Recenzia fantasy hitu: Temné hmoty by mal vidieť každý

Trilógia Philipa Pullmana s názvom Temné hmoty je jedným z najlepších fantasy diel, aké kedy uzrelo svetlo sveta. V roku 2007 sa jeho prvý diel s názvom Zlatý kompas (v Británii sa používal názov Svetlá Severu, pozn. red.) rozhodol režisér Chris Weitz preniesť na veľké plátno. Do filmu obsadil mená ako Nicole Kidmanová, Daniel Craig, Eva Greenová či Sam Elliot. Snímka síce získala Oscara za najlepšie vizuálne efekty a vo svojej podstate sa vydarila, tvorcovia však výrazne zjemnili prvky, ktoré boli priamou kritikou katolíckej cirkvi. Aj bez toho film čelil množstvu útokov zo strany rôznych cirkevných organizácií. Plánované pokračovanie sa preto nikdy neuskutočnilo a až v roku 2019 vznikla seriálová adaptácia, ktorá zostala verná predlohe.

06.01.2023 08:00
Temné hmoty Foto:
Seriál Temné hmoty je adaptáciou rovnomennej knižnej trilógie britského spisovateľa Philipa Pullmana.
debata

Hovoriace ľadové medvede a lietajúce čarodejnice

Každá séria sa venuje jednej z troch kníh, pričom len prednedávnom mala premiéru záverečná časť tretej série. Dej Temných hmôt sa začína vo svete, ktorý by sa pokojne dal označiť za steampunkový. Ľudia v ňom majú duše oddelené od tela v podobe tzv. démonov. Tí počas detstva menia svoju zvieraciu podobu a až keď človek dospeje, ustália sa na nejakom zvierati.

Hlavnou hrdinkou je Lyra (Dafne Keenová) a jej démon Pantalaimon (Kit Connor), žijúci na univerzite Jordan v Oxforde. Aktívne sa zaujímajú o neviditeľnú substanciu s názvom Prach, ktorú považuje Magistérium – náboženská a politická autorita – za zdroj zla. Okrem toho sa začnú strácať deti vrátane Lyrinho najlepšieho priateľa Rogera (Lewin Lloyd) a ona sa preto rozhodne pátrať po ňom.

Trailer k tretej sérii Temných hmôt.

Do rúk sa jej dostáva tajomný nástroj s názvom Alethiometer, ktorý dokáže ako jedna z mála ľudí na svete čítať. Alethiometer jej pomáha tým, že pravdivo odpovedá na jej otázky. Lyra čoskoro odhalí tajomstvo svojich rodičov, ktorí sú obaja nažive, spriatelí sa s hovoriacim ľadovým medveďom Iorekom Byrnisonom a zistí, že je dievčaťom z proroctva čarodejníc, ktoré sa tiež stanú jej spojencami.

Obsadenie na jednotku

Tvorcom sa podarilo vytvoriť vizuálny poklad, či už hovoríme o ľadových medveďoch, Prachu, démonoch, Mulefoch, cestovaní medzi svetmi, alebo anjeloch. Pamätná bola napríklad scéna z „očistca“, v ktorom sa nachádzali duše mŕtvych strážené harpyami.

Dafne Keenová a Amir Wilson, ktorý neskôr stvárňuje jej spoločníka Willa, boli vynikajúcimi voľbami pre hlavných hrdinov. Divák sleduje, ako obaja postupne naprieč jednotlivými sériami dospievajú – najmä Lyra – a aké následky na nich zanechávajú všetky udalosti, ktorými si prešli.

Zaklínač
Úspešný seriál Zaklínač v hlavnej...
His Dark Materials (Temné hmoty)
Seriál Temné...
+5Shadow and Bone
Seriál Shadow and Bone vznikol...

Neprehliadnuteľná je tiež Lyrina matka Marissa Coulterová, ktorú stvárňuje Ruth Wilsonová. Dokonale sa jej podarilo obsiahnuť celú hĺbku tejto manipulatívnej, a predsa čímsi príťažlivej postavy, ktorá si takisto prejde podstatným vývojom.

James McAvoy predviedol v postave lorda Asriela ukážkový príklad egocentrika, ktorý je kvôli svojmu cieľu ochotný obetovať všetkých. Aj keď stojí na čele armády bojujúcej za slobodu a spravodlivosť, všetkým je jasné, že mu ide predovšetkým o vlastnú slávu.

Bude pokračovanie?

Na rozdiel od filmu z roku 2007 sa tentoraz tvorcovia neštítili ničoho – pevne sa držali predlohy Philipa Pullmana a neopomenuli žiadnu z jeho anticirkevných myšlienok, ktorých je v jeho diele viac než dosť.

Books-JK Rowling Čítajte viac J. K. Rowlingová si nedá pokoj. V jej novej knihe zavraždia transfóbnu animátorku

Bez okolkov ukázali tiež dvoch zamilovaných anjelov Balthamosa a Barucha a poupravili príbeh doktorky Mary Maloneovej (Simone Kirbyová) – mníšske rúcho sa rozhodla opustiť po tom, čo sa zamilovala do ženy. Hlavnou príčinou však nebol pocit viny či hanby, ale myšlienka, že by sa mala ochudobniť o také neobyčajné pocity a už nikdy ich nezažiť.

Temné hmoty by mal vidieť každý. Či už pre ich čarovné prostredie, hlboké filozofické myšlienky, alebo charizmatické postavy. Ide o seriál, ktorý by mal ísť príkladom všetkým tým, ktorí sa rozhodnú urobiť televíznu adaptáciu nejakej fantasy. Je totiž bezchybný od začiatku až do úplného konca. Tvorcovia navyše naznačili, že by sa neskôr mohli pustiť do pokračovania podľa Kníh prachu. Dúfajme, že sa im to podarí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #seriál #fantasy #Philip Pullman #Temné hmoty