FOTO: Pochádza Ralph Fiennes z iného storočia?

Ralph Fiennes nedávno v našich kinách varil ako tajomný šéfkuchár v napínavej čiernej komédii Menu a za výkon už stihol byť nominovaný na Zlatý Glóbus. Herec a režisér sa dnes dožíva 60 rokov a hoci sa preslávil ako nacistický veliteľ koncentračného tábora v Spielbergovom megahite Schindlerov zoznam a mladšie publikum ho pozná ako temného Voldemorta z filmov o Harrym Potterovi, rozhodne nezostal zaškatuľkovaný ako “záporák”.

22.12.2022 06:00
ralph fienes Foto:
Ralph Fiennes počas premiéry jeho najaktuálnejšieho filmu Menu v New Yorku. Za stvárnenie hlavnej úlohy je nominovaný na Zlatý Glóbus.
debata

Vyberá si postavy, ktorým treba dôkladne porozumieť. Často sú morálne nejednoznačné a vyžadujú ponor do hlbokých šedých zón. Prepožičiava im vlastné tajomno a robí ich nepredvídateľnými. Jeho priatelia a kolegovia sa nechávajú počuť, že Fiennes je poetická duša a aj preto pôsobí, akoby pochádzal z iného storočia.

Na otázku, ktorý režisér mu dal pamätnú radu, Fiennes bez zaváhania vyslovil meno István Szabó. V jeho filme Sunshine z roku 1999 stvárnil Žida, ktorého osud definuje jeho politické a náboženské presvedčenie. Na príbehu troch generácií rodiny sa podpísali všetky dejinné udalosti a režimy 20. storočia. “Hovoril mi, že kľúčovým prvkom filmu je zblíženie, že kino je o priblížení sa ľudskej tváre. Na tvári sa po prvýkrát rodia myšlienky a pocity. Utkvelo mi v pamäti, ako to počas režírovania hľadá, ten panenský moment,” povedal Fiennes. Szabó dobre vedel čo hľadá, už počas nakrúcania bol prvým maďarským režisérom, ktorý získal Oscara (Mefisto, 1982). Fiennesovi vyniesla spolupráca Európsku filmovú cenu.

Trailer filmu Sunshine

Bol dvakrát nominovaný na Oscara, za spomínaný Schindlerov zoznam (1994) a za hlavnú úlohu vo filme Anglický pacient z roku 1997. V Bristskom kráľovskom národnom divadle začal hrávať už koncom 80. rokov a za stvárnenie Hamleta v divadle na Broadwayi získal už v roku 1995 najprestíž­nejšiu divadelnú cenu Tony. Ako režisér debutoval filmovou adaptáciou Shakespearovej klasiky Coriolanus v roku 2011. Na Shakespeara má skrátka slabosť.

Ralph Fiennes počas premiéry jeho...
Ralph Fiennes ako šéfkuchár Julian Slowik a...
+9Tyler (Nicholas Hoult) si túži splniť...

Fiennes vie, s kým má spolupracovať. Medzi jeho pamätné úlohy rozhodne patrí postava v Oslnení slnkom režiséra Luca Guadagnina. Na rozprávkové letné sídlo prichádza za starou známosťou ako ukecaný hudobný producent, no s jeho parfumom privanie aj temnú fatalitu lásky.

V Grand Hotel Budapešť Wesa Andersona stvárnil vrátnika v slávnom hoteli, ale ikonické fialové sako ho pri skúške obmedzovalo. Potreboval sa vraj hýbať ako Fred Astair, a tak mu ho musel – puntičkár a detailista Anderson – nechať prerobiť. S filmárom sa stretli aj kvôli pripravovanej novinke v produkcii Netflixu. Je to adaptácia poviedky The Wonderful Story of Henry Sugar spisovateľa Roalda Dahla. Hádam sa čoskoro dozvieme detaily, veď od prvej klapky uplynie vo februári už celý rok.

The Menu Čítajte viac Recenzia filmu Menu: Ralph Fiennes podáva diabolské špeciality

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Wes Anderson #Ralph Fiennes #Schindlerov zoznam