy s Vencom Konopníkom. Všetko sa totiž skomplikuje v okamihu, keď ohrdnutá a závistlivá sokyňa Miluna urobí všetko preto, aby svadbu prekazila. Využije situáciu okolo Béďovej nemanželskej dcéry s niekdajšou inštruktorkou autoškoly Gabinou a potvrdí jeho klamstvo o tom, že dieťa je Vencovo.

Scéna z filmu Slnko, seno a pár faciek.

Všeobecný zmätok vyvolaný nezmieriteľným bojom medzi rodinou Škopkovcov a Konopníkovcov ešte zosilnie, keď príde správa, že televízia chystá reportáž z miestneho družstva.

Večný Jožo, 27. 12., 20.10, Dvojka

Netradičný situačný dokuportrét vypovedá o komplikovanom osobnom vesmíre Joža Ráža – lídra historicky najpopulárnejšej československej poprockovej kapely Elán. Ide o filmové stretnutie s kresťanským budhistom veriacim v komunizmus. Portrét vznikal desať rokov a je nakrúcaný na nečakaných miestach a v otvorených situáciách, ktoré zviditeľňujú súhvezdie Rážovho života: kakao a whisky, hudba a rodina, diktátorstvo a meditácia, okamžik a večnosť, Boh a ničota či dobro a zlo v podobe Šmolka a Gargamela.

Trailer k filmu Večný Jožo.

Režisér filmu Jan Gogola ml. vysvetľuje: „Pristupujem k nemu ako k osobnosti, ktorá v rámci Elánu oslovila niekoľko českých a slovenských generácií a má schopnosť svojou tvorbou zjednocovať, ale ktorá zároveň svojimi verejnými prejavmi spoločnosť dlhodobo rozdeľuje a jej časť až odpudzuje.“ Autor filmu sa poddal rodiacemu sa priateľstvu a jeho pohľad má ambíciu odkryť Rážovu civilnú metafyziku, jeho prirodzenú schopnosť žitia vo vesmíre s Bohom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Televízia #Vianoce