Musel Leonardo DiCaprio v Titanicu zomrieť?

Niektoré filmy vyvolávajú otázky, o ktorých sa hovorí aj po rokoch. Príkladom je slávny trhák Jamesa Camerona Titanic (1997) a scéna, kde hlavný hrdina Jack (Leonardo DiCaprio) zomiera v ľadovej vode, zatiaľ čo jeho milovaná Rose (Kate Winslet) leží na plávajúcich dverách. Keďže diváci stále špekulujú, že Jack mohol prežiť, keby mu Rose uvoľnila miesto, Cameron sa rozhodol spory konečne ukončiť.

04.01.2023 07:00
Jack a Rose v podaní Leonarda DiCapria a Kate... Foto:
Jack a Rose v podaní Leonarda DiCapria a Kate Winslet v slávnom filme Titanic.
debata

„Vypracovali sme vedeckú štúdiu, aby sa táto záležitosť raz a navždy dočkala pokoja,“ informoval 68-ročný filmár v rozhovore, ktorý poskytol kanadským médiám v rámci propagácie svojho nového filmu Avatar: Cesta vody (2022).

Ako vysvetlil, s odborníkmi na hypotermiu pripravili experiment imitujúci situáciu zo záveru filmu. Dokonca vyrobili drevené dvere, na akých sa zachránila hlavná predstaviteľka. Na účastníkoch pokusu potom skúmali účinky podchladenia.

Jack (Leonardo DiCaprio) a Rose (Kate Winslet)... Foto: PARAMOUNT
Titanic Leonardo DiCaprio Kate Winslet Jack (Leonardo DiCaprio) a Rose (Kate Winslet) v spornej scéne vo filme Titanic.

„Vzali sme dvoch kaskadérov, ktorí mali rovnakú telesnú hmotnosť ako Kate a Leo, a zvonka aj zvnútra sme na nich všade umiestnili senzory. Dali sme ich do ľadovej vody a rôznymi metódami sme testovali, či by dokázali prežiť. Odpoveďou bolo, že neexistoval spôsob, aby mohli prežiť obaja,“ zdôvodnil Cameron, ktorý tým chcel ukončiť debaty trvajúce už 25 rokov.

Zároveň zopakoval, že jedna z hlavných postáv musela zomrieť, pretože taký bol zámer. „Je to ako Rómeo a Júlia. Je to film o láske, obetovaní sa a smrteľnosti. Láska sa meria obetou,“ priblížil filmár, ktorý si k Titanicu napísal i scenár.

Kate Winslet a Leonardo DiCaprio Čítajte viac DiCaprio a Winslet budú 3D, Titanic sa vráti

Katastrofický veľkofilm by v amerických kinách mali znova uviesť vo februári na Deň sv. Valentína. V tom čase by na televíznom kanáli National Geographic mali odvysielať Cameronov dokument o jeho experimente.

Spornú filmovú zápletku rozoberali už v roku 2013 moderátori zábavného dokumentárneho cyklu MythBusters (Ničitelia mýtov). Tí prišli so zvláštnou teóriou, že Jack mohol prežiť, keby Roseinu záchrannú vestu zospodu priviazal na dvere, takže by ich nadnášala. „Jackova smrť bola zbytočná,“ zhodnotili.

Kate Winslet a Roman Polanski pred premiérou...
Herečka Kate Winslet v šatách Stelly...
+7Herečka Kate Winslet.

Podľa Camerona je však nezmysel, aby táto filmová postava vo vode, ktorá mala teplotu asi dva stupne pod nulou (čo už negatívne vplýva i na mozog), mohla ešte niekoľko minút stráviť pri takej namáhavej činnosti, akú navrhovali zmienení moderátori.

Otázkam na túto tému sa nevyhli ani obaja herci. DiCapria si napríklad pred troma rokmi v televízii doberal jeho kolega Brad Pitt, ktorý sa ho pýtal, či sa predsa len nemohol vtesnať na tie dvere. Predstaviteľ Jacka sa však odpovedi vyhol.

Jeho partnerka z filmu je presvedčená, že mohol prežiť. „Myslím, že sa naozaj mohol zmestiť na ten kus dverí,“ prezradila v roku 2016. Nedávno sa k tomu vrátila s tým, že tá scéna je pre ňu zahanbujúca. Dôvodom sú vraj novinári, ktorí tvrdia, že keby bola štíhlejšia, našlo by sa vedľa nej miesto i pre Jacka.

Kate Winslet Čítajte viac Kate Winsletová: Odsúdená na lásku

„Zrejme som bola príliš tučná. Prečo ku mne boli takí zlí?“ posťažovala sa herečka v programe Josha Horowitza. Či sa filmoví fanúšikovia uspokoja s výsledkami vedeckej štúdie, alebo budú naďalej špekulovať, ukáže čas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #James Cameron #Kate Winslet #Titanic #filmy